Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/homemaker

Marketing

Ugradnja bio-septickog prociscivaca

U ovih par postova cu opisat kako se ugradjuje bio-septickai par zamki na koje se moze naic.

Prvo nam treba rupa u koju ce ona uc.Dimenzije su u ovom slucaju 3mx1,5m . Dubina rupe je 2,5 metara.Sa jamom se dobije i brosura sa uputsvima pa se treba prilagodit.Osnova je dolazna cijev otpadne vode.Ako je ona vec fiksirana kao u mom slucaju onda se nema sta mislit jer ulaz u septicku diktira dubinu rupe.Samo ulazna bacva je visoka 2m i ulaz na njoj je na visini 177cm.

Idemo redom i to popratit sa pokojom fotkom.



Iskopali smo rupu potrebnih dimenzija i u nju prvo postavili posteljicu od cca 10cm pijeska 0-4mm.Na ovo treba obratit paznju da se dobro napravi.Olaksat ce nam posao dalje. Morate je dobit u vagu (kakvu-takvu) al mora bit pod letvu.Pijesak morate smocit i malo nabit (izgazit) To bas nije lako nekome nevicnom , jer je jako malo mijesta u samoj rupi.Rubove jame mozete malo i zanemarit , jer same bacve nece lezat na njima , al leziste bacno mora bit dobro napravljeno.Poslje cu objasnit i zasto.





Spustili smo bacve u jamu.Sad mi palo na pamet , nemojte pomijesat prvu i drugu bacvu , ko bi ih posli vadio vanka:) Ja sam stavio neku ceradu preko koje su klizile dole.Jedan u jami , a jedan gore i pomalo..Nisu teske al su nezgodne za uvatit.Cerada je usput posluzila da se neordroni kakav kamen ili zemlja na vec izniveliranio dno jame..Posto smo prvu bacvu morali premjestit (nemogucnost postavljanja odma na svoje mjesto) posluzili smo se konopima i pomalo dizali u zrak i premjestili.Postoje nekave rupe na vrhu bacve kroz koje se moze provuc konop.Niposto nemojte vuc bacvu po podu jer cete unistit izniveliranu posteljicu na dnu.




Spajanje bacvi.Radi ovoga sam vam govorio da posteljica mora bit ravna i to nikako nesmjete napravit ofrlje.Bacve su tako napravljene da na ravnoj podlozi cijev ulazi u drugi.Mozete si zamislit kako bi to bilo tesko spojit da je jedna nagnuta na jug a jedna na sjevero-zapad.Mala korekcija je moguca , al ne bas prevelika.I pored toga , sve to radite u jako skucenom prostoru.
Muski i zenski spoj nemaju gumicu i za razumit je zasto.I ovako smo se poprilicno namucili za spojit ih.Umisto gumice se u kompletu dobije tuba neke vrste ljepila.Pari ka oho-ljepilo al ustvari nije .Nekako se silikonizira za par minuti.Ja sam ga nanio u dva navrata.Prvi put odma, kad smo spojili bacve i drugi put kad smo ih skoro zatrpali sa pijeskom i napunili vodom.Mozda nepotrebno , al mirnije cu spavat.





Zatrpavanje.Tu nas je u stvari najvise mucio slab pritisak vode.Po nekoj mojoj racunici same bacve imaju oko 4,5 m3 i jos puno vode nam je trebalo na samo poljevanje pijeska.Iako su bacve spijene pri vrhu , punili smo ih obe odjednom , pa smo zatrpavali pijeskom do nivoa vode u bacvama.Obilno poljevajte pijesak.Nek se dobro slegne.Ne biste htjeli da se nakon par godina slegne a vi ste necim poplocali u medjuvremenu.






Kad smo dosli do ulazne i izlazne cijevi , spojili smo se na odvodnu cijev od kuce i na upojni bazen.Provukli buzire , jedan za dovod struje za kompresor , a drugi ce nam sluzit za odusak.

nastavak za 6-7 dana.....

Post je objavljen 28.11.2013. u 19:14 sati.