Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srebrnesvinje

Marketing

Gori Ussi Winnetou - Merack Za FAK (2002.)

Gori Ussi Winetou je pulska anarhističko - satirička Rock grupa kojoj ovaj album zaslužuje da bude predstavljen na mojem blogu. Idejni vođa ovih Rock anarhista je Franci Blašković, istarski boem, pjevač i tekstopisac.

Franci Blašković je možda najoriginalnija osoba hrvatske underground Rock scene. Naime, osim što je vođa grupe on se povremeno bavi i filmskom glazbom, pa je tako radio glazbu za film Lordana Zafranovića, "Haloa - Praznik kurvi"(1988.) i nekih dokumentaraca o Istri. Jednostavno je čovjek pjesnik, boem srastao s istarskim ambijentom i staviti ga u neki drugi bilo bi čudno. Čak je jedno vrijeme bio član IDS - a, ali kad je vidio da se ovi bave isključivo materijalnim stvarima odustao je od politike. Većina njegovih pjesama nastaje po istarskim gostionicama - oštarijama, tamo mu i grupa većinom nastupa na koncertima. Što je još čudnije grupa skoro nikad nije otišla iz Istre, ako izuzmemo njegov splitskki nastup na večeri posvećenom Tomi Bebiću, i suradnje sa Tamarom Obrovac. Ponekad svrati u Zagreb na poziv studenata iz Istre, i to je sve.

Po Istri se priča da sam Franci vodi intelektualne razgovore sa Markom Breceljem (pjevač originalne postave "Buldožera"). Naravno, sve se zbiva po istarskim konobama i oštarijama uz dobro vino. Kada bi određivao njegovo pjesništo on je između Tome Bebića i Marka Brecelja, ipak dvojice velikana. Kod Francija je problem što uglavnom pjeva na istarkom narječju, pa slušatelj ponekad mora shvatiti kontekst, koji je često satira, i tu on dodiruje "Buldožer", ali i Franka Zappu. No to su samo utjecaji, jer Franci i njegova grupa imaju svoj glazbeni put.

Još jedna čudna okolnost vezana uz Francija Blaškovića je ta što službeno ima nekih 3 - 5 albuma, a ostalo prodaje obožavateljima na koncertima u obliku kazeta. Negdje sam našao podatak da ima preko 100 tzv. "albuma"!!! No, na tim "albumima" su neke obrade pjesama sa službenih albuma. Ovaj album mu je službeni.Posvećen FAK - u ("Festivalu Alternativne Kulture") neformalnoj udruzi pisaca) Borivoja Radakovića, koja se u u međuvremenu raspala.

Značajke albuma su te da on aranžerski predstavlja malo tvrđi Rock pomiješan sa Francijevim hrapavim vokalom i njegovim anarhističko - satiričnim tekstovima.Od pjesama bih istakao "Đojs In Pula", "Ljubavna Pjesma", "Anđeo U Ofsajdu", "Himmel Comando" i "Đudita".

 photo R-150-3832365-1346164081-7820_zps4162bb6d.jpeg

Popis Pjesama:

1. Đojs In Pula 5:12
2. Ljubavna Pjesma 1: 44
3. Anđeo U Ofsajdu 3:12
4. .Život I Smrt Riba Vjeverica 3: 27
5. Susvita 2: 40
6. Himmel Comando 3: 27
7. Grad 2: 23
8. In A Getto 3:11
9. Đudita 2:19
10 . Istrijanke Eli Evropljanke 3: 49
11. Kameni Pas 2:53
12. Kajkavska Popevka 0: 43
13. Balad O Vrtny Patulyak (Das Gartenzwergbalade) 4: 52

Personel:

Bass, Vocals – Franci Blašković
Guitar, Vocals – Arsen Pliško
Keyboards – Roger Čingrija
Mixed By – Vlado Ikač
Percussion [Tumbe] – Fredi Poropat
Producer – Igor Šušanj
Saxophone – Toni Železnik
Vocals – Franko Macan*


GORI USSI WINNETOU - Merack Za Fak (2002.)




















Post je objavljen 18.10.2013. u 12:51 sati.