Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/goto

Marketing

Nije diskriminacija razlikovati različito

Digredi 8

Brak se u različitim kulturama razvio prije pojave pisane povijesti (te je teško objasniti njegov nastanak - što za ovaj odmak nije ni bitno).
U početku je brak bio reguliran običajima, a kasnije su se ti običaji kodirali u pisane zakone.
Kroz povijest je bilo različitih bračnih običaja.


Stvaranje običaja i instituta (uredba, zakon, statut; uređenje) braka trajalo je kroz ljudsku povijest u okvirima reguliranja odnosa muškarca i žene. Sve pozitivne osobine tog instituta utemeljen je na odnosima hetero-para.
Neupitno ne može biti diskriminacija uskraćivanja prava istospolnim parovima rabiti pojam braka. Kroz cijelu povijest pojmom brak nije ta zajednica diskriminirana (jer nije niti sudjelovala u stvaranju tog instituta niti tog pojma). Obzirom na funkciju braka i obitelji (koja proističe iz braka), imamo pravo zbog dugačke povijesti i značaja tog instituta zaštiti sam brak.
Istospolne zajednice ne mogu nikoga prozivati zbog diskriminacije (oni se zapravo žale na zakonsko zanemarivanje, jer su kroz povijest bili progonjeni, ali na krivi način napadanjem na institut koji im ni po čemu ne pripada). Na primjer, Hrvata ima u domovini preko 4 milijuna i u dijaspori skoro 4 milijuna. Nitko osim njih nema pravo nazivati se Hrvatima (a to se ne smatra diskriminacija).

Neki su pojmovi i prava nastali evolucijskim slijedom (i pripadaju onim koji su ih gradili). Nije diskriminacija pojmovno razlikovati različito.











Post je objavljen 08.11.2013. u 14:08 sati.