Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/katapult

Marketing

Nigerian 419 – organizirani internet kriminal

Piše: Ljiljanka Mitoš Svoboda

Šutnja je internet prevarantima i iznuđivačima najbolji prijatelj. Javna riječ o njihovim zločinima im je najgori neprijatelj. Progovorite! Imajte na umu da su te osobe kriminalci i trebaju biti tako i tretirani“, upozorenja su i upute na službenim stranicama FBI, u rubrici SCAMMERS .
Još su osjećaji intenzivniji kad shvatite da vam nitko ne može pomoći, osim da svoju bol istresete pred psihologom, u mraku crkvene ispovjedaonice ili netom proživljeno utopite u alkoholu. Jer, susret sa scammersima nije uopće bezazlen, pa proživljenu torturu ne treba tajiti nego ispričati.
Jeste li ljuti? Osjećate se nemoćno i osramoćeno? To su normalne emocije nakon što ste iskusili stanje žrtve iznuđivača-internet prevaranatapričati što većem broju prijatelja i prijateljica, da i oni ne bi nehotice postali nove žrtve.



Većina korisnika i korisnica interneta u Hrvatskoj obriše svaki sumnjivi e-mail. Najčešće su to „strictly confidence“ pisma i ponude iz neke afričke države, u kojima pošiljatelj nudi novčani udio onome tko pomogne izvući milijunske dolarske iznose iz ratom i sukobima zahvaćene Somalije, Nigerije, Burkine Faso i slično. U potpisu takovih pisama su djeca ubijenih roditelja ili udovice afričkih bogataša čudnih prezimena poput “Sir Arthur Von-Monsoon”,i “Barrister Frank N. Stein” ili „Omumba Gyoein King „. No, za početak suradnje u transferu novca, pošiljatelj „moli pomoć od nekoliko stotina dolara“, za odblokiranje bankovnog računa ili neke slične troškove. Sličan je primjer i lutrija El Gordo, kada su iz jednog scammerskog centra lansirani bezbrojni e-mailovi sa obavjestima o velikom lutrijskom dobitku. Pošiljatelj, izvjesna „European Lotery“, tražila je od „dobitnika“ ili „dobitnice“ hitnu dostavu skeniranih putovnica i bankovnih računa, te uplatu troškova transfera, u postoku razmjernom „novčanom dobitku. Dakako, uplate troškova za budući transfer dobitka moraju ići preko Western Union Bank ili Money Gram Brancha. U oba slučaja uplatitelji novaca za trošak transfera ostali su bez svojih ali i onih obećanih novaca.

Tko god da je nasjeo na opisane ili slične primjere i ušao je u ralje internet prevaranata i iznuđivača, svjetskih poznatih kao scammers. Teško će se izvući iz toga sam, jer oni su svoj cilj postigli, te žrtvu, kao izvor novca neće otpustiti tako lako.
Ali, ignoriranjem ili brisanjem sumnjivih e-mailova nije uklonjena opasnost, jer scammer i dalje vreba!


Lovci na prevarante i iznuđivače

Suradnjom hrvatskih i američkih policijskih i drugih službi te nekih nevladinih organizacija, početkom ove godine u SAD je izručen ukrajinski državljanin Sergej Litvinenko, uhićen još u kolovozu 2012. u Splitu. Američko pravosuđe tražilo ga je zbog međunarodnih internetskih prevara i računalnog kriminala, ukupno teških oko 20 milijuna dolara. On je jedan od 50 traženih optuženika koji se širom svijeta bave raznim oblicima internetskog kriminala, a pripadaju takozvanoj „ruskoj grupi“. Zato se ne može reći da hrvatska policija nije aktivna u progonu i otkrivanju scammersa, ali glavna krivica za slabo otkrivanje intenet prevaranta su same žrtve, zatim mediji kojima te „priče ne piju vodu“, a onda i nevladine organizacije koje su u Hrvatskoj potpuno nepismene za tu temu.




Najpoznatija „watch dog“ organizacija koje se bavi lovom scammersa je 419Eater sa sestrinskom web stranicom www.scamwarners.com , a nastoji prevarante što duže držati na „liniji“, kako bi im oduzimali vrijeme i koncentraciju te smanjivali mogućnost hvatanja novih žrtava. Osim što brane internet populaciju od napadača, daju savjete i podršku žrtvama internet prijevara i iznuda. Aktivisti i aktivistice ovih organizacija nazivaju se „scambaiteri“ (ljudi koji varaju prevarante), bore se sa scammersima ne samo putem interneta nego i fizički, dogovarajući sastanke uživo, navlačeči prevarante na ponekad sulude akcije i lokacije „ukoliko žele dobiti svoj plijen“, ukratko uništavajući ih na sve moguće načine. Sve češće se među lovce na prevarante uključuju i istraživački novinari i novinarke.

