Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

SUMNJA SE U KRIVOTVORENI DAROVANI UGOVOR

Zvonko Grdan

O krajnjem epilogu ipak će odlučivati Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Vukovarske izbjeglice i prognanici se vraćaju kući. Prognanički dani u Bjelovaru su naplaćeni s 500.000,00 kuna. Obitelj Đurić izgubila je sve presude protiv Nade Grdan za neplaćenu stanarinu. Premda sumnjaju u krivotvorenje darovanog ugovora, Đurići ipak gube sporove, što potvrđuje i nedavna ovrha s vrtoglavim iznosom.

Prognanička priča vukovarske obitelji Đurić koja je započela nakon pada Vukovara u Bjelovaru, osamnaest godina kasnije završila je na Ustavnom sudu, premda nije isključeno kako će o krajnjem epilogu ipak odlučivati Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Naime, supružnike Ružicu i Rajka Đurića, zbog neplaćene stanarine za stan na Šetalištu Ivše Lebovića, kraj bjelovarske tržnice, Nada Grdan iz Grginca tereti s početnih 200 tisuća kuna, što je s kamatama doseglo iznos od pola milijuna kuna. Da apsurd bude veći, Đurići tvrde kako je riječ o naknadi za stan kojega se Nada Grdan domogla na krajnje nezakoniti način.

Ružica Đurić: Kako mi je suprug Rajko bio na ratištu, među mnogim prognanim Vukovarcima i ja sam se s dvoje djece našla u Bjelovaru. Nakon privremenog smještaja, gospođe Zeman i Nada Grdan koja je u prizemlju zgrade imala trgovinu s tekstilom, sugerirale su mi neka se uselim u tada prazan stan na katu, vlasnice Milene Mučibabić koja je dugo živjela u Beogradu. Javila sam joj se telefonom, pa kada mi je rekla neka se slobodno uselim, jer je bolje da u stanu netko živi, to sam i učinila. Teško sam se odlučila ući u srpski stan, no kako sam kao medicinska sestra dobila posao u bjelovarskoj bolnici, zbog smjenskog rada i dvoje djece, učinilo mi se to ipak dobrim rješenjem, već i zbog činjenice da u stan ulazim uz blagoslov vlasnice.

No za neko vrijeme s darovnim ugovorom u ruci, pojavila se Nada Grdan zahtijevajući kao nova vlasnica da se Đurići isele iz stana. No njima je darovni ugovor bio već na prvi pogled sumnjiv.

Pokraj toga što na njemu u prvo vrijeme nije bilo nikakva pečata i druge su činjenice upozoravale kako je riječ o krivotvorini. Saznala sam naime da je gospođa Mučibaba umrla u lipnju 1993. a darovani je ugovor potpisan u prosincu iste godine, dakle šest mjeseci iza staričine smrti. Očito, kada je netko shvatio da je datum na ugovoru krajnje sporan, jednostavno je krivotvoren, a na ugovor udareni i najmanju ruku neobičan pečat bivše Jugoslavije. Štoviše i beogradski sud je potvrdio kako je službeni datum darovanja prosinac 1993. Također, krajnje je čudno kako je Nada Grdan porez za darovani stan podmirila u kunama, koje u to vrijeme uopće nisu bile službena valuta Republike Hrvatske – kaže Ružica Đurić.

No takav je ugovor čini se, bio dovoljan bjelovarskom Općinskom sudu koji 2006. godine donosi presudu da je obitelj Đurić dužna platiti stanarinu za godine progonstva u iznosu od 200 tisuća kuna. Šokantna presuda tada nikoga nije ostavila ravnodušnim, pa tako ni ondašnju gradonačelnicu Đurđu Adlešič koja je obećala pomoći, te kaže kako je Đurićima savjetovala da podnesu zahtjev za gradski stan, što oni nikada nisu učinili. Obitelj je tražila pomoć i od aktualnog gradonačelnika Antuna Korušeca, no on je, kaže Ružica Đurić, po svojoj tajnici poručio kako s tim slučajem Grad nema veze. Rado bi pomogli, ali… Netko će međutim dosuđeni iznos morati platiti. Čini se da će to nažalost biti vukovarska obitelj Đurić.

Kada je lani, četiri godine nakon presude da se dug mora podmiriti, na adresu Đurićevih koji danas žive u svojoj kući u Vukovaru stigla ovrha s glavnicom od 200 tisuća kuna uvećana za kamate, oni bjelovarskom Općinskom državnom odvjetništvu podnose kaznenu prijavu protiv Nade Grdan zbog sumnje u počinjenje triju kaznenih djela. No prijava je glatko odbijena. Općinska državna odvjetnica Sandra Knok-Čanić pojašnjava kako je kaznena prijava odbačena zbog postojanja okolnosti koje isključuju kazneni progon. Razgovornim jezikom rečeno, to znači kako je u ovome slučaju nastupila apsolutna zastara. No Đurićima je u rješenju istaknuto kako po čl.55. ZKP-a mogu preuzeti kazneni progon na Općinskom sudu u Bjelovaru. No kako Općinski, tako i Županijski sud donose presudu o zastari.

Nada i Zvonko Grdan: Mirno spavamo, jer ne tražimo ništa mimo zakona Nada i njezin suprug Zvonko Grdan ogorčeni su izjavama obitelji Đurić, tvrdeći kako su upravo oni ti, koji su se pod svaku cijenu željeli domoći stana u Bjelovaru, te kako uopće ne barataju ključnim činjenicama. Po riječima Zvonka Grdana, njima je stan darovala Milena Mučibabić zbog toga što su dohranjivali njezinu sestru Sofiju koja je ostala živjeti u Bjelovaru, što su oni dogovorno i savjesno ispunjavali. Također tvrde da bi se Đurići mogli prisjetiti kako su im i koliko, mnogi Bjelovarčani, kao i njegova obitelj, u prvo vrijeme pomagali donoseći namještaj, posteljinu i sve što im je trebalo. Pokraj toga, Zvonko Grdan podastire i rješenja Grada Bjelovara (Đurđe Adlešič) o plaćanju povlaštene stanarine od svega 400 kuna, dok su svih drugih komunalija bili oslobođeni.

-----------------------------------------------
HRVATSKI POKRET “ŠTIT”
BRANKO STOJKOVIĆ
————————————–
Adresa: Đurđevačka cesta 159
Bjelovar / 08.11.2013. (četvrtak)
HRVATSKA / CROATIA
Kućni telefon: 00 385 433 520
Mobitel: 00 385 (0)95 814 82 90,
Žiro-račun: 2340009-1100203086
Privredna banka Zagreb
http://crostojkovic1958.blorg.hr

brankostojkovic152@yahoo.com
URED: Masarykova 8
http://istinazanarod.blog.hr
www.crostojkovic1958.blog.ru
http://hr.netlog.com/stojkovicbranko

Članaka; 1780

Uredništvo: ŠTIT BJELOVAR
-------------------------------------



Post je objavljen 08.11.2013. u 06:58 sati.