Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iiitennessee

Marketing

Glazbeni rekordi

Glazba je melem za uši. Glazba je Božji dar. Tako bar govore mnoga dubokoumna mišljenja o njoj. No, što kada se netko potpuno posveti njoj, i počinje praviti rekorde u njoj? E, to je tema današnjeg posta. Glazbeni rekordi!

Najkraći koncert ikada- White Stripes, Newfoundland, 2007.



Daleko najkraći koncert ikada, poznatiji i kao "One note show" su izveli White Stripesi 2007. Naime, na taj koncert je trajao nekoliko sekundi, a odsvirali su samo jednu notu. Koncert je bio besplatan, a istu večer su svirali još jedan set, ovaj put od sat i pol.


Bend koji je odsvirao najviše koncerata- Cheap Trick, između 1974. i 2010.



Još uvijek sviraju, i tako već 40 godina. Napravili su 16 albuma, i poznati su po svojim dugim turnejama. Zato su u periodu od 36 godina svirali na 5,000 koncerta, a nismo uzeli u obzir i one kasnije.


Prvi platinasti album- The Eagles- Their Greatest Hits



Uzeo sam u obzir, kad su platinaste naklade počele postojati. Zato je prva platinasta ploča, priznata od društva RIAA (Record Industry Association of America), bila kompilacija Eaglesa- "Their Greatest Hits". U Americi je kasnije čak 29 puta bila platinasta, a u Australiji 8 puta.


Prvi bend ikada- Original Dixieland Jass Band



Često prihvaćeni kao prvi bend u modernoj glazbi, Jass Band je osnovan 1916. i svirao je isključivo jazz, zbog razloga jer su oni iz New Orleansa, svjetske prijestolnice jazza. Postali su vrlo popularni za jednu jazz grupu, no raspali su se 1925. Ponovno su se okupili samo za jedan koncert 1936.



Bend koji je najduže na glazbenoj sceni- Golden Earring



Prvi put su počeli nastupati 1961. prije 53 godine. Ostali su zapamćeni kao najdugovječniji bend ikada, koji još nije nijednom prekinuo. Tako da, nisu Rolling Stonesi najdugovječniji, oni su odmah iza Golden Earringa.


Prvi glazbeni CD ikada izdan- ABBA, The Visitors



S obzirom da je Phillips imao prste u rađenju prvih CD-ova, ovo je bio službeno prvi album ikad izdan na CD-u. ABBA-ini "Visitorsi" su postali prvi koji su došli u svijet CD-ova. Njih je radio Phillips u jednoj tvornici u Njemačkoj.


Album koji se prodao u najviše primjeraka- Michael Jackson- Thriller



Vjerojatno najpopularniji album svih vremena se prodao u rangu od 51-65 miljuna primjeraka. Ovo je ostao najprodavaniji album već 30 godina.




Post je objavljen 14.07.2014. u 12:39 sati.