Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Ljepša strana grafike

Varšava je, osim spomenutog u ranijim postovima, i grad koji živi iznad onog što ja zovem "grafika", a događa se kad kiša opere snijeg i sunce zaboravi na Poljsku i Visla postane igralište ledenih santi:

gf

Ulice nekadašnjeg Židovskog Geta su danas nove:
gf

Od Geta je ostalo samo...sjećanje. Novi muzej, otvoren prošle godine.
gf

Kraljevska palača i trg ispred nje s okolicom su također bili u ruševinama i obnovljeni su-a radije ponovno izgrađeni-tek 1970-tih. Uspješno, rekao bih.
gf

Slično je bilo i s Barbakanom, još starijim dijelom zidina i skladišta municije:
gf

Višespomenuto "iznad" je intelektualni prostor koji ovaj grad zauzima i u prostoru i u vremenu. Poljaci brinu o svojim slavnim sunarodnjacima. Mnogi ljudi su odavde krenuli u svijet trbuhom za znanjem. Na primjer, Marie Curie-Sklodowska je krenula iz ove kuće:
gf

Kopernik nije bio ovdje nego nešto sjevernije, u Torunu, ali duhom je sada ovdje u Astronomskom Centru imena Mikolaja Kopernika.
gf

Opservatorija u parku Ujazdowskich je stvarno na lijepom mjestu, klasična zgrada:
gf

Što se tiče takvih građevina i duha znanja, Varšava i danas pruža oku ugodan ugođaj. Koliko sam čuo, nivo znanja i interes studenata za prirodne znanosti opada, ali to nije ništa novo. Ako se Evropa ne probudi iz sna, postat ćemo stvarno samo statisti u muzeju koji će razgledavati i naslikavati bogati Kinezi i Arapi.

Zima nije prehladna, ali lokalni mačor ipak treba dodatno grijanje, radijator je njegov!
gf


Post je objavljen 12.02.2014. u 23:18 sati.