Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klokotrist

Marketing

"Kuda idu divlje svinje", 2014.-te

U ponedeljak je ponovno počela repriza i u petak se završila prva baterija od 5 epizoda.

.

Veriga mi je bio najsimpatičniji od svih likova kada sam prvi put to gledao, a sada mi je još simpatičniji.

U svoje vreme sam plakao nad pogibijom Vrbice i Verige i želeo sam da Veriga - kao Kosta Kojot onu Pticu Trkačicu - jednom bar sredi Crnog Roka.


...

Sad saznajem - pamćenje je varljivo - da Crni Rok ipak ugiba od metka na kraju i ako, baš mi je vremenom postao antipatičan, sav je nekako prevarantski ljigav, bre, mislim, lažni mangup (a svi su mangupi lažni, to su ulične legende) a zapravo muljator.

Dok čitam razne zlurade teorije kako se serija "jedva provukla jer nema partizana u njojzi" i tako, čini mi se da je, kako bi rekli seljaci, "najsubverzivnija" scena ona u kojoj Crni Rok uvaljuje uniforme i oružje da "prehrani 12 usta", a brat mu veli "to je trebalo odmah na teren /čitaj: partizanima/". A rata i partizana je bilo: na primer na fotografijama onoga ustaše (Krešmir Zidarić), pa u Veriginim rečima za Vrbicu "što ne lovi komuniste baraba slavonska?!" i tako to.

***

Takođe, sad mi je tek jasna proročka vizija Ive Štivičića i gosin Hetricha: u V epizodi, onaj monolog g-dina Mileta Vrbice o Evropi (gle, ne Europi) "Hoćemo u Evropu, a vidi kako se ponašamo!; što će reći Nijemci...?!" a zatim esej o mentalitetu, pa to je vizija iz vremeplova! To bi i Vesna Pusić potpisala! A i Vučić.

U seriji ima i drugih, hm, subverzivnih mesta. Na primjer homoseksualni zagrljaj Kineza i Moljca u IV epizodi, da li je moguće da to niko nije primetio?!

(Doduše, to se često događa u vesternima i partizanskim filmovima. Primer ljubavi na putu imamo i u seriji "Mačak pod šljemom" kada su se smuvali Mačak /Miodrag Krivokapić kao Ilija Kapara/ i Ivo Serdar /Franjo Smokivna, koji voli - brkate ženske mnogo pre Eurosonga!/ i to u - senu.)


Dalje, Mile Vrbica u V epizodi - kada je reka izbacila Zidarića ustašu- rezonuje kao detektiv Barnaby iz "Ubistava u Midsomeru" ili Grissom iz "Ekipe za očevid": čujte - "Odnijela ga voda, mogao je s Triglava doplivati; čim pliva udavljen, znači da je mrtav a vidi se i da je ubiven, vidi rupa, onda je ili sjekira ili đule ili metak", Barnaby je za njega malo dete, pa onda pretraga džepova, to je istraga, a da su imali DNK analizu kamo bi im bio kraj.

Isto tako, ima homoseksualnog odnosa između Plika i Smokija Roka, jer se Plik ljuti što Rok firca one čepe i droce a ne njega, Plika, jelte, i uopšte je serija i modno u kulturloški zanimljiva kao da je nastala na MTV-ju, jer ono belo Verigino odelo se nikad ne ukalja a nigde krojača nigde grada samo jedna kuća-kafana i gde žive ti ljudi uopšte?! Onaj prostor liči na Nevadu.





Post je objavljen 20.07.2014. u 10:14 sati.