Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srpbrod

Marketing

Godišnjica

25.4.2014

Govor člana upravnog odbora SABA

Prilikom obilježavanja 69. obletnice oslobođenja grada Slavonski Brod 21.travnja 1945.godine od okupatorske vojne sile i domaćih "kvislinških" oružanih formacija.

"Polaganjem vijenca i paljenja svijeća obilježavamo 69. obljetnicu oslobođenja našeg grada od okupatora II svjetskog rata.
21. travnja 1945 Partizanske snage N.O.V. (nakon teškoh borbi) ušle su u naš grad i protjerale i posljednjeg fašističkog vojnika koji su punih 4 godine terorizirali naše građane.

Otome svjedoči ova spomenkosturnica u kojoj se između ostalih žrtava nalaze i dva patrizana, koje su Njemci objesili na sred (K)orza 1943. da bi zaplašili ostale građane. Radi se o mladim ljudima Ivo Škrbina 20 i Vid Bričaninin 40 god. oba iz Brodskog Vinogorja.

Slavonski Brod i šira okolina masovno je sudjelovala u NOB-i te dala veliki obol antifašističkoj borbi Hrvatske. Osnovane su 2 brodske brigade 25. i 4.Brodska i Diljski odred. (Slavonski Brod) dao je 5 narodnih heroja i mnoge vojne i političke rukovodioce za Slavoniju.

Sve te vrijednosti antifašističke borbe nisu danas dovoljno vrednovane niti prezentirane današnjoj mladeži kao i ovaj dan pa i negiraju, ali antifašistička borba nije bila samo naša, lokalna slavonska i hrvatska, već evropska pa i svjetska. (U svakoj zemlji ona je bila, osim oslobođenja od okupatora i borba za jedan novi bolji svijet i da se takva nesreća mnogih naroda svijeta više nikad ne ponovi).

Ponosni smo što smo postali dio antifašističke koalicije u svijetu i svrstali se na pobjedničku stranu u II svjetskom (antifašističkom) ratu.
To nas sve ohrabruje, da će vrijednosti naše borbe jednog dana zauzeti mjesto u povjesti koje zaslužuje i koje joj pripada i daće se naši unuci i praunuci ponositi svojim bakama i djedovima što su bili sudionici toga vremena.

Na žalost, mnogi brođani se nisu vratili na današnji dan već su ostavili svoje živote diljem Hrvatske i po logorima i upravo je ovaj spomenik podignut, za dugo sjećanje na njihov doprinos u borbi za slobodu.

Svima borcima koji su pali u NOB-i i onima koji su umrli do danas.
Neka im je vječna hvala i slava za sve što su dali za pravednu borbu.

Nada Radošević



Post je objavljen 15.05.2014. u 15:49 sati.