Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ZAPOČELA ISPLATA POTPORA ZA 2014.



ISPLAĆENO 307 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 31. siječnja je počela s isplatom izravnih plaćanja poljoprivrednicima za 2014. godinu.
Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je preuzela Zajedničku poljoprivrednu politiku, pa se poljoprivredne potpore od ove godine po prvi put isplaćuju dijelom iz proračuna Europske unije. Prema EU zakonodavstvu isplata izravnih plaćanja poljoprivrednicima obavlja se 2 puta godišnje. Drugi dio isplate (58%) Agencija će obaviti do kraja lipnja ove godine.
Prvi dio isplate za 2014. godinu, od ukupno jednu milijardu kuna (42% isplate za 2014.) isplaćivati će se u sljedećih nekoliko dana. Agencija je 31. siječnja isplatila dio koji ide iz Državnog proračuna. Ukupno je isplaćeno 307 milijuna kuna za posebno osjetljive sektore a to je šećerna repa, mliječne krave, rasplodne krmače i duhan te za IAKS mjere ruralnog razvoja, u što ulazi ekološka i integrirana proizvodnja, teži uvjeti gospodarenja, izvorne pasmine i zaštićeni kultivari.
Europski dio izravnih plaćanja započinje idući tjedan
Sukladno proračunu za 2014. godinu za izravna plaćanja poljoprivrednicima predviđeno je 2,4 milijarde kuna, od čega 722 milijuna kuna iz EU proračuna, a 1,7 milijardi iz Državnog proračuna.Nakon što završi isplata prvog dijela potpore, svi poljoprivrednici moći će putem AGRONET-a preuzeti informaciju o odobrenim sredstvima, gdje će pisati koliki ih iznos, uz ovaj isplaćeni, očekuje do mjeseca lipnja.


Post je objavljen 01.02.2014. u 08:50 sati.