Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potok

Marketing

"Hristos se rodi!"

Kad smo živjeli s djecon u Boru u Srbiji slavili smo Božić u kući i crkvi, kao da smo u Hrvatskoj, jer se tada nigdje u Jugoslaviji nije slavilo javno. Skidali smo bor uredno na Tri kralja, dok su u crkvi sv. Ljedevita, koju su podigli Francuzi, jaslice bile do Svijećnice, 2. veljače, kao što sam ovih dana čitala (ili čula u nekoj emisiji?) da je bilo u svim krajevima gdje su katolici, do kraja 19. stoljeća.
Sjećam se jednog jutra 7. siječnja kad sam, idući na posao, prolazila kraj pravoslavne crkve i čula staroslavensko pjevanje (meni blisko jer se je nekad i u nas "glagoljalo"), pa sam skoro zaplakala od ganuća i tihe sjete, jer evo, nama su blagdani prošli a njima tek počinju!
Budući da sam u mirovini sutra ću sigurno na nekom programu pratit pravoslavnu liturgiju, jer su naši grkokatolici prešli na novi kalendar pa slave na iste datume kad i mi.
Ustvari po julijanskom kalendaru je sutra 25. prosinca 2013. Poznato je da je papa Grgur reformirao kalendar da ga uskladi sa realnim solsticijem, koji je nastupio deset dana prije kalendarskog, jer je godina trajala 11 min. 14 sek.previše, pa se ta razlika kroz stoljeća debelo umnožila! Te 1582. g. je iza četvrtka, 4. listopada uslijedio petak, 15. Da bi se unaprijed korigirale razlike koje su imale nastati određeno je da svaka zadnja godina stoljeća ne bude prijestupna ako broj te godine nije djeljiv sa 400. Tako godine 1700., 1800. i 1900. nisu, po novom kalendaru, bile prijestupne, pa je naš Božić "požurio" za još 3 dana. Ako se kalendari ne budu mijenjali godina 2100. također neće bit prijestupna, pa će Božić po julijanskom bit i dalje, naravno, 25.prosinca, ali će u građanskom, gregorijanskom kalendaru tada bit 8. siječnja. Iz navedenog je jasno da se ne radi o vjerskoj razlici nego o prilagođavanju kalendara astronomskim zapažanjima na Zapadu dok su na Istoku uglavnom ostali vjerni tradicionalnom računanju vremena.
Neke europske zemlje su također dosta kasno prihvatile gregorijansko računanje i u građanskom životu, posebno Rusija.
Dakle, naša braća, istočni kršćani slave sutra Porođenje Isusovo, i svima koji su iskrena srca želim zdravlje duše i tijela, uz tradicionalni poklič:

HRISTOS SE RODI!




Post je objavljen 06.01.2014. u 15:14 sati.