Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

STRIKOMANOV MILENIJSKI SVIJET

GRABRK

Uz uredan seoski put, posložile su se kuće tek nešto više od stotinu stanovnika mirnog naselja Grabrk u općini Bosiljevo. Pribrojimo li stanovnike i okolnih sela, nabrojat ćemo do četiri stotine stanovnika cijelog mjesnog odbora Grabrk. Oko svake kuće lijepo uređena okućnica, cvjetnjaci, voćnjaci, povrtnjaci. Stariji narod živi od poljoprivrede, dok su mladi potražili zaposlenje u Bosiljevu, Ogulinu, Karlovcu, Zagrebu, po Dalmaciji, pa čak i nedalekoj Sloveniji. Ponosan što mogu reći da sam dobro upoznao nekoliko obitelji, gostoljubivih, samozatajnih ljudi čije je srce veliko kao i širom otvorena vrata njihovih domova u kojima su nas radosno primali. Posebno se zahvaljujem obitelji Ivana Mateše, na smještaju u njihovim seoskom domaćinstvu, koje preporučujem svima željnima mira i seoske idile, te obitelji Tonković, na uvijek ugodnoj atmosferi u njihovome domu. Prijateljstvo s mještanima Grabrka, započelo je prošle godine, kada smo stvarali našu toplu milenijsku priču o rođenju trećeg stanovnika u selu Špehari. Sretan sam što je danas mali Mihael u naručju svojih roditelja, znatiželjno treptao očima i pozirao na svojoj već drugoj milenijskoj u životu.
Image and video hosting by TinyPic
Još tada u Špeharima, s Damirom Brozinićem donačelnikom općine Bosiljevo, koji je ujedno i predsjednik DVD- Grabrk, dogovorio sam okupljanje na dan njihove godišnje skupštine i proslave vrijedne 63. obljetnice njihovog DVD-a. Zapovjednik DVD- Grabrk je Josip Špehar. DVD u malome selu ima posebno značenje. Njegovi članovi postaju gotovo svi stanovnici, a vatrogasni dom izgrađen na početku sela, mjesto je održavanja svih manifestacija, od godišnjih skupština, nastupa KUD-ova, pa do krstitki i svadbenih svečanosti. Upravo zbog toga nisam imao težak zadatak za odabir mjesta za čestitarsku milenijsku scenu. Na ulazu u selo, ispred vatrogasnog doma, jučer smo Edita i ja nacrtali tri slova GRA i nacrtali ni manje ni više nego pravi veliki muški brk, te se tako simbolima poigrali nazivom sela. Uspjelo mi je snimiti i zanimljivu vatrogasnu vježbu, te sam opet zadovoljan video materijalom koji ću pripremiti čim dođemo doma, te i njime dokumentirati ovaj više nego uzbudljiv dan u mirnome Grabrku.

Nakon snimanja, svi sudionici snimanja, domaćini, ali i gosti iz dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Slunja, Siće, Belavića, Severina na Kupi, Vinice u Sloveniji, te moji dobri prijatelji i dobrovoljne, ali i profesionalne vatrogasne jedinice iz Ogulina, sudjelovali su na svečanoj skupštini Rado sam stisnuo ruku ogulinskom zapovjedniku Ivanu Luketiću, te vatrogascima na dizalici, mome dobrom znancu Željku Puškariću i Miljenku Broziniću. Bilo je tu gostiju iz dijaspore, a svi su dobro uočili, veselog svećenika iz Trsta Don Giovannia, koji je ujedno počasni član i podupiratelj DVD-a. Današnji milenijski dan u Grabrku, još malom milenijskom mjestu, jedan je od velikih događaja koji će se dugo pamtiti, a za sjećanje će poslužiti 393. Milenijska fotografija Šime Strikomana, snimljena na početku sela smještenog u podnožju danas proljetnim suncem okupanih Tisovca, Kuštravke i u našem zaleđu Umola. U Milenijski svijet prenijeli smo njihovu priču, a odlazimo da ni ovoga puta nismo otkrili tajnu naziva Grabrk. Mnogi nagađaju da se skriva u pripovijesti o velikome grabu u šumi pokraj sela, ali nešto moramo ostaviti i za nova druženja i neke nove priče!

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 16.03.2014. u 19:04 sati.