Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Povijesno otkriće

Pažljivim proučavanjem dostupne mi literature pronašao sam senzacionalnu novost: podatak o dalekom pretku našeg ministra financija Slavka Linića.


...Salvko Linić kao ministar financija

Gledajući seriju 'Sulejman Veličanstveni' (mea culpa) zaintrigirao me Veliki vezir Rustem-paša. O dotičnom do ove serije, skrušeno priznajem, nisam nikada ništa čuo (za razliku od samog sultana Sulejmana, Mehmed-paše Sokolovića i Hajreddina Barbarosse, kapetana turske armade) to sam se dao u potragu za spomenutim Pašom. Prvo sam, kao svaki normalan korisnik kompjutora, konzultirao Nj.V. Internet. Našavši natuknicu ustanovio sam da je spomenuti Paša zaista postojao i da je bio udan, pardon, oženjen za Sultanovu kćerku i da se preko te udaje, ovaj, ženidbe domogao položaja Velikog vezira sa svim prinadležnostima koje tom položaju pripadaju. To je sve u skladu sa radnjom serije, tako da ovim putem pohvaljujem kreatore serije što su se držali povijesnih činjenica. Barem kad je u pitanju osoba Velikog vezira.

Kako baš ne vjerujem u sveznajuću Wikipediju - iskustvo me uči da se na Mreži voli muljati i to ne samo Wikipedija - posegnuo sam za Enciklopedijom Leksikografskog zavoda i u njoj našao slijeće članak o Rustem-paši.

„RUSTEM-PAŠA (oko 1500-1561), turski državnik. Prema tur. kritičarima, vjerojatno iz naših krajeva („Hrvat“; ključna informacija, op. s.c.). Oženjen Sulejmanovom jedinicom, postao je 1544. veliki vezir. Upravljao je čitav niz godina Osmanlijskim carstvom i omogućio mu svojom financijskom, upravnom i vojnom politikom velika osvajanja. Posjedovao je golem imutak. (…) Rustem-pašina kronika Osmanlijskog carstva, koja seže do 1561., ima važnih podataka i za našu historiju.“



…na Internetu misle da je tako izgledao slika Rustem paše

E sad kad sam se uvjerio da su podaci iz dva neovisna izvora manje više u suglasju prihvatio sam kao vjerodostojnu ključnu informaciju za ovaj moj članak o senzacionalnom otkriću koju spomenuta Wikipedija donosi a koja glasi:

„Uglavnom, lijepe riječi o Rustem-paši Hrvatu svele su se samo na njegovu snalažljivost i sposobnost da bilo kojim sredstvima napuni carsku blagajnu. Sulejmanu je za to i bio potreban.


Iz ove dvije rečenice nepobitno slijedi neoboriv zaključak, pače dokaz, da je naš ministar financija Slavko Linić direktni potomak Velikog vezira, Rustem-paše, glavnog skupljača dukata za financiranje Sulejmanovih ratova i time naravno indirektni sudionik i zaslužnik svih njegovih pobjeda. Spoznavši ovu nepobitnu istinu smatram da je nužno, bez zadrške, da naš Divan, oprostite, Sabor donese odluku o dodjeli nove titule našem ministru – Veliki vezir, Linić-paša.


...Slavno Linić kao Veliki vezir Linić-paša
(oprostite na ne baš kvalitetnoj montaži, početnik sam u tom poslu tuzan )

Šteta je samo što i našem Premijeru Divan, tj. Sabor ne može istovremeno dodijeliti titulu Sultan Zoran-Veličanstveni jer dotični unatoč i usprkos nastojanju njegovog Velikog vezira, Linić-paše i njegovim potezima u nametanju sve novih i novih poreza nikako da stabilizira gospodarstvo u svojoj državi, a nekmoli da bi mu to pošlo za rukom učiniti u barem polovici država EU, kao što je to Sulejman Veličanstveni, zahvaljujući trudu, agilnosti i pronicljivosti Rustem-paše, učinio u polovici tada poznatog svijeta.


Post je objavljen 15.04.2014. u 13:41 sati.