Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SASTANAK RADI ULAGANJA U RURALNA PODRUČJA



JAKOVINA SAZVAO SASTANAK ŽUPANA

Iz ureda glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede poslana je Obavijest uredništvima u kojoj piše: „Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sa suradnicima održao je 10. siječnja radni sastanak za županima na kojem su im predstavljene mogućnosti ulaganja u ruralna područja.
Županima hrvatskih županija predstavljen je i Nacrt Programa mjera ruralnog razvoja 2014- 2020 godina te prezentirani rezultati IPARD programa u 2014. godini. Ministar Jakovina je župane izvijestio kako je 16. prosinca 2013. godine u Bruxellesu na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU potvrđen reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike koji je bio jedan od preduvjeta za donošenje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, ali i ostalih zemalja članica. Objasnio je kako je razlika između položaja Hrvatske i ostalih zemalja članica prijelazna 2014. godina.
Naime, donošenje reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike je zbog usuglašavanja i različitih stajališta zemalja članica značajno kasnio. Iz tog razloga u okviru reformskog paketa usvojena je i prijelazna Uredba za 2014. godinu, jer cijeli reformski paket stupa na snagu u 2015. To znači da će zemlje članice nastaviti s primjenom mjera ruralnog razvoja 2007.-2013.. „Republika Hrvatska, kao nova članica, nema Program ruralnog razvoja, već po prvi puta u povijesti priprema ovaj strateški dokument koji mora proći pravni put kao i u svakoj zemlji članici“, kazao je Jakovina. Dodao je kako iza usvajanja reformskog paketa slijedi procedura pripreme i usvajanja provedbenih uredbi na razini EU, a tek po stupanju na snagu provedbenih uredbi ispunit će se svi preduvjeti za sve zemlje članice, pa tako i za Republiku Hrvatsku, za dostavu Programa ruralnog razvoja na odobravanje Europskoj komisiji.
„Republika Hrvatska u prijelaznoj Uredbi za 2014. godinu dobila je nastavak provedbe IPARD programa za mjeru 101 i mjeru 103. Želim naglasiti kako Republika Hrvatska zapravo na raspolaganju ima dvije mogućnosti i čude povremeni natpisi da u 2014. neće biti novca iz EU namijenjenih ruralnom razvoju. Ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, prehrambenu industriju i ruralna područja bit će u 2014“, rekao je Jakovina županima.
Jakovina je pozvao župane da se tijela županijskih uprava zajedno s institucijama Ministarstva poljoprivrede aktivnije uključe u informiranje potencijalnih korisnika na terenu. „U ovome smo svi zajedno, interes nam je zajednički da maksimalno iskoristimo ono što nam se kroz ovaj izuzetno važan Program nudi“, kazao je ministar Jakovina. Uloga Županija je da više organiziraju edukativne prezentacije, radionice za potencijalne korisnika, jačaju uključivanje Regionalnih razvojnih agencija, te pokušaju u svojim proračunima eventualno pronaći sredstva za moguće sufinanciranje izrade projektne dokumentacije krajnjih korisnika“ – piše u Obavijesti uredništvima.

IZVJEŠTAJ ?
Kada će osobe koje pišu priopćenja u Ministarstvu poljoprivrede naučiti da osim ministra Jakovine i suradnici oko njega imaju imena, baš kao i sugovornici koji su došli na razgovor - u ovom slučaju župani.
U ovom priopćenju nepoznato je – Koji su hrvatski župani došli na razgovor s Jakovinom. Gdje su njihova imena i prezimena? Zar je došlo svih 20 župana? Koji nije došao, ali je poslao zamjenika? Zašto u priopćenju ne piše činjenice koje daju odgovor na pitanje TKO, tko je bio na sastanku. NAJVAŽNIJE - RAZLOG SASTANKA JE VRLO LOŠE OPISAN.
I što su ti sugovornici rekli na iznesena stajališta ministra Jakovine?



Post je objavljen 10.01.2014. u 19:44 sati.