Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Fotozine... i zašto sam otišao?

Jedno vrijeme svojeg bavljenja fotografijom (od 2007. do 2013. godine) bio sam član internetskog fotografskog portala Fotozine.org, na kojemu sam izlagao svoje fotografije, u nadi da ću dobiti kakvu konstruktivnu kritiku. Međutim, nakon 5 godina boravljenja na dotičnom portalu, sredinom 2013. godine zatražio sam od administratora da mi deaktivira profil.

Nakon toga su mi neki od poznanika, koji su također članovi tog portala, ali koje znam i uživo, postavili pitanje zašto sam otišao? Razlog je zaprav vrlo jednostavan - došao sam do zaključka da to više nema nikakvog smisla.

Tome je svakako doprinjelo to da je na dotičnom portalu unatrag zadnjih par godina kvantiteta doslovno pojela kvalitetu. U relativno kratkom roku na Fotozine se (bez ikakve selekcije od strane administratora) registrirao vrlo velik broj novih članova. uz to, kako ne postoji dnevni ili tjedni limit broja objavljenih fotografija (koji bi natjerao ljude da stvarno naprave selekciju radova prije objave na portalu), velik broj tih novih članova počeo je keljiti popriličnu količinu fotografija koje svojom (ne)kvalitetom teško da su i za Facebook, a kamoli za neki iole ozbiljniji fotografski portal (čemu ovaj teži). Tako se počelo događati da one malobrojne kvalitetn(ij)e fotografije više uopće nisu dolazile do izražaja.

Štoviše, čak se i ljudima (naprednim amaterima i profesionalcima) koji su inače bili voljni proučavati nove fotografije i davati savjete i mišljenja neiskusnijima od sebe, zbog puke činjenice da se dnevno na portal počelo keljiti previše (uglavnom nekvalalitetnih) fotki, više nije dalo gledati i komenirati tolike fotografije. Tako su se komentari sa konstruktivnih kritika ili pozitivnih zapažanja, počeli svoditi na paušalne površne i besmislene "lajkove", "sviđanja", "pluseve" i slično, a što se već uobičajeno može vidjeti i na Facebooku i brojnim drugim domaćim i stranim fotografskim portalima.

Također, jedan detalj koji je čitavo vrijeme bio tamo prisutan jest da su se znali događati "okršaji" na lokalnom forumu ili u komentarima ispod fotografija upravo po pitanju (ne)kvalitete samih fotografija ili samog portala, a koji su se događali kada bi se neki "nevažni" ili "netalentirani" član usudio nekom "važnom" i "vrhunskom" ostaviti "neodgovarajući komentar" (čitaj: bilo što drugo osim divljenja).

Naknadno sam doznao da nisam jedini koji se iz istih ili sličnih razloga maknuo s tog portala...

Post je objavljen 05.06.2014. u 16:39 sati.