Internet prijevare i iznude postale su dio globalnog kriminalnog poslovanja, sa groznim posljedicama po pojedince ali i gospodarstvo. Prema statističkim podacima FBI-a , amerikanci su na internetskim prevarama 2011.godine izgubili 264,6 milijuna dolara. No, to nisu relevantni podaci, jer mnoge žrtve ne prijavljuju gubitke i prevare. Naime, scammersi su umjetnici u ulijevanju osjećaja straha, srama i krivnje u svojim žrtvama . Oni su majstori dominacije i zastrašivanja a te vještine pretaču vrlo inteligentno u svoja pisma, odnosno e-mailove. Jer, moraju što prije uhvatiti svoj plijen, odosno izvući iz žrtve što više novaca.


U SAD, Kanadi, Australiji, Velikoj Britaniji osnovane su nevladine organizacije koje daju psihološku pomoći žrtvama scammersa. Njihove su aktivnosti slične SOS telefonu, obzirom da scammersi naprosto izluđuju svoje žrtve telefonskim pozivima, ucjenama, pismima-sve dok im žrtva ne pošalje novce. A i nakon toga teror se nastavlja. U SAD postoji i posebna služba za pomoć prevarenima, Financial Fraud Enforcement Task Force.

Nigerian 419 –organizirani kriminal

Prevaranti rade u Nigeriji,Togou,Obali Bjelokosti, Gani, Maleziji, Hong Kongu, na Filipinima – i ostatku „trećih „ zemalja gdje postoji dovoljan broj otvorenih internet caffea. Internet caffei, dakle javni prostori su „radna mjesta“ scammersa.
„Ako netko postane žrtva Niger 419, ovi će ga scammersi oderati živog“,upozoravaju aktivisti iz 419Eater. Nigerijski centar scammerskog djelovanja najsnažniji je i najumreženiji na svijetu, dakako impozantniji nego ruski. Stručnjaci School of Law University of Surrey UK iz Guildforda (Velika Britanija) proveli su tijekom zadnjih pet godina istraživanje o „nigerijskim prevarama“, te otkrili kako savršeno funkcionira taj scammerski sustav.


Nigerijski centar scammerskog djelovanja ustrojen je poput virtualne paravojske čije je najmoćnije oružje kompjuter sa internetom. Sastoji se od lanca internet caffea u Lagosu, gradu od 14 milijuna stanovnika.
Mladi članovi i članice s računalnim vještinama regrutiraju se u upravo u tim cyber caffeima. Dalji rad nastavljaju od kuće ili kao korisnici i korisnice bilo kojeg iz lanca internet caffea. Nakon kratkog „probnog“ rada, organizatori im zadaju poslove izrađivanja lažnih profila i lažnih fotografija, falsificiranih dokumenata, te ih obučavaju u preradi ukradenih putovnica, bankovnih kartica, vozačkih dozvola i slično. Obzirom da među novoregrutiranima ima i studenata i obrazovanih osoba, oni dobivaju „složenije“ zadatke skladanja romantičnih pisama i slanja na već pripremljene pojedinačne e-mail adrese. Oni sa „tech“-hakerskim znanjem „skidaju i kradu“ podatke o kreditnim karticama i bave se hakiranjem tuđih bankovnih računa. Odvojene grupe bave se izrađivanjem lažnih memoranduma, bankovnih naloga, pečata i drugih potrebnih oznaka kojima će potvrđivati uvjerljivost i autentičnost kod budućih žrtava.
Grupe koje se zovu "komunikatori " imaju zadatak uspostaviti kontakt s ciljanom osobom, koju službeno zovu" Mugu " (u prijevodu " budala" ). Žrtve nalaze na društvenim mrežama, službenim poslovnim web stranicama i svim mogućim online dokumentima, kao što su članske liste političkih partija ili popisi sudionika i sudionica raznih konferencija, kulturnih događanja i slično
.
U Nigerian 419 prevarantskom lancu važnu kariku drže " izvršitelji", koji govore i pišu strane jezike (engleski, francuski, španjolski).Oni su ti koji koristeći svoje komunikacijske vještine otvaraju posao prijevara i iznuda nad bezazlenim žrtvama, putem e-maila i telefona.
" Izvršitelji " su provjerene osobe, koje moraju znati zaštititi i svoju organizaciju, kako bi spriječili da oštećena žrtva pokuša povratiti izgubljeni novac.
Nad cijelom „radničkom „ strukturom, bdiju treneri, većinom studenti psihologije, umirovljeni vojni psiholozi ili osobe sličnih zvanja koja imaju manipulatorske vještine. Oni pomažu izvršiteljima u finalnim trenucima ili kada naiđu na tvrdoglave ili komplicirane „Mugu“, odnosno kada žrtva krene u kontra napad shvativši da je upala u ralje scammersa. Na kraju lanca čekaju „pobjednici "- oni omogućavaju protok ukradenog novca.

