Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Pobijedio stol za kosce Podgoračana

18. BEKTEŠKI SUSRETI TRADICIJSKI STOLOVI

Drugi je KUD Mladost, a treći KUD Požeška dolina

BEKTEŽ – Mali, ali vrijedni KUD Bektež organizirao je 18. smotru folklora “Bekteški susreti”. Punoljetnost su im čestitali kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i zamjenik župana Ferdinand Troha, koji je i otvorio smotru. Ove je godine na smotri uvedena i novina.
– Ponudili smo svim KUD-ovima da urede tradicionalni stol na koji bi postavili svoja autohtona jela, prema jednom od običaja - stol za žetvu, za košnju sijena, za običaj dolaska gostiju u kuću, doručak za rabotu itd. Svi su se potrudili, osim jela, pripremiti i slastice i kolače svoga kraja, a i pića koja se piju u tim prigodama. Odlučili smo i nagraditi njihov trud te ovaj oblik natjecanja nastaviti – rekao je predsjednik KUD-a Duško Bijelić.
- Mi smo iz Podgorača, a na stol smo postavili ono što se nekada jelo kada se išlo u košnju livada i skupljanje sijena. Tu je šterc, kiselo mlijeko i za muškarce obvezno krvavica ili uskrsna kobasica jer je šterc priprosto jelo i slabo za muške koji su išli u košnju. U polje smo nosili skuhani grah u kantici i temfani krumpir sa slaninom. Uvijek se kod nas pila rakija prije jela, vino poslije jela, a dok se radilo, voda s izvora iz ovakvih pletenih flaša da ostane hladna. Pripravile smo i slane fanki lepinjice i provu te domaći kruh, a za slatko poderane gaće i kruh namazan domaćim pekmezom od šljiva – predstavila je svoj stol koji se u polju servirao na slami i tkanim prekrivačima Zdenka Vukomanović, predsjednica KUD-a Podgoračani. Sve to bilo je servirano u starom posuđu i sa starim priborom za jelo.
- Kad god je netko bio gladan, uvijek je bilo i podgoračkog sendviča - kruha namazanog svinjskom masti i posutog solju i crvenom paprikom - dodaje Vukomanović.
Za svoj autohtoni stol Podgoračani su zaslužili prvo mjesto prema ocjeni stručnog žirija, koji su predvodili Maja Žebčević Matić, ravnateljica požeškog Muzeja, i Vladimir Protić, urednik tjednika Kronika požeško-slavonska. Uz priznanje, za nagradu su dobili mikrovalnu pećnicu, dar sponzora, tvrtke Alles elektromaterijal iz Požege.
KUD Požeška dolina iz Požege pripremila je na svom stolu doručak za rabotu.
– To je uvijek bio malo jači obrok jer se išlo raditi. Ovaj smo stol pripremili za dane kad se išlo u žetvu pa je na stolu uvijek bilo kulena i dobre domaće slanine. Pekao se veliki domaći kruh, a posebno su se kuhali kukuruzni žganci koji su preliveni slaninom prženom na luku. U polje su se nosile čuturice s rakijom i vinom – predstavio je Zlatko Vuković, predsjednik društva, stol koji je zavrijedio treću nagradu.
KUD Pounjski pleter iz Dvora na Uni izložio je svoj tradicijski stol, KUD Moslavka iz Gornje Gračanice, pokraj Volodera, izložio je svatovski stol i prikazao svatovska jela, a KUD Suhopolje pripremio je ručak u starogradskom stilu.

(AGM Kruna)

Glas Slavonije


Post je objavljen 26.06.2014. u 15:06 sati.