Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Nogomet u Rijeci

U tijeku je izbor jubilarnog 141.000. članka.
Nogomet u Rijeci

Spomen ploča na mjestu održavanja prve nogometne utakmice u Hrvatskoj

Nogomet je u Rijeku stigao relativno rano. Moderni se nogomet širio uglavnom u dva pravca: jedan je išao preko morskih luka (Hamburg, Le Havre, Bilbao, Marseille, Barcelona, Genova, Indija, Sjeverna i Južna Amerika), a drugi europskim kontinentom onuda gdje se gradila željeznica. Rijeka je spadala u one privilegirane gradove tog doba koji su, nekako istovremeno, bili zahvaćeni s oba ta pravca.[1]
Sadržaj

1 Povijest
1.1 1904.: Olympia
1.2 1908.: SŠK / HŠK Victoria
1.3 1917.: Doria / Gloria
1.4 1919.: NK Orijent
1.5 1919: C. S. Fiume
1.6 1926.: U. S. Fiumana
1.7 1946.: FD Quarnero / HNK Rijeka
1.8 1998.: ŽNK Rijeka-Jack Pot
1.8.1 Do 1945. - prve generacije
1.8.2 1945. - 1990. - SFRJ
1.8.3 Nakon 1990. - Hrvatska
1.8.4 Nogometašice
2 Istaknuti treneri
3 Izvori
4 Vanjske poveznice

Povijest
Jedna od najstarijih sačuvanih riječkih nogometnih fotografija. Klub Atletico Fiumano (prugasti dresovi) s gostima iz Zagreba 1905. godine.

Prva nogometna utakmica na području Hrvatske odigrana je u Rijeci. Godine 1873. na inicijativu Roberta Whiteheada, inženjera i vlasnika tvornice Torpedo, utakmicu su odigrale ekipe sastavljene od djelatnika Mađarskih željeznica s jedne i engleskih radnika s druge. Englezi su radili u tadašnjem Riječkom tehničkom zavodu (Stabilimento Tecnico di Fiume) koji kasnije postaje tvornica Torpedo, a utakmica je odigrana na području poznatom kao Pod Jelšun, između ulaza u bivšu tvornicu Torpedo i INA-ine rafinerije na Mlaki.

Početkom stoljeća nogomet je bio glavni šport i najrasprostranjeniji u gradu i okolici. Od različitih vrsta lopte i različitih terena do igrališta i trgova igrao se nogomet i bio prethodnik osnivanja klubova.

Dana 3. studenoga 1905. godine, u Rijeci su po prvi put gostovali zagrebački nogometaši - Prvi nogometni i športski klub Zagreb. PNIŠK Zagreb pobijedio je »Club Atletico Fiumano« rezultatom 4:3. Za domaćine su nastupili: Singer, Mathiasko, Fleischman, Fiorello La Guardia, Naschitz, Szemere, Hoelczh, Diamant,Morini, Fink i Schoen, a za goste: Baki, Slavnić, Kiseljak, Kabelka, Filipić, Koruna, Višinger, Ugrinić, Todl, Polivka i Ralo[2]

Godine 1920. i 1921. osim prijateljskih utakmica igra se i prvenstvo Rijeke i regije Venezia Giulia. U prvenstvu sudjeluju: Olympia, Gloria, Grion Pula, Edera Trisete. Finale: Olympia – Edera 7:0. Prvak je Olympia.
1904.: Olympia

Godine 1904. osniva se klub Olympia.

Među osnivačima bili su braća Mittrovich, Carlo Colussi, Antonio Marchich, Aristodemo Susmel i Agelasio Satti. Olympia je imala sekcije biciklizma, plivanja, lake atletike i boks.

Momčad: Mihalich I, Goacci, Kusmann, Paulinich III, Diosy, Simcich, Ossoinak, Kregar, Pauletig, Pillepich, Gugnali.
1908.: SŠK / HŠK Victoria
Hsk-victoria.jpg
Najava prve službene utakmice na Kantridi (1. lipnja 1913.) - HŠK Victoria : 1. HŠK Građanski u Jutarnjem listu

Godine 1908. učenici sušačke gimnazije utemeljuju Srednjoškolski športski klub koji 1910. godine mijenja ime u Hrvatski športski klub Victoria.

