Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Željka Markić odlazi u povijest

Moja procjena posljednjeg neočekivanog istupa Željke Markić (najava prikupljanja potpisa za referendum o izbornom zakonodsavstvu) jest, da je to izraz njenje panike, jer shvaća da je njenih pet minuta slave prošlo. Uletila je u temu koja s obitelji nema veze, i koju očito ne pozna. Slučaj, PMSM, kao Ivan Pernar.

Ivan Pernar u Splitu 2011Moje su procjene:

1. Najesen se o toj njenoj inicijativi više ništa neće čuti. (Međutim, valjana građanska inicijativa za promjenu izbornoga zakonodavstva u nizu točaka bila bi jako korisna. GONG nešto radi na tome, ali oni djeluju kao profesionalizirana udruga, a ne kao građanska inicijativa.)

2. Željka Markić će sve manje biti prisutna u javnosti, do izbora za Sabor nitko više neće ni znati tko je ona, a čak i inicijative u civilnome društvu preuzet će drugi.

Ove ocjene dajem kao analitičar, mada je naravno nemoguće biti apsolutno nepristrasan. Međutim, koliko god mi je ona antipatična, ne mislim da će oni, koji će je zamijeniti, biti simpatičniji. Reakcionarni društveni pokret, koji ju je iznjedrio, ima snažne osnove i podršku, pa će nastaviti biti aktivan i prijeteći. Ipak, postoji dosta resursa u hrvatskom puku koji im se protive, na tradiciji antiklerikalizma i snošljivosti. Zasad su slabije organizirani.

Uspjeh sa referendumom protiv istospolnog braka bio je tanak. Jest da je 2/3 glasova bilo za zabranu, ali manje od 1/3 od broja formalnih katolika u Hrvskoj se potrudilo izaći i glasati "za"; a tu su i drugi vjernici. Dio vjernika je glasao protiv. (Ja sam oboje bio dobro pogodio) Hijerarhijski vrh Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj bio se suočio sa žestokim otporom javnosti u pitanju medicinski potpomognute oplodnje, a u pitanju spolnoga odgoja nije uspio mobilizirati masovnu potporu. Rat kultura se nastavlja

Post je objavljen 17.06.2014. u 10:53 sati.