Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/staroinovo

Marketing

UZ ODLAZAK FILMSKE LEGENDE




U 93. godini života, jučer je umro Mickey Rooney (Miki Runi), holivudski glumac sa 80 godina filmskog staža. Filmska legenda, zanimljiv čovjek „dječačkog izgleda“, sa stotinama životnih uloga, ovjenčan sa dva Oscara i vjenčan sa osam žena, prisutan je gotovo cijelo stoljeće među nama.
Ne pamtim njegove uloge i nije netko o kom bih pisala, ali činim to zbog svoje majke.
Ava Gardner, jedna od Rooneyevih ljubavi i bračnih družica, bila je omiljena majčina glumica. Moje pamćenje ne dopire do prve ispričane priče o tom glumačkom paru, ali od ranog djetinjstva do majčine smrti, bezbroj puta se ponavljala priča o Avi Gardner.
Ono, kada bi se poveo razgovor o Riti Hayworth i Lani Turner, pa o nešto kasnijim legendama filmskog platna Sophiji Loren, Gini Lollobrigidi i Elizabeth Taylor, majka bi se s pohvalama o njima uključila u razgovor, ali bi obavezno istakla da je njoj Ava Gardner nenadmašna.
Zašto je u tim pričama uvijek spominjala i Mickeya Rooneya, s kojim je Ava bila samo godinu dana u braku, a ne, recimo, popularnog Franka Sinatru, nisam ju stigla pitati.

Možda se mojoj majci sviđalo što je Mickey Avu prosio čak dvadeset i pet puta i upornošću i ljubavlju uspio osvojiti njeno srce i dugo čekano „Da“ u Avinoj devetnaestoj godini. Bila je njegova prva supruga.

Slava mu. Počivao u miru.





Newlyweds Mickey Rooney & Ava Gardner play ping pong 1942!


(Preneseno 4. stu 2011. soapbxprod)



P.S.

„Da sam bio bistriji, žene nježnije, viski slabiji, bogovi milostiviji, kocke bolje bačene, sve bi se završilo na jednoj rečenici“, napisao je u svojoj autobiografiji „Život je prekratak“ objavljenoj 1991. godine.

*
Usprkos velikom uspjehu, Runi je rekao da ga je slava primorala da odraste suviše brzo i da se već sa trideset godina osjećao kao stogodišnjak.

*
Govorio je: „Ne povlači se, već inspiriši!“

*
Imao je devetero djece, devetnaest unuka i nekoliko praunuka.



Izvori: razni




Post je objavljen 07.04.2014. u 14:45 sati.