Victorija je prvu utakmicu odigrala 4. listopada 1911. Protivnik je bila Olimpija iz Karlovca, a rezultat 12:0 u korist Victorije. Ovo je bila i prva utakmica koja se igrala po pravilima nogometne igre.[3]

Nogometaši HŠK Victorie 1. lipnja 1913. igrali su prvu utakmicu na svom novom igralištu Kantrida s ekipom HAŠK Građanskog iz Zagreba. Ta povijesna utakmica završila je rezultatom 3:0 za Victoriju.
1917.: Doria / Gloria

30. travnja 1917. osniva se klub Doria koji ubrzo mijenja ime u Gloria. Stalni gosti kafića Marittimo na Piazza Dante počinju s aktivnostima 17. siječnja 1918. i već 1919. osvajaju kup Grazioli. Stvarne vođe bili su Delfino, Host i Vescia. Upravi kluba se pridružuju: Marot, Tominovich, Orsetti, Stebel, Thonon, Locatelli, Ravalico i Toglian. Momčad u sastavu Milautz, Romeo Milinovich, Negrich I, Dobrievich, Volk, Spadavecchia, Negrich II. Financijski solidna sa brojnim navijačima 1920./21. osvaja regionalno prvenstvo i ulazi u Drugu ligu. Poznata je i pobjeda nad Virtus Veneziom od 7:1.

Ekipu su činili: Varglien, Giacchetti I i II, Gregar, Ossoinack, Paulinich, Diossy, Crulcich, Schmidt, Sega, Pillepich, Reich i Tarlao.
1919.: NK Orijent

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: NK Orijent
OrijentRijeka.png

NK Orijent je osnovan 1919. godine pod imenom Orient. Ime klubu je dao pomorac F. Matković i u svojim počecima Orijent je bio klub radničke i đačke mladeži. U prvoj ekipi Orijenta 1919. godine igrali su: Tone Stipčić, Francele Malovac, Pere Spicjerić, Mavro Stipčić, Roko Ladišić, Perušić, Dukić, Delo Bolha, Fran Matrljan, Grozdanić i Ivić Marač.[4]

Navijači: Red fuckers, osnovani 1988.
1919: C. S. Fiume

Godine 1919. osniva se C. S. Fiume koji su osnovali radnici tvornice Torpeda.

Prvo vodstvo kluba činili su: Jugo, Barbinich i Racchetta, uz kasnije pridošle Sternissa I, Sega, Calcih, Zamparo, Vale, Puhar, Ghisdavcich i Contento. Jedini problem bio je novac jer se klub financirao samo od članarina.

Momčad: Andreis, Serdoz, Pinter, Battaia, Stiglich, Racchetta, Libero, Dobrievich, Tomaz, Slave, Stradiot, Grabner, Slavich, Battaia, Colazio, Calcich, Ghisdavcich, Coffau II, Blocher, FDobrievich, Sternissa i Burattini; Trener: Zamparo; Liga: II i III
1926.: U. S. Fiumana
US Fiumana Logo.png

Unione Sportiva Fiumana (Sportski savez Fiumana) nastala je 2. rujna 1926. spajanjem nogometnih klubova Gloria i Olympia. Fiumana je objedinila najbolje igrače dvaju momčadi, prije svega braću Varglien i Milinovich. [5] U.S. Fiumana naslijedila je stadion Kantridu, koji se u to vrijeme zvao Stadio Comunale del Littorio. Igrač Fiumane Rodolfo Volk kasnije je za Romu postigao 103 gola u pet prvenstava i još uvijek je četvrti na klupskoj ljestvici strijelaca svih vremena[1], a obilježilo ga je vrijeme fašizma, kada je grad bio dio Kraljevine Italije.
1946.: FD Quarnero / HNK Rijeka

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: HNK Rijeka
HNKRijeka.svg

HNK Rijeka, tada kao FD Quarnero (Kvarner) osnovana je krajem srpnja 1946. Dvadesetak rukovoditelja riječkog sporta raspravljali su tri sata o budućnosti riječkog nogometa. Nakon su dva prijedloga, okupiti najbolje nogometaše u klubu Lučki Radnik (prvak Rijeke u sezoni 1945./46.) ili osnovati novo društvo, usvpjen je ovaj drugi i osnovan je novi klub imena "Kvarner", koji je počeo u velikom stilu. U prijateljskom susretu, 1. kolovoza, pred 6000 gledatelja pobijedio je s 2:0 splitski NK Hajduk. Prvi gol u povijesti Kvarnera (Rijeke) postigao je Petronio. Za ulazak u Prvu ligu morao se odigrati dvostruki susret izmedu Kvarnera i Unione sportiva operaia iz Pule. Kvarner je u Rijeci izgubio 1:2, ali je u Puli pobjedio 4:1, te je izborio svoj prvi ulazak u Prvu ligu.

Slavne momčadi tog razdoblja:

1946/47. Gino Gardassanich, Tibljaš, Blasich, Pavanello, Macorin, Bertok, Nori, Laurencich, Burattini, Petronio, Cergnar
1948/49. Ravnic I, Tomljenovic, Kivela, Legan, Ljubacev, Sinosich, Zikovic, Gredelj, Košak, Car, Krkovic, Osojnak, Chinchella, Stetka, Pavletic, Miculinic, Crisman, Vakanjac.

3. lipnja 1954. Kvarner mijenja ime u Rijeka.[6].