Scammersi rade u smjenama, od šest do osam sati po smjeni. Iskusni scammer mora dobiti natrag najmanje dva odgovora na 1.000 poruka poslanih e-mailom, odnosno očekuju da se u njihovu mrežu uhvati dvije ili tri "Mugu" svaki tjedan. Jedan od uspješnijih scammersa iz Nigerijskog centra , na kraju ipak dešifriran i uhvaćen, imao je samo šest godina! U Nigeriji je prosječna plaća jedan dolar (1 $) po danu. Internet prevaranti zarađuju najmanje $ 1,000 - $ 2,000 mjesečno. Neki zarađuju i nekoliko tisuća tjedno.
Nigerijski scammersi podijenji su po sektorima: bankovni, poslovni, menadžerski, lutrijski i kladioničarski, romantično-ljubavni, trgovici umjetninama, brokeri...Žrtve su im i muškarci i žene u jednakom broju. Nije za povjerovati, ali među najopasnije, uz one bankarske, ubrajaju se „romance“ scammers, romantično-ljubavni prevaranti, koji svoje žrtve izluđuju komplimentima, poklonima, bračnim ponudama i izljevima emocija. Cilj djelovanja ovih prevaranata je da svoju žrtvu što prije i što jače zbune, te je kroz imaginarnu romantičnu vezu bace na koljena, izvlačeći iz nje novac i pokretne vrijednosti do iznemoglosti. Često žrtvinim novcem ili njenim ukradenim kreditnim karticama kupuju i šalju joj darove, prstenje, luksuznu odjeću, umjetnine...Ali, nikada se ne odazivaju na sastanak uživo, izgovarajući se svojom visoko poslovnom angažiranošću, naglim odlaskom bolesnim roditeljima, ili vlastitom saobraćajnom nesrećom. Žrtve biraju po poslovnim mrežama poput LinkedIn, analizirajući im profile, poslove i druge prijatelje. Prevaranti su strpljivi i očekuju da žrtva mora „pasti“ nakon najviše mjesec i pol dana.

Zato spomenute organizacije lovaca na scammerse 419Eater ali i FBI posebno upozoravaju na te perfidne iznuđivače. „Ovo nije igra ili zabava . Ovo je rat, a vi imatre posla sa opasnim svjetskim kriminalcima, koji ne prezaju ni pred čim da postignu svoj cilj-dobiju novac. Zato, ako ste im već popustili i poslali nešto novaca, prekinite sve veze, pa hitno potražite pomoć lovaca na scammerse. No, ako mislite da ste jači i pametniji od prevaranta, te se odlučite osvetiti se i samostalno ga progoniti održavajući kontakt, budite sigurni da će stupanj opasnosti rasti a scammerski udar na vas eskalirati,“ upozoravaju 419Eater i Scamwarners.


