Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maticnaploca

Marketing

Samohrani ili ne, roditelji

Posvađali se prijatelj i ja i to opako po pitanju definicije i po pitanju realnosti samohranog roditeljstva. Sukobili smo se tako žestoko, da smo se na planini razdvojili i otišli dalje svako svojim putem. Staze su poznate, naći ćemo se za par sati dolje kod automobila, do tada će valjda splasnuti bijes koji izvire iz ogorčenosti, a ona pak iz nemoći.

On potpuno sam skrbi financijski o dvije kćeri, radi od jutra do sutra kako bi im mogao priuštiti dobro školovanje. Studentice su, jedna studira u inozemstvu, postiže zavidne rezultate, stipendija joj pokriva samo dio troškova. Sebe doživljava samohranim roditeljem, a ja mu tumačim da takav status zakon ne priznaje jer djevojke imaju majku koja se ipak na neki način brine o kćerkama, makar deklarativno.

Niti sama nisam samohrana majka iako potpuno sama skrbim o Maloj. Zakon je vrlo decidiran, samohran je roditelj kad je djetetu drugi roditelj umro, nepoznat, lišen poslovne sposobnosti ili mu je oduzeto pravo na roditeljsku skrb. A može biti i na dugotrajnom liječenju ili u zatvoru. Za sve ostale podrazumijeva se da brinu o potomstvu. Ako oni sami ne podrazumijevaju, sudovi će donijeti presude, sve u svrhu zaštite dječice, koja će odrasti dok te presude postanu pravomoćne i izvršne.
U međuvremenu roditelj koji je samohran u svakodnevnici, u teoriji je pripadnik jednoroditeljske obitelji ili čak samac jer ne živi u kućanstvu s djetetom.

Ovaj zakon toliko je često oprečan stvarnosti, da mnoge institucije i organizacije koriste pojam samohranog umjesto jednoroditeljskog niti ne znajući da ga krše.

Kad smo se ugledali u podnožju, ošinuli bijesnim pogledima, pobacali ruksake u prtljažnik i odmah nastavili tamo gdje smo stali.

- Znači ja po tebi nisam samohrani roditelj zato jer ih majka jednom mjesečno nazove i pita kakvo je vrijeme u Zagrebu i Kaliforniji?

- Po zakonu nisi, kao što nisam niti ja, iako Mala nema kontakt s ocem skoro desetljeće, niti je on uplatio lipe dosuđenog uzdržavanja.

- Koji sam ja onda k? - unosi mi se u lice.

- Ti si jedan dobar otac, zaboravi na zakon. I sad, molim te, vozi – odgurnem ga. Idemo kući, čekaju nas djeca.


Post je objavljen 22.04.2014. u 00:50 sati.