Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

Marketing

Svatko mora naći sebe.

Veliki problem u svijetu je nerazumijevanje. U Europi smo svjedoci nerazumijevanja između bogatih zapadnih zemlja i krizom pogođenih južnih zemalja. U svijetu je taj problem još više izražen odnosom zapadnih zemlja prema islamskim zemljama i općenito zemljama trećeg svijeta. Nerazumijevanja, nepoštivanje i vrijeđanje određene nacije ili njezinih običaja te nasilno nametanje vlastitih dovodi do katastrofe. Ako primjena određenog sustava dadne rezultate u jednoj zemlji to ne znači da će se isto dogoditi i u nekoj drugoj zemlji. Svaka zemlja je specifična na svoj način.
Posljedice nerazumijevanja i nepoznavanja običaja najbolje se vide kod Američkih okupacija Iraka i Afganistana. Unatoč svim naporima bogatog zapada u potpunosti je jasno da je nemoguće izgraditi te zemlje na zapadnom modelu demokracije. Iračka i Afganistanska demokracija će se pretvoriti u diktaturu ili u neki njihov "domaći" sustav vladanja.
Slična stvar je i u Europi. Nitko ne može očekivati da temperamentni Španjolci postanu isti kao Nijemci. Isto tako nitko ne može očekivati da islamske zemlje gdje je vjera duboku ukorijenjena u sustav vrijednosti preko noći postanu sekularne i Američke. To je jednostavno nemoguće.
Vidimo kakve rezultate daje Njemački model štednje u Grčkoj i Španjolskoj a isto tako vidimo kakve rezultate daje nametanje zapadne kulture islamskom svijetu.
Uzmimo dvije razvijene a ipak različite zemlje Francusku i Japan.
Zamislite da netko Francuzima koji su poznati po kulturi i umjetnosti silom nameće da budu radišni kao japanci i da se baziraju na proizvodnju visoko tehnološki uređaja.
Ili zamislite da netko radišnim Japancima koji se baziraju na tehnologiju silom nameće da se bave modom, kulturom i umjetnošću.
I Francuska i Japan su razvijene zemlje ali svaka u skladu sa svojom tradicijom i običajima.
Kao što su Francuska i Japan tako i svaka druga zemlja mora naći svoj način koji će je dovesti do društvenog razvoja.


Post je objavljen 31.01.2014. u 21:36 sati.