Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZLOUPORABA POLOŽAJA I OVLASTI U POLJOPRIVREDI



KAZNENE PRIJAVE MINISTRU I RAVNATELJU!

Prema tvrdnji rukovodećih ljudi UDRUGE OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA HRVATSKE - ŽIVOT , kao i prema pisanju dnevnog lista Poslovni dnevnik od 12.svibnja, Udruga je 18. veljače ove godine podnijela kaznenu prijavu protiv ministra poljoprivredne u Vladi RH Tihomira Jakovine i Ante Peze ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju.U prijavi ih se tereti da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Udruga temelji kaznenu prijavu na odluci minsitra poljoprivrede Tihomira Jakovine da ne obračuna modulaciju u isplati potpora za 2012. godinu,a ravnatelj Agencije za plaćanja je pristao provesti odluku ministra Jakovine. Hrvatska je, temeljem stečevine Europske unije, još 2009. u Zakon o državnim potporama u poljoprivredi uvela modulaciju. Prema Zakonu potpore koje su u 2011. i 2012.godine prelazile 100 tisuća kuna modulacijom su morale biti umanjene za osam posto, a one iznad 2,16 milijuna kuna za 12 posto.
Sredstva prikupljena modulacijom smanjivala su za taj iznos obvezu stečenih prava za poljoprivredne potpore, a isplaćivana su poljoprivrednicima čija su godišnja prava za potpore manja od 100 tisuća kuna. Provedbom modulacije u 2009. prikupljen je 101 milijun kuna, u 2010. godini to je iznos od 105 milijuna kuna, a 2011. godine 70,6 milijuna kuna. Prikupljeni novac isplaćen je velikim tvrtkama koje su korisnici potpora.
Kaznenoj prijavi, podnesenoj Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala priložena je dokumentacija na nekoliko stotina stranica, gdje je navedeno niz točaka u kojima je opisan način kršenja Zakona ministra poljoprivrede.

PRAVNA SLJEDNICA
Udruga OBITELJSKIH POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA HRVATSKE-ŽIVOT je pravna sljednica Stožera za obranu hrvatskog sela koji ima prikupljenih oko 2500 punomoći hrvatskih poljoprivrednih gospodarstava. Punomoći poljoprivrednih gospdarstava imaju smisao pravne snage u pregovorima i aktivnostima za obranu hrvatskog sela u zastupanju svojih zakonom stečenih prava , za isplatu zaostalog dijela potpora za obračun iz 2012. godine te u pregovorima i svim pravnim aktivnostima u ministarstvu poljoprivrede, Vladi RH, kod nadležnih sudova i Europske komisije.

EUROPSKI REVIZORSKI SUD
Hoće li raspodjela financijskih sredstava u poljoprivredi biti predmet interesa Europskog revizorskog suda?Taj sud osnovan je radi provođenja kontrole trošenja proračunskih sredstava Unije još 1977. godine. Revizorski sud nadležan je za financijsku reviziju, reviziju usklađenosti i reviziju uspješnosti.Prema godišnjem izvješću EUROPSKOG REVIZORSKOG SUDA za 2012. godinu procijenjena stopa pogreške za potrošena sredstva iz cjelokupnog proračuna EU povećana je s 3,9% na 4,8%. Stopa pogreške povećava se svake godine od 2009. nakon pada u tri prethodne godine. Ruralni razvoj, okoliš, ribarstvo i zdravstvo i dalje su područja koja su rashodovno najsklonija pogreškama s procijenjenom stopom pogreške od 7,9%. Slijedi regionalna politika, energija i promet s procijenjenom stopom pogreške od 6,8% .





Post je objavljen 14.05.2014. u 17:15 sati.