Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HPK PRIMLJENA U EUROPSKO UDRUŽENJE COPA- COGECA



ZA PRONALAŽENJE RIJEŠENJA DRŽAVA ČLANICA!

Prema informacijama iz Hrvatske poljoprivredne komore „Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) 25.4.2014.je primljena je u punopravno članstvo udruženja COPA-COGECA u Bruxllesu . Sastanku su prisustvovali predsjednik HPK g. Mato Brlošić i članica Nadzornog odbora HPK te stručna predstavnica Ministarstva poljoprivrede dr.sc.Melita Žunić Zvizdić dr.vet. Punopravnim članstvom HPK u COPA-COGEC-i poljoprivrednim proizvođačima omogućuje se:

1. sudjelovanje na sastancima Radnih tijela, politike i koordinacije odbora udruženja COPA-COGECA,
2.preispitivanje svih relevantnih pitanja i sudjelovanje u kreiranju zajedničke poljoprivredne politike EU,
3. pravo glasovanja te mogućnost postavljanja izaslanika HPK za izabranu poziciju, uključujući predsjedavanje u Radnim tijelima i Predsjedništvu COPA-COGECA,
4. sudjelovanje u sklopu delegacije COPA-COGECA na sastancima savjetodavnih grupa koje organizira Europska komisija,
5. zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u cjelini pred Komisijom i drugim institucijama EU,
6. pronalaženje rješenja koja su u zajedničkom interesu država članica,
7. održavanje i razvijanje kontakata s institucijama EU i svim drugim organizacijama i socijalnim partnerima na razini EU,
8. promoviranje uloge zadruga i njihova članstva,
9. povezanost sa drugim poljoprivrednim organizacijama zemalja članica EU.

UKRATKO O COPA-COGECA. COPA (European Agricultural Union) europsko udruženje poljoprivrednih proizvođača koje čini 60 organizacija iz zemalja EU i 36 partnerskih organizacija iz drugih europskih zemalja kao što su Island, Norveška, Švicarska i Turska.
COGECA (General Committee for Agricultural Cooperation in the European Union, danas General Confederation of Agricultural Cooperatives in the European Union) europsko udruženjae poljoprivrednih zadruga u koje se ubraja 35 punopravnih članica, 4 pridružene članice i 36 članica partnera.

CILJEVI UDRUŽENJA COPA-COGECA prvenstveno se odnose na zastupanje interesa europskog poljoprivrednog sektora u cjelini pred Europskom Komisijom i drugim institucijama EU, preko sudjelovanja u kreiranju i preispitivanju svih relevantnih pitanja zajedničke poljoprivredne politike EU, nalaženju rješenja koja su u zajedničkom interesu, održavanju i razvijanju kontakata s institucijama EU i svim drugim organizacijama i socijalnim partnerima na razini EU, promoviranju uloge zadruga i njihovih članova, te jačanju međunarodnih odnosa.

Predsjedništvo COPE redovito se sastaje s Povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj, kako bi razgovarali o općem razvoju Zajedničke poljoprivredne politike, situaciji na tržištu i konkretnim pitanjima od posebnog značaja (poput vanjskih trgovinskih odnosa Europske unije, itd.). Za tehnička pitanja kontaktiraju stručnjaci COPE i Komisije. Kontakt može biti u različitim oblicima: pozicije koje su iznijeli delegati COPE na Savjetodavnim grupama Komisije, osobni kontakt na razini osoblja, sudjelovanje dužnosnika Komisije na COPA sastancima, pisanim putem, itd.

Udruženje COPA može komunicirati s Vijećem izravno i neizravno. Izravna predstavljanja sastoje se u prijenosu stavova COPE na upitnu temu, a povremeno i na sastancima s Predsjednikom Vijeća ili čitavog Vijeća. Neizravna predstavljanja su češća - ona se sastoje od kontakta na nacionalnoj razini između članica organizacija COPE i nacionalnih ministara ili njihovog osoblja. Ti kontakti se temelje na zajedničkim pozicijama širom EU ostvarenih u COPA.
Redoviti kontakti između COPE i Europskog parlamenta, a posebno s članovima Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj i političkim skupinama.
Kontakt između COPE i Europskog Ekonomskog i Socijalnog Odbora (EESC) je osobito razvijen, jer predstavnici organizacija članica COPA su članovi EESC-a.

EUROPSKI DRUŠTVENO – EKONOMSKI PARTNERI
I EUROPSKO CIVILNO DRUŠTVO

Tajništvo COPE, njihove članice organizacije i njihovi članovi aktivno održavaju kontakt sa drugim društveno-ekonomskim i predstavnicima civilnog društva koji su izravno i neizravno vezani za poljoprivredni sektor. Sastanci mogu biti u obliku bilateralnih kontakta, sudjelovanjem na Glavnim Skupštinama, te službeni ili neformalni sastanci. COPA uživa privilegirane odnose s mnogim organizacijama izvan granica Europske unije. Cilj odnosa je jačanje dijaloga sa svim akterima koji su relevantni za Europsku poljoprivredu.

Image and video hosting by TinyPic

www.copa-cogeca.eu



Post je objavljen 03.05.2014. u 22:11 sati.