Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Hrvatska velesila s prirodnim plinom? Malo realističnosti, molim!

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak s velikom pompom objavio je da su istraživanja srednjeg i južnog jadrana pokazala da nešto prirodnoga plina ima. Koliko, ne zna se. Pa su sad spektakularne najave veličanstvene budućnsoti Hrvatske kao energetkse velesile.

Plinska platforma KatarinaE sad, malo perspektive radi, neke brojkice i komparacije. Prema podacima koje je krajem 2012. u jednom izlaganju iznio prof.dr.sc. Miodrag Šunić, predsjednik Hrvatske udruge za plin, čovjek valjda najkompetentniji, potvrđene zalihe plina u Hrvatskoj iznose oko 50 milijardi prostornih metara. (Ima 80 milijardi nekonvencionalnih zaliha, ali zasad to na stranu.)

E sad, teško je zamislivo da se najednom, nakon šest desetljeća organiziranog crpljena plina, nađe nešto tipa deset puta više. Ako kažemo da se rezerve udvostruče, bilo bi to izvrsno!

Jest, super, ali malo perspektive: ukupne naše sadašnje zalihe jednake su onome , što Italija potroši u godinu dana.

Ako to udvostručimo na 100 milijardi prostornih, to bi bilo otprilike jednako godišnjoj proizvodnji Norveške (izvezu 95%).

Dakle, ako bi se ispunila ova optimistička procjena, ako bismo iscrpili sve zalihe i sve prodali a ništa sami iskoristili, zaradili bismo ono što Norveška zaradi u godinu dana.

Dobro je naravno nać nove zalihe, ali neće se Hrvatska na tome preporodit.

Post je objavljen 24.01.2014. u 01:39 sati.