Virtualna ljubav na prvi e-mail

Prosječno tri milijuna osoba godišnje u svijetu prijavi „romance“ scammerse, iznuđivanje i prijevaru. Dakako da ih je mnogo više, ali se osobe zbog sramote ne javljaju ni policiji niti medijima. Jedna od ovogodišnjih hrabrih je londonka Lori M. Odlučila je učiniti suprotno i javno istupiti kako bi upozorila javnost da se čuvaju prevaranata poput onog koji je nju 'preveslao'. Ispričala je FBI-u kako je izgubila gotovo dvije tisuće funti, jer je upoznala je svog prevaranta na jednoj poslovnoj društvenoj mreži. Zvao se Michael Kolb, časnik američke vojske u Afganistanu, poslao je svoju fotografiju vojnoj uniformi. Tvrdio je da ima 45 godina i da je udovac s odraslom djecom. Nakon 6-tjedne virtualne romance, zatražio je „pomoć“ za put u London, na upoznavanje s Lori, pri tome prodavši priču da mora deponirati 1400 funti za garanciju vojsci da će se vratiti u Afganistan. Kada je gospođa Lori shvatila da je prevarena, već je poslala Western Union doznakom svoju ušteđevinu u nepoznatom pravcu. Banka nije mogla transfer zaustaviti, FBI nije mogao provjeravati e-mail adrese jer je iznuđivač lažnog imena i lažnog profila već izbrisao svoj račun. Nastavkom istrage ustanovljeno je da Michael Kolb ne postoji ni u kakvim američkim vojnim postrojbama u Afganistanu, niti „US army“ traži depozite za one koji odlaze na odmor. Ipak, Lori je nakon izvjesnog vremena dobila razglednicu iz jedne afričke države, s porukom „ baš se dobro zabavljam, hvala na novcu“.





Moj scammer


Javio mi se preko LinkedIn mreže, podsjećajući me na naš susret pri mojem jesenjem putovanju vlakom na jug Italije, razmjenu „vizit kartica“, ugodno ćaskanje i jak trag emocija koje sam na njega ostavila. Iako je poslao fotografiju i link na svoj LinkedIn profil , nisam bila ni sigurna ni nesigurna da sam se osobom „C.M.“ upoznala i razgovarala tijekom dva-tri sata noćnog putovanja. Obzirom da sam boravila na velikoj višednevnoj konferenciji, pretpostavila sam da mi je osoba jednostavno pobjegla iz sjećanja. Nisam pridavala pažnju ni slijedećim svakodnevnim e-mailovima, ni kratkim razgovorima na mobitel, punim osjećaja i obećanja da će moj „ princ na tankeru“ doći po mene, samo dok kupi 60 tisuća barela sirove nafte u Nigeriji, prebaci u Englesku, po narudžbi tvrtke Morrisons, naplati 2,5 milijuna dolara, kupi mi dijamantni prsten i pošalje neke poklone i svoju prtljagu na moju kućnu adresu.Tek sam tada počela pažljivije proučavati pristigle e-mailove, poslane mutne fotografije, vrlo loše izrađen ugovor između „C.M.“ i tvrtke Morissons, kojeg mi je poslao kao dokaz svoje poslovne ozbiljnosti. Uočila sam pismene greške nelogične u odnosu na obrazovnu razinu osobe „C.M.“ koju je objavio na profilu LinkedIn. Neki su se romantični dijelovi pisama uporno ponavljali, kopirani iz jednog pisma u drugo, sa istim pogreškama u tekstu. Svoje osobne podatke „C.M.“ je nekoliko puta zbrljao, mijenjajući datum rođenja. Na moja pitanja nije direktno odgovarao, ali je inzistirao na mojoj adresi. Nakon tri tjedna dopisivanja, požalio se da je bez novaca, te bi ja odmah trebala poslati 100-tinjak dolara u Nigeriju, jer mu ATM kartica ne funkcionira tamo, a mora platiti internet u kafiću, kako bi mi se redovno javljao. Odgovorila sam da sam siromašna hrvatska novinarka free lancerica,da ne želim „krvavi dijamant“, goste ni tuđu prtljagu u svojoj kući. Od tada je nježnost u sadržajima e-mailova blijedila, pojačavao se agresivni ton i intenzitet komuniciranja. Upala sam u stanje nervoze, te posumnjala u iznuđivača. Nakon razmjene savjeta sa lovcima na scammerse iz 419Eater, pokušala sam prekinuti komunikaciju i blokirat scammerov e-mail . No, moj „ C.M.“ pojavio se na mojem facebook zidu, tražeći hitan razgovor. Lišen početne romantike, sveo se na raspravu kad i koliko novaca ću mu poslati na adresu hotela u Delta State u Nigeriji, novaca mu treba, nema nikog da mu pomogne, izbacit će ga gazda ih hotela. Novčane potrebe povisile su se na 500 eura. Tada sam shvatila da se nismo nikada srelu u vlaku, a informacije o mojem putovanju po jugu Italije skinute su sa mojeg facebooka. Poruke su stizale jedna za drugom, požurivao me da šaljem novce jer mora otići što prije iz Nigerije i doći u Hrvatsku, da ne umre od ljubavi. Potrebna suma već je iznosila 1000 eura. Nakon nekoliko dana moj scammer „C.M.“ javio se iz Londona, šaljući adresu na koju trebam poslati novac. Odgovorila sam da odmah krećem u London i donosim novce. Tada je počela prava baražna vatra uvreda tipa „balkanska prljava lažljivice“, ali prijetnji po moju sigurnost. Tada sam mu dala na znanje da je otkriven kao scammer. Forumaši sa 419Eater su me upozorili da sam u opasnosti, obzirom da ne znam tko je u stvarnosti „C.M.“ , te me uputili kako da „pratim“ lokacije sa kojeg mog scammer šalje e-mailove. Bile su to Lagos-Nigerija, Washington-SAD, London-UK, ta zadnje jedna od susjednih država. Istovremeno je moj kolega počeo dobivati slične romantične e-mailove, a analzirajući datume i cirkuliranje elektonske pošte uz pomoć uputa sa stranice Scamwarner, njegov e-mail preuzet je iz mog adresara! Slučaj mog privatnog scammersa još nije zatvoren. Tenzije koje mi je nabio u roku od dva mjeseca, a koje još nisu popustile, rezultiraju da pretrnem kad vidim na ulici veliki trenac sa zatamnjenim staklima i osobu koja je nalik na falsificiranu fotografiju „C.M.“ objavljenu na facebook stranici (koju je nakon raskrinkavanja zatvorio).

