Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KONSTITUIRANJE PRVE PROIZVOĐAČKE ORGANIZACIJE U RH!




PROIZVOĐAČKA ORGANIZACIJA DRAVA - SAVA
VEĆ IMA 16 MILIJUNA LITARA MLIJEKA


Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske – „ Život“ kojoj je predsjednik ratar i proizvođač mlijeka Antun Laslo, a dopredsjednici poljoprivredni proizvođači Nikola Pajek, vlasnik farme od 30 muznih krava i Zvonko Pipić ratar i uzgajivač duhana održali su sastanak u Vinkovcima 13 ožujka . Antun Laslo je rekao da je u Hrvatskoj 2013. godine proizvedeno čak 100 milijuna litara mlijeka manje nego u 2012. godine, a nije obećavajuće po količini mlijeka ni prvo tromjesečje 2013. godine – upozorio je Antun Laslo, predsjednik udruge Život koja okuplja Obiteljska poljoprivredna gospodarstva Hrvatske. Prema Laslovim riječima u udruzi ima dosta proizvođača mlijeka, ratara, koji se isključivo samo bave ratarstvom i proizvodnjom žitarica, uljarica i proizvodnjom šećerne repe, te nešto i voćara. Problema je puno. Zato smo se i organizirali da bi pripomogli u teškim vremenima krize“ rekao je Laslo.
Udruga „Život“ predložiti će izmjenu više zakona i pod zakonskih akata koji se odnose na poljoprivredu upravo s ciljem poticanja razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.


PRVA PROIZVOĐAČKA ORGANIZACIJA U RH !

Nikola Pajek koji je učinio sve potrebno za osnivanje proizvođačke organizacije, na čemu inzistira Europska unija, najavio je konstituirajuću skupštinu „Proizvođačka organizacija Drava- Sava, udruge mljekara Drava- Sava“ za nedjelju 23.3. u 12 sati u mjestu Gola, na prijelazu između Mađarske i Hrvatske u Društvenom domu u Koprivničko križevačkoj županiji.

Ta proizvođačka organizacija okuplja samo mljekare, a osnovana je na temelju čl.1. pod stavka 2 i čl.9 Pravilnika o priznavanju proizvođačkih međusektorskih organizacija te o uređenju ugovornih odnosa u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda NN 67/13, a u skladu sa Zakonom o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim ciljevima i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvođača NN 82/13 prema članu 8. stavku 1. i 3. pod stavku 1. i 3. i stavku 4. i 5. i na temelju usklađene Uredbe 1234/2007 Europske unije. Prema riječima Nikole Pajeka, koji je po struci građevinar, sa kako kaže završenih više poljoprivrednih tečajeva, Zakon i Pravilnik su usklađeni, što potvrđuje uredba Vijeća EU 1234 prema članu 22 a sve to u skladu s Uredbom 261/2012. Tom uredbom su regulirane proizvođačke organizacije proizvođača mlijeka.
Tako organiziranu prvu proizvođačku udrugu u pismenom dijelu potpisao je ministar Jakovina 26.2 2014. godine. To je od Europske unije traženi i priznati način udruživanja. Zašto ? Zato što organizirani u proizvođačku organizaciju mljekari mogu izaći na tržište mlijeka izvan Hrvatske.
„Ovdje u prvoj proizvođačkoj organizaciji, osnivačka skupština bila je u prosincu 2013. imati ćemo 16 077 000 litara mlijeka, od 215 proizvođača mlijeka koji su ušli u Prvu proizvođačku organizaciju. Ali imamo još intenciju rasta jer imamo dosta zahtijeva koji stižu i vjerujem da će biti pređena brojka od 20 milijuna litara mlijeka“ – kaže Nikola Pajek te dodaje: „po meni trebalo bi u Hrvatskoj osnovati još dvije tri proizvođačke organizacije za mlijeko, udružili bi te proizvođačke organizacije i izašli na tržište Europe s mlijekom. Nitko više hrvatskim proizvođačima mlijeka ne bi mogao postavljati ultimatume i uvjete prodaje. Bili bismo na otvorenom tržištu.“



Post je objavljen 18.03.2014. u 10:09 sati.