Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/klokotrist

Marketing

Zebra force

ideja, scenario i režija: Joe Tomatore, "The Zebra Force" (1976 ili 1977), uloge: Mike Lane, Richard X. Slattery, Timothy Brown, Anthony Caruso, Lester Kaye...


Ima jedan kanal na kablovskoj - Film plus - koji mi je bolji od Nostalgy Classic i sličnih. Film plus vrti trash filmove iz 1970-ih pre svega, a ima i mlajših. Kvalitet slike je često katastrofalno loš zbog kilavog prebacivanja sa starih video kaseta (onaj sukob Amerika - Japan - Evropa i dalje ostavlja posledice), i ponekad je nemoguće pročitati odjavnu špicu da vidite ko je to igrao.

Obožavam američke policijske treš filmove iz 1970-ih, sa zvoncarama, ogromnim kolima (i jurnjavama i slupavanjima tih kola), sa zulufima i smešnim frizurama, volim te prljave ulice Nevjorka, San Franciska i Čikaga, volim prljave detektive i prljave krimose.

(Sad gledam seriju "Skandal" i u III sezoni imaju flešbek u sedamdesete i disco period, pa su glumcima morali dodati perike i ekstenzije i pustili su čuveni disko hit "Love To Love You"; ludo burazere!)

I često mi se događa da na tom šugavom Film plusu, koji mi je na samom kraju kablovske ponude, na visokom broju, naletim na film a da ne vidim najavnu špicu pa se na kraju mučim da otkrijem ko su bre ti ljudi, žene i deca?

Zebra Force je jedan ludački film, potpuno - kako bi rekli seljaci - zanemaren i previđen. Lud je zbog ideje i preokreta na kraju.

Reč je o vijetnamskim veteranima koji su ljuti što ih Domovina iskorišćava pa kreću u seriju akcija protiv dilera droge i mafijaša. Malo zato što misle da je pravda spora (a ima i korumpiranih detektiva) a malo zato da tim parama omoguće sebi penziju.

Oni su belci, ali se maskiraju u - crnce! Tako da svi traže bandu ludih crnaca. Vođa tih veterana je plavokosi čika koji malo podseća na Rutgera Haurea, i on je sav izranavljen, nema ruku, ima ožiljke i grlo mu je sjebano pa govori uz pomoć onog "aparata za brijanje". Užas.

Zanimljiva caka je da oni korumpirani detektivi stvarno osumnjiče neke prave crnce dilere, a ovi naši veterani to saznaju, pa iskoriste i podmetnu neku prodaju droge tim pravim crncima dilerima i tako sve zajebu.

Jedan je kritičar hteo da ispadne pametan pa je sahranio film u stilu "ukrali su akcione scene od Sama Peckinpaha, slow motion i to, sve je to isfurano..." ali kritičar jede govna.

E sad, film ima fantastično duhovit preokret (twist): u flešbeku mi saznajemo da je onaj pravi vođa, onaj bez ruke i sa aparatom za brijanje, da je on umreo u vojnoj bolnici još u Vijetnamu. A da je on plan ispričao kolegi crncu i rekao mu:
- Ja umirem, Ti obavi to!
A crnac mu veli:
- Čoveče, ja sam crn, ko će mene da sluša. Nemoj da mi umreš!
A plavokosi ranjenik kaže:
- Smislićeš ti već nešto!

I zaista, to objašnjava scenu koju smo videli pre tog flešbeka: plavokosi vođa bande se pred ogledalom svlači: on ima ruku, samo ju je privezao zavojem, ima i oko, i nosi masku belca - jer on je u stvari crnac.

Znači: crnac se preobukao u belca, da bi nagovorio bandu belaca da se preobuku u crnce!!!
Ludo, čoveče, ludo!

Ako imate Film plus, pogledajte taj treš uradak uz slatku pepsi-colu, grisine punjene kikiriki maslacem i uz kokos čupavce.



Post je objavljen 20.04.2014. u 13:40 sati.