Navijači: Armada, osnovani 1987.
1998.: ŽNK Rijeka-Jack Pot

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: ŽNK Rijeka-Jack Pot
Logo-znk-rijeka.jpg

Ženski nogometni klub Rijeka-Jack Pot osnovan je 27. kolovoza 1998. godine pod imenom Jack Pot, a od 2007. godine nosi naziv Rijeka-Jack Pot. Osnovale su ga sestre Brankica Lukanić, Ružica Gregov, Hermina Trošelj i Ankica Kovačić.
Do 1945. - prve generacije

Istaknuti riječki nogometaši[7] koji su svojim nogometnim znanjem oduševljavali do Drugog svjetska rata i neposredno nakon njega, osvajači niza trofeja i članovi raznih reprezentacija (Kraljevina Jugoslavija, Italija, SAD):

Rudi Dobrijević
Gino Gardassanich
Guido Gratton
Ezio Loik
Marcello Mihalich



Daniel Paškvan
Slavko Šurdonja
Giovanni Varglien
Mario Varglien
Rodolfo Volk

1945. - 1990. - SFRJ

Nogometaši koji su za vrijeme Jugoslavije nastupali za "A", "B", amatersku i olimpijsku reprezentaciju [7]:

Radojko Avramović
Marijan Brnčić
Boško Bursać
Luciano Celić
Mladen Cukon
Nikica Cukrov
Dragutin Čohar
Damir Desnica
Celestin Gašparini
Nenad Gračan
Tonči Gulin



Miloš Hrstić
Marijan Jantoljak
Ivo Jerolimov
Ivan Kocjančić
Ante Kovačić
Goran Kovačić
Miodrag Kustudić
Vladimir Lukarić
Angelo Milevoj
Šime Miočić
Josip Mohorović



Velimir Naumović
Berislav Poldrugovac
Nereo Pugelj
Petar Radaković
Dragan Rajović
Mauro Ravnić
Milan Ružić
Vinko Srok
Ivica Šangulin
Zoran Škerjanc
Nedeljko Vukoje

Nakon 1990. - Hrvatska

Od osamostaljenja Hrvatske za "A" reprezentaciju su nastupali[7]:

Jasmin Agić
Boško Balaban
Leon Benko
Elvis Brajković
Goran Brajković
Igor Budan
Tonči Gabrić
Dario Knežević



Fabijan Komljenović
Siniša Linić
Damir Milinović
Mladen Mladenović
Dubravko Pavličić
Saša Peršon
Renato Pilipović
Mladen Romić



Robert Rubčić
Anas Sharbini
Dario Smoje
Daniel Šarić
Davor Vugrinec
Zoran Vulić

Nogometašice

Od Riječanki i igračica "Rijeka-Jack Pota" za hrvatsku žensku nogometnu "A" reprezentaciju nastupale su [7]:

Martina Čop
Petra Glavač
Dušanka Juko
Sara Klarić
Branka Karnjus
Andrea Martić



Sandra Morožin
Barbara Perić
Valentina Stipančević
Doris Turkanović
Andrea Valušpek
Ivona Zron

Istaknuti treneri

Najistaknutiji treneri koji su djelovali u Rijeci[7] su:

Miroslav Blažević
Marijan Brnčić
Drago Čohar
Srećko Juričić
Matjaž Kek
Ivan Kocjančić



Vladimir Lukarić
Ivan Đalma Marković
Tihomir Mrvoš
Željko Mudrovčić
Stojan Osojnak
Elvis Scoria



Joško Skoblar
Dragan Skočić
Dragan Spasojević
Mladen Vranković
Angelo Živković

Izvori

‘ Jump up to: 1,0 1,1 Ferruccio Burburan i Zlatko Moranjak, Kratka povijest riječkog nogometa, SUŠAČKA REVIJA broj 58/59 (pristupljeno 20. rujna 2013.)
Jump up ‘ Cvijanović, Mišo: Vječna Kantrida, Rijeka info studeni 2005. - Grad Rijeka
Jump up ‘ Ferruccio Burburan i Zlatko Moranjak, Igrala se, pikala se, SUŠAČKA REVIJA broj 61 (pristupljeno 20. rujna 2013.)
Jump up ‘ Matovinović, Izidor, Pola stoljeća "Orijenta" 1919-1969, SD Orijent, Rijeka, 1970., Tipograf, Rijeka
Jump up ‘ Lazzarich, Marinko: Kantrida bijelih snova, HNK Rijeka, Rijeka 2008.
Jump up ‘ Povijest HNK Rijeke
‘ Jump up to: 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 Mikulić, Zoran Labud: Oni su obilježili riječki nogomet, Riječka enciklopedija Fluminensia, svibanj 2013

Vanjske poveznice

službene stranice HNK Rijeka
službene stranice NK Orijent
službene stranice ŽNK Rijeka Jack Pot
službene stranice KN Armada
službene stranice KN Red fuckers

Kategorije:

Šport u Rijeci
Nogomet u Hrvatskoj

Post je objavljen 30.09.2013. u 08:14 sati.