Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvd-ostrna

Marketing

OSPOSOBLJAVANJE ZA ZVANJE VODITELJ VATROGASNE MLADEŽI VATROGASNE ZAJEDNICE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Osposobljavanje za zvanje voditelja vatrogasne mladeži organizirao je Savjet mladeži Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije 5. i 6. travnja u Fažani.
Na osposobljavanju je sudjelovalo 44 polaznika iz 12 članica Zajednice županije, a od čega 13 ženskih i 31 muških polaznika.
Predavači su bili: Goran Dikšić, Tomislav Cerinski, Diana Novosel Dikšić, Mladen Prelec, dr Predrag Grmuša, Branko Gudasić i Sanja Novosel.
Predavanja su počela 5. travnja u 10 h u prostorijama kampa Fažana, a prije samog početka polaznike su pozdravili predsjednik Savjeta mladeži Vatrogasne zajednice Zagrebačke Županije Goran Dikšić i zapovjednik VZZŽ Josip Novosel te su iznijeli svoje zadovoljstvo o velikom broju sudionika.

Uvodno predavanje je održao Goran Dikšić upoznajući sudionike sa Pravilnikom o osposobljavanju za voditelja vatrogasne mladeži; zašto se osposobljavanje održava, zašto je osposobljavanje bitno, te je govorio i o samoj veličini vatrogasne zajednice, o broju članica i broju vatrogasaca.

Nakon uvodnog izlaganja polaznici su slušali o audiovizualnim sredstvima koje mogu koristiti prilikom održavanja raznih radionica koje se mogu organizirati za djecu i mladež, a predavanje je održao Tomislav Cerinski iz Zaprešića.

Svoje iskustvo u radu s djecom, o osposobljavanju i načinima vođenja, o osobinama dobrog voditelja govorila je dipl.učiteljica Diana Novosel Dikšić.

Mladen Prelec iz Ivanić Grada držao je predavanje o namjeni i zadacima mladih u vatrogasnoj organizaciji; kako pridobiti, uključiti i zadržati mlade u DVD-ima, te je predavanje završio praktičnim dijelom gdje su polaznici mogli naučiti nešto i o vezanju čvorova kod pripremanja ekipa mladeži za natjecanje.

Kroz zanimljivo predavanje o prvoj pomoći polaznici su od dr. Predraga Grmuše iz Pule, mogli naučiti kako pomoći unesrećenom kod gubitka svijesti, prestanka disanja, gušenja, zaustavljanje krvarenja te još mnoge druge stvari sa kojima bi voditelj vatrogasne mladeži trebao biti upoznat.

Za kraj prvog dana temu o novinarstvu obradila je Sanja Novosel članica Savjeta vatrogasne mladeži VZG Jastrebarsko. Polaznici su mogli čuti po koju riječ o govorništvu, načelima u odnosu s medijima, kako napisati vijest za medije, te kako mladež uključiti u pisanje i objavljivanje vijesti.

fotografija

Predavanja su završila u 18 h, a nakon iscrpnog dana puni novih znanja polaznici su se uputili prema smještaju koji je bio osiguran u Barbarigi.

Drugi dan 6. travnja predavanja su krenula u 10 h sa Sanjom Novosel koja je držala predavanje o programima rada s mladima kroz izlete, sportske aktivnosti, kampiranja, organiziranja natjecanja te o planiranju i o održavanju treninga za vatrogasnu mladež. Na kraju je ispričala svoje doživljaje sa međunarodne razmjene voditelja vatrogasne mladeži koja se održala 2012. godine u Kopama u Soveniji i preporučila svima koji to žele da se prijave na ovogodišnju razmjenu voditelja vatrogasne mladeži koja će se organizirati na jesen u Fažani.

Ispred Savjeta mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice predavanje je održao Branko Gudasić koji je ujedno i tajnik Vatrogasne zajednice grada Karlovca i dugogodišnji zapovjednik smjene u Fažani, polaznicima je pričao o suradnjama sa drugim organizacijama i rad s mladima u školama.

Nakon što su odslušali sva predavanja ostalo je još samo rješavanje pismenog dijela ispita u trajanju od 45 minuta.

Svi ispitanici su pokazali zavidnu razinu znanja, što je odraz dobrih predavača koji su kroz svoje iskustvo i znanje svako predavanje učinili zanimljivim i lako shvatljivim i ozbiljnim pristupom i pažnjom polaznika osposobljavanja.

Poslije čitanja rezultata ispita, polaznicima su čestitali i još jednom zahvalili na trudu i uzornom ponašanju Predsjednik savjeta mladeži Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Goran Dikšić , zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel, te predsjednik Savjeta vatrogasne mladeži Hrvatske Vatrogasne zajednice Milivoj Taslak koji je za tu prigodu doputovao iz Kaštel Gomilice.

Troškove ovog osposobljavanja podijelili su sami sudionici, njihove matične organizacije i vatrogasne zajednice kao i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije.



Post je objavljen 09.04.2014. u 22:34 sati.