Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/microstock

Marketing

Nešto o agencijama, ukratko

Ako ste registrirani na depositphotos i tamo šaljete svoj stock materijal, iskreno vam preporučam da si isplatite sve što imate gore i deaktivirate account. Zašto?

Ukratko, prošlog je mjeseca otkriven niz nepravilnosti u poslovanju agencije, od kojih su neke omogućavale da se bilo što u vašem portfolio prodaje na njihovim parnter siteovima za 19,90 eura, da biste vi od toga na depositphotos dobili 0.30$ (tj. subscription cijenu). DP je obećao kako će na zahtjev korisnika maknuti sve iz portfolia sa svih partner siteova i API resellera do 8.3., no sada je 10.3. i fotografije još nisu maknute. Ljudi i dalje mogu kupovati vaše stvari za 20 eura, od čega ćete vi dobiti 1.08%. Za sve koje zanima točna kronologija i više podataka, preporučam izvrstan topic na microstockgroup forumu.

Što se tiče iStocka, također ima vijesti. Osim što su napravili grešku u proračunu u 10. i 11. mjesecu 2013., zbog koje sada 6 mjeseci svim contributorima skidaju "preračunatu zaradu", pokreću i novi subscription plan - također generalno gledano kao loša idea. Mnogi ekskluzivni contributori odlaze i ako ste vi jedan među njima, ovo je od posebne važnosti. Detaljnije čitanje ovdje. S 15% royalty rateom i užasnom politikom prema contributorima, mislim da se nitko (a pogotovo nitko novi) ne treba zamarati uploadanjem tamo.

S Bigstockphoto nema ništa novo - na loš način. Također preporučam eliminaciju ove agencije.

Nasuprot svima do sad navedenima, shutterstock rastura. Stvari tamo jednostavno idu, fer su, nema skandala, i obavljaju posao profesionalno. Iako sam ukupno na 9 agencija, shutterstock mi sam donosi 70% zarade.

Što se same zarade tiče, 2014. je krenula sjajno. Nakon duge duge pauze i dormantnog portfolia koji je doslovno bio passive income, zadnjih par mjeseci sam nekako našao vremena da si portfolio povećam za četiri puta. Naravno, ni rezultati nisu izostali. A zbog rezultata to sve i radimo.

Post je objavljen 10.03.2014. u 18:35 sati.