Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NEUSKLAĐENOST SEKTORSKIH POLITIKA!

Doc.dr. Aleksandar Lukić

RURALNI I REGIONALNI RAZVOJ ZAJEDNO PLANIRATI

Na Tjednu EU fondova koji se kako sam pisala održao od 10.2. do 14.2. u Zagrebu tema 5. dan je bila „Ruralni razvoj i EU fondovi“. Gosti predavači koji su iznosili svoja iskustva bili su iz mađarskog ministarstva poljoprivrede. Za panel diskusiju bili su pozvani stručnjaci iz Hrvatske gospodarske komore, Agronomskog fakulteta, Ministarstva poljoprivrede , te doc. dr. Lukić sa prirdodoslovno matematičkog fakulteta.
Mnogo je informacija ponovljeno, a gospoda iz Mađarske nisu ništa novo rekli. Jedino što je važno i novo rekao je doc.Lukić. Evo njegove kratke izjave:

Image and video hosting by TinyPic
Fotka: M.Zouhar Zec ; doc.dr. Aleksandar Lukić

Doc.dr. sc. Aleksandar Lukić, je sa odsjeka za geografiju Prirodoslovno matematičkog fakulteta odsjeka za geografiju, sa katedre za ruralnu geografiju
„Istraživanja su pokazala da međusobna neusklađenost sektorskih politika, a najčešće je tu pitanje prostornog planiranja, regionalnog razvoja, poljoprivrede i šumarstva kao primarnog sektora i zaštita okoliša i njihova međusobna neusklađenost vrlo često dovodi do toga da se propuštaju mogućnosti iz koje bi proizašla češća ili bolja suradnja, barem u ta četiri sektora. Naravno da je tu još i sektor školstva i zdravstva kao općih politika. Ali prethodna četiri područja su za ruralna područja ključna i važna. EU to itekako zna, a to se vidi u konačnici u zadnjem proračunskom periodu 2014 -2020 za koji je formiran zajednički strateški okvir gdje su se po prvi put izravno povezali Regional Development i Agricultural Development kako bi zajedno radili na nekim aspektima ruralnog razvoja. Najvažniji primjer je Nizozemska jer ima veliku gustoću naseljenosti i veliki je pritisak organizacija na razvoj prostora. Mnoge europske države počinju tako raditi.U Hrvatskoj postoji sve jasnija potreba da se regionalni razvoj i ruralni razvoja zajedno planiraju i usklađuju. U zadnjih 20 godina 10-15 naselja je ostalo bez stanovnika u Hrvatskoj, a ta se pojava istom progresijom sve više i više širi. S druge strane jako je puno naselja s malim brojem stanovnika koji nemaju reprodukcijske sposobnosti.

- Koji zakoni su ti koji bi trebali stvoriti simbiozu među ministarstvima?


To je Zakon o regionalnom razvoju, Zakon o prostornom uređenju, Zakon o ruralnom razvoju Zakon o poljoprivredi .Strateške dokumente koji iz Zakona proizlaze bilo bi jako dobro povezati. Trebalo bi naći „modus operandi“ da ta četiri dokumenta imaju zajedničku poveznicu. Mislim da bi tada rad na terenu bio mnogo uspješniji.









Post je objavljen 22.02.2014. u 05:53 sati.