Kako scammersi troše novac?

U slučaju Nigerijskih prevaranata, osim za plaćanje rada svoje kriminalne organizacije, osobnu potrošnju i luksuz, veliki dio novca slijeva se u druge kriminalne kanale poput pljački, ilegalnog iskapanja zlata i dijamanata (krvavi dijamant), trgovine drogom, trgovine ljudima, otmica, krijumčarenja elektronike, namještanja i klađenja u sportu, te financiranje terorističke aktivnosti.

Zato su scammersi opasni. FBI upozorava na svojim web stranicama da svaka žrtva ili potencijalna žrtva blokira svoju elektroničku poštu i odmah potraži pomoć i savjet od najbliže organizacije za lov na scammerse ili slučaj prijavi policiji. „Mnogi obrišu poštu i krenu dalje, ne uzimajući ovo upozorenje ozbiljno, uvjereni da su internet prevaranti samo virtualni, smješteni negdje daleko i ne mogu fizički pronaći svoje žrtve.To nije istina . Ne samo da vam mogu uništiti računalo virusima, ukrasti vaše osobne podatke, nego vas lagano mogu pronaći na vašoj kućnoj ili poslovnoj adresi. Ovisno o količini novca koji je bio uključen u njihov plan,a koji ste odbili dati, toliko je mjerilo opasnosti ,“ kažu u FBI.


Ubojstva i samoubojstva

Najveća žrtva Nigerijskih scammersa je Nelson Tetsuo Sakaguchi, viši direktor brazilske banke Banco Noroeste SA u Sao Paulu, koji pronevjerene 242 milijuna dolara u razdoblju između 1995 i 1998 u 3. najvećoj prijevari u povijesti bankarstva. Banka je propala, 170 milijuna dolara je vraćeno nakon što je zaplijenjena flota luksuznih automobila i vile u Nigeriji, Švicarskoj i SAD. Nelson Tetsuo davao je odobrenja za sve transfere za lažni ugovor za projekt izgradnje zračne luke u Abuji. Nigerijska grupa 419 obećala mu je veliku proviziju u zamjenu za financiranje ugovora. Svi su na kraju dobili samo –zatvor. Ova je prijevara izazvala dva ubojstva.

Neke očajne žrtve su pokušale vratiti svoje novčane gubitke putujući u Nigeriju u potragu za prevarantima.Posljedice tih avantura su katastrofalne. U posljednih deset godina broj ubijenih koji su pokušali prodrijeti u „srce“ Nigerijske grupe scammera kreće se oko 50 osoba. Uglavnom su to europljani koji su krenuli u osvetnički pohod. Osim što su stradali, njihove su obitelji došle pod udar scammersa, postavši nove žrtve.

Post je objavljen 14.05.2014. u 11:51 sati.