Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

USKRS 2003

Image and video hosting by TinyPic
Uskrs je. Zvona zvone. Tri dana nisu zvonila - jer, kaže se da su išla u Rim da ih papa blagoslovi, kako bi danas još svečanije zvonila. … «Zvona su zvonila, kao da će se prevrnuti od radosti nad praznim grobom.»
"Šuška se po Splitu, i ciloj Dalmaciji da je u Judeji grob prazan. Šuška li se šta u Zagrebu?
Mlado Sunce s visine, koje nam je zasjalo na Božić, danas je rasulo sav svoj sjaj. Uskrs je dovršetak utjelovljenja. Na Božić je Bog postao čovjekom. Na Uskrs čovjek je postao Bogom. Točnije, upriličio se svojoj slici Božjoj. Dosegao je sebe. Zadobio krila da se vine u krajeve srca. Snovi su dosanjani, nade su dočekane, pravda trimfira, sloboda je moguća, ljubav ostvariva.
Besmrtnost je postignuta stvarno. Sve stvorenje koje je uzdisalo u porođajnim bolima – ugledalo je svijetlo. Završni stupanj evolucije čovjeka i svijeta omogućen je Isusovim uskrsnućem.
Smrt je umrla na Uskrs. Postala je nešto smiješno i radosno. «Smrt, navikla na pobjedu, bi pobijeđena smrću Pobjednikovom. Sam život siđe u smrt da porazi samu Smrt. Kao što tama bježi pred svjetlom, Smrt bi uništena nastupom Života.» (Meliton Sardski, 2.st.)
Otada život nije u propadanju i nestajanju nego u preporodu i postajanju. Dogodilo se nešto što označava početak trajnoga. Bog je srušio granice vremena i vječnosti te ušao u za nas dotle neosvojive prostore s onu stranu smrtnosti. Isus je svojim uskrsnućem napravio prolaz kroz zid prolaznosti.
Sve druge koncepcije stavljene su izvan snage:
Grci su vjerovali da se svijet vrti u krug.
Židovi se nadaju ispunjenju obećanja.
Novovjeki egzistencijalisti kažu da svijet ide u besmisao.
Humanistički ateisti vide svijet ostvaren unutar sebe.
Uskrs je Božji odgovor na Isusove ispružene ruke, u kojima su se Bogu sve naše ruke ispružile. Odgovor na Isusov vapaj Bogu, u čijem su vapaju i svi naši vapaji. Bog pruživši Isusu ruku, pružio je svima nama. Čuvši njegov vapaj, čuo je vapaj sviju nas. Uskrisivši njega, i sve nas je uskrisio. Most je sagrađen s dvije daske i tri čavla. Križem. Ali nije tek križ presudan za naše spasenje, već raspeta ljubav na križu. Ne količina boli, već dubina ljubavi koja je na križ pošla. "Isus ljubeći svoje, ljubeći do kraja…" To "do kraja" je bitno.
Ljubiti nekog znači učiniti ga na izvjestan način vječnim. Dati mu da vječno živi u našim uspomenama, vječno u svojim djelima. Ali kad bi snaga ljubavi prema nekom bila takva da bi na životu održala ne tek uspomenu na nj, već i samoga njega – tad bi bila ostvarena iskonska nakana ljubavi: zauvijek sačuvati u stvarnoj opstojnosti onog kog ljubi. Upravo je to Isus učinio. Ljubio nas je toliko da nas ni smrt uništiti više ne može. Učinio nas vječnima. Nebo nam otvorio.
Premda ljubav želi biti jača od smrti, ona nema snage nadživjeti je. Jedino Krist koji je Bog, čija je bit Ljubav po kojoj je sve stvorio iz ničega, tj. iz smrti - može proći kroz smrt. Samo on koji je princip smrti i života ima ljubav jaču od smrti. To je razlog zbog kojeg je Krist morao nakon smrti uskrsnuti. Prošavši kroz smrt, on koji je utjelovljena Ljubav, obznanjuje da je njegova ljubav jača od smrti.
Kako uskrsnuti?
Uskrsnut ćemo, ako u nama ima šta uskrsnuti. Ako ima želje za životom. "Ima mjesta tajnih u nama što će živjeti u buduće. ... Treba ih dobro skriti, kvas onoga što će biti." (T. Ujević) Uskrs je prasak života. Proplamsaj žeravice koju nosimo u prsima. Uskrsnuće je ono što trebamo, a sami ne možemo. Ono "ništa naročito", što nam najviše nedostaje.
Kad je Uskrs?
Ka ga susretneš. Marija, Ivan, Petar... Kako ga susresti? Daj se voditi srcem. Unatoč straži-moć, pečatu-vlast, kamenu-teškoćama. Samo onaj tko vidi pobjedu, pobjeđuje.
Ovo je dan kad je Marija Magdalena, Ivan i Petar trčali.
Danas kad je Sloboda pobijedila strah, Svijetlo mrak, Ljubav smrt. Sretan ti Uskrs!
--
Skloniji smo vjerovati u Veliki Petak nego u Uskrs, jer umiranje nam je svakodnevnije. No, i stoga jer mrtav Bog ništa ne zahtjeva. Živi traži svjedoke. Stoga se događa da priznajemo uskrsnuće, ali ga ne prihvaćamo.
Za Uskrs je potreba želja za životom.
U Francuskoj do 1563. Uskrs je bio početak nove godine. Zatvorenici su bili amnestirani. Vjernici su dijelili jedni drugima poljubac. Čak su i biskupa nakon pričesti ljubili. Sve svijeće su bile upaljene. Uskrs se nazivao «Sacrum lucernarium»
«Za Božić hrana i piće, za Uskrs nova odjeća» (Irska)
Dva bitna tjedna: tjedan stvaranja i veliki tjedan. Na prvu nedjelju Stvoritelj vidjevši kaos je rekao – Neka bude svjetlost. Na prvu nedjelju novog stvaranja Svjetlo koje je ušlo u duhovni kaos Jeruzalema…
Do tada je dan počinjao sumrakom; a poslije Uskrsa počinje zorom. Isus je pomaknuo sat naprijed. Progres je načinjen: od dana odmora do dana Gospodnjeg.
Ptica feniks same sebe spali, a onda se iz vlastitog pepela ponovno diže. Ta ptica je najraniji kršćanski simbol Uskrsa.
Kršćani smo koliko iz smrti prijeđemo u Život.(Sabrao: p. 'onaj')

Post je objavljen 20.04.2014. u 10:56 sati.