Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ROBNA RAZMJENA LIČKO SENJSKE ŽUPANIJE


ŽUPANIJA KOJA JE USPJELA!

Najvažniji gospodarski resurs razvoja Ličko – senjske županije je drvna industrija. U županiji je stav da se ne smije dozvoliti da ta industrija poklekne, a još manje da nestane. Jer upravno drvo, koje je sirovina; šume bukve, jele, smreke, bora i drugog drveća pokrivaju 57% teritorija županije što je 306.700 hektara. Zato je normalno da je osobitost županije dugogodišnja tradicija obrada drveta i drvoprerađivačka industrija.
Godine 2012. Ličko –senjska županija u ukupnom izvozu RH sudjelovala je sa 0,18%, a u ukupnom uvozu sa 0,07%
.


U Ličko –senjskoj županiji poljoprivredno zemljište zauzima 50,3% površine županije odnosno 268 208 hektara.
Važan resurs je voda i hidroenergetika. U ovoj se županiji proizvede godišnje ukupno 12,3% električne energije od ukupne proizvodnje u RH.
Zbog geološko –geomorfološke predispozicije u županiji je veliki prirodni spremnik kvalitetne pitke vode. Tu su vrlo atraktivne rijeke gacka, Lika, Una i Korana
Ličko senjska županija sa površinom od 5 350, 50 km2, čime obuhvaća 9,46% državnog teritorija, najveća je županija, koja ima 58 % površine svih nacionalnih parkova i parkova prirode u RH. Tu je Nacionalni park Plitvička jezera koji je još 1979. UNESKO svrstao u svjetsku prirodnu baštinu, zatim Nacionalni parkovi Paklenica i Sjeverni Velebit te Park prirode i svjetski rezervat biosfere Velebit. Sjeverni dio otoka Paga, koji je mostom povezan sa kopnom, pripada Ličko senjskoj županiji, dok južni dio otoka Paga administrativno pripada Zadarskoj županiji.

U tablicama koje objavljujem, a koje je pripremila Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Otočac, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, kroz brojke se može pratiti nastojanje Ličko- senjske županije da robna razmjena bude što povoljnija, dakle uvoz što manji, a izvoz što veći. Nije to tvrtkama u županiji uspijevalo svake godine. Međutim 2012. godina je završila pozitivno. To je odličan primjer borbe za vlastite interese i pozicije na tržištu. Informacija je to koja može biti dobart primjer drugima. Impozantan je broj zemalja s više kontinenata koje izvoze iz Ličko-senjske županije. To se također može vidjeti u tablici.


Image and video hosting by TinyPic
Robna razmjena Ličko –senjske županije od 1995. do 2012.

Image and video hosting by TinyPic
Robna razmjena Ličko – senjske županije 2011. i 2012. godine


Image and video hosting by TinyPic
Izvoz i uvoz po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti za razdoblje I – XII 2012. godine.


Image and video hosting by TinyPic
Izvoz i uvoz prerađivačke industrije za razdoblje od I – XII 2012. godine.

Image and video hosting by TinyPic
Najznačajnije zemlje u izvozu ličko-senjske županije od 1.1. -31.12., 2012. godine

Image and video hosting by TinyPic
Najznačajnije zemlje u uvozu u Ličko-senjsku županiju u 2012.






Post je objavljen 02.10.2013. u 22:36 sati.