Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

„Junak našeg doba“



Nogometna reprezentacija Urugvaja večeras je na Mundijalu pobijedila englesku repku rezultatom 2:1.

Povod je to da prenesem na ovo mjesto dugo planiranih, a odgađanih par riječi o urugvajskom predsjedniku José Mujici i Kusturičinom dokumentarcu o njemu.

Redatelj Emir Kusturica u Montevideu snima film o predsjedniku Mujici koji će premijerno biti prikazan u ožujku 2015. kada dođe do smjene predsjednika u zemlji koja nema uzastopne predsjedničke mandate , i o tom, između ostalog, kaže:

’Poslednji heroj’, tako ću možda nazvati ovaj film o predsedniku Urugvaja Pepeu Muhiki, nasledniku duge levičarske tradicije u Latinskoj Americi koju je uspeo da uskladi sa istinskim demokratskim principima…

*

To je možda jedini predsednik koga možemo sa punim pravom nazvati junakom, neko ko je živeo kao revolucionar, da bi se pretvorio u dobrog predsednika.

*

To je čovek koji veruje u ideju i u potrebu da izgradimo jedan novi svet.

*

Ne znam da li bih mogao da ga uporedim sa bilo kim. Jer u njemu su se sjedinile razne utopije. Niko danas nije toliko napredan, tako liberalan i toliki socijalista. Niko nije sproveo tu ideju, toliko dobrih socijalnih programa.” *




Mujica y Kusturica rodaron documental en Punta Carretas

(SubrayadoHD)


Iako je predsjednik José Mujica nakon Kusturičinih riječi rekao da u svijetu postoji mnogo ljudi sličnih njemu i da on nije nikakav heroj, osobno, nikad nisam čula da i jedan predsjednik države ove kugle zemaljske 90% svojih mjesečnih primanja daje u fond za zbrinjavanje samohranih majki. Čini to isto i njegova supruga senatorica Lucía Topolansky, s kojom živi u kući od 45 kvadrata na imanju u predgrađu Montevidea, uzgajajući cvijeće, voće i povrće, a u predsjedničkoj palači, koju u zimskim mjesecima ustupa beskućnicima za smještaj, obavlja samo državničke poslove i prima visoke goste. Često se viđa na traktoru, a umjesto službenog luksuznog automobila vozi staru bubu, što još smatra velikim izdatkom za svoj budžet.

Ne prihvaća slogan „vrijeme je novac“, nego je vrijeme život koji prolazi i koga treba proživjeti kvalitetnije nego što je trka za novcem.

Čini se, da je svijetu na osnovu ovih karakteristika bilo lakše obilježiti urugvajskog lidera kao „najsiromašnijeg predsjednika“, nego kao jedinog i na žalost, u politici posljednjeg „junaka našeg doba“.
No zato, valjda, i postoje veliki umjetnici da stvari, pojave i ljude nazovu pravim imenom.

U zemlji u kojoj je legalizirana marihuana, pobačaj i istospolni brakovi, večeras je fešta. Nadam se da njen predsjednik José Mujica (79) u zdravlju slavi, uživa i dijeli sreću i ponos sa svojim sunarodnjacima zbog večerašnjeg uspjeha njihove nogometne reprezentacije.




Cielo de un solo color

(fraybentos DosMilUno)


*Politika


Post je objavljen 20.06.2014. u 01:15 sati.