Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/narodnapolitika

Marketing

VODIČ ZA ANTINUTRICIONISTE part 4 - BUREK

Prva tri 'Vodiča za antinutricioniste' su po mom skromnom mišljenju bila sam vrh 'SPIG'-ovske produkcije.
Četvrti će to tek postati.

Dakle,kako bi podigli dostojan literarni spomenik ovom čudu svjetskog antinutricionizma najprije ću se dotaknuti onog što nas najviše zanima,a to je...

ETIMOLOGIJA RIJEČI

Dakle,u današnjoj vrućoj,masnoj i hrskavoj epizodi iz koje skače salmonela kao jaganjci na rosnoj livadi govorimo o-bureku.
Koliko je pijanih subotnjih izmaglica poentirano ovim vrućim i slasnim zadovoljstvom?Koliko li je u rano nedjeljno juto samo poljubaca palo dok su partneri uz slinu razmjenjivali i hrskave komadiće bureka koji bi im zaostali između zuba?Koliko li se puta na dnu novčanika tražilo onih spasonosnih 10-ak kuna u kovanicama?
Burek vuče porijeklo iz Turske i to još iz Otomanskog carstva.

Sam izraz 'burek' svoj nastanak vuče iz dvije riječi i to 'burr'-glad i 'rhek' janjičar...dakle,gladan janjičar.
AHAHHAHAHAHAHA.....jesam Vas!
Kako lijepo piša na Wikipediji 'bur' je turska riječ koja bi značila smotati,saviti,zamotati,srolati,umotati,rotaciono preklopiti....
Dakle burek je u prijevodu smotuljak,savijutak,zamotuljak,srolutak,umotutak,rotacioni priklopil....


OD ČEGA SE BUREK SASTOJI

Dakle,vjerojatno ste u alkoholnoj izmaglici bezbroj puta vidjeli neobrijanog pekara prekrivenog brašnom kako iznad glave prebacuje razvaljano tijesto veličine stolnjaka.Dakle,riječ je o osnovi bureka ili tzv. jufki.
Doduše koliko sam u tri ujutro uspio shvatiti čitajući englesku wikipediju Turci koriste jufku u malom milijunu svojih visokokaloričnih specijaliteta,ali mi ćemo se ovog puta bazirati isključivo na bureku.

DA LI JE SVE ŠTO VAM LJUBAZNA TETA ŠPICASTOG NOSA I VELIKIH PREDNJIH ZUBA NUDI UMOTANO U PAPIR AUTOMATSKI BUREK?

Moj bivši susjed Bosanac je na spomen 'bureka s jabukama' dobivao živčani slom.Dakle,burek s jabukama nema veze s burekom i ako Vas ikad to budu pitali nemojte,molim Vas ispasti smiješni.
Isti je slučaj i sa sirom.
Moj,nažalost pokojni susjed Bosanac,je govorio da su ovo najobičnije pite od jabuka i pite sirnice,a da je jedini pravi burek onaj s mesom.
Kako bih ovu slasnu deliciju danas konzumirao jedino u slučaju da mi netko prijeti vatrenim oružjem rado bih objasnio uzroke svoje omraze.
Stoputa prežvakana urbana legenda iz mog djetinjstva bila je ona da pekari i slastičari pljuvaju u pojedine nadjeve svojih proizvoda,a neki slobodnijih svjetonazora čak i ejakul...Bože mi oprosti.
Vjerujem da i u Vašoj bližoj okolici postoji netko tko će se zubima i noktima kleti da je dotična urbana legenda živa istina ja jednostavno u takvo nešto ne vjerujem.
I točka.
Doduše,znam slučaj jednog genijalca koji je prije nekih 20-ak godina radio kao konobar i isprovociran bahatim i drskim ponašanjem jedne naše poznate pjevačice dotičnoj pljunuo u čaj koji je ova srknula s užitkom.Radi zaštite privatbosti ne bih naveo o kome se radi,ali kad sjednemo negdje na pivu rado ću Vam reći.

Burek s mesom bez obzira što u sebi ima kalorija kao pun kazan vojničkog graha i stvara osjećaj sitosti u trajanju od dva dana danas ne volim iz čisto praktičnih razloga.
Prošla su vremena kad se žderalo apsolutno sve što bi palo pod ruku.Burek s mesom svojim mirisom,maščinom i na kraju krajeva i izgledom danas za mene predstavllja samo gurmansko dno.
Vjerujem da se mnogi od Vas ne slažu sa mnom,ali to i je bit demokracije.

KAD JE BUREK NAJUKUSNIJI?

Dakle,jutarnji burek.
Pet je sati ujutro.
Vođeni nekom nejasnom nadom obišli ste dva-tri kafića i diskoteku te samo pogoršali svoj očaj.Kad čovjek tijekom subotnjeg izlaska cijelo vrijeme misli jedino o tome kako bi mu bilo bolje da je ostao doma na kauču i pogledao drugi dio 'Smrtonosnog oružja' takvi izlasci rijetko rezultiraju koitusom,a o sladostrašću da i ne govorimo.
Nakon što potroši ono malo teško zarađenih roditeljskih novaca i to na piće koje mu se uopće ne pije jedino ga veseli pogled na sat jer se bliži zora i dok frenda Zokija krvavog i izriganog namještaju na zadnji sic dolazi do vrhunca večeri.
Posjeta pekari!
Jedna od najpopularnijih riječkih buregdžinica u vrijeme dok su moji noćni izlasci rijetko završavali koitusom,a kamoli sladostrašćem bila je čuvena 'Kod braće'.
Bezbroj parkiranih automobila.
Cijela kultura,subkultura i nekultura na jednom mjestu.Šišmiši iz Palacha,šminkeri iz Opatije,obični dečki u traper jaknama,treća smjena nekog riječkog industrijskog giganta....
Svima lica crvena i orošena znojem,iz usta izlazi vruća para.....

Sjećam se kad smo moj prijatelj Mali i ja jednom otišli na burek sa sirom i ovaj nam ga je izvadio direktno iz peći.
Temperatura cca 120 stupnjeva.
Kod bureka sa sirom, dok je vruć,jufke nisu kompaktne već se rascvjetaju davajući bureku oblik koji neodoljivo podsjeća na pizdu od krave.
Mali je grizao,tekle su mu suze,prebacivao ga je iz ruke u ruku, skakutao,vrući sirni nadjev je ispadao iz rascvjetanih jufki,on je puhao u to užareno grotlo i kad je došao do polovice izrekao je rečenicu kojoj se ja smijem i dan danas:
''Ovo ja zovem uživanje u hrani!''

Kad sam već spomenuo buregdžinicu 'Kod braće' vrijedilo bi ispomenuti anegdotu kad su dva mudrijaša uzeli vruće bureke te se nagnali u paničan bijeg misleći ne platiti iste.Pekar se zaletio za njima,ne toliko zbog izgubljenih 20-ak kuna već zbog onog osjećaja kad si prevaren te ih je ganjao skoro do polovice Korza.
Stanovnici primorsko-goranske županije znaju o kako impresivnoj ruti se radi....

ČAKAVCI U BUREGDŽINICI

Jedna od prilično zabavnih štorija vezana uz burek je i ona kad su dečki u jednoj opatijskoj pekari čiji je vlasnik stanoviti gospodin Tofil pojeli nekoliko finih bureka,ali ovaj jedan je bio mamina maza i smetali su mu dlanovi onečišćeni mašću.
Ovaj mu je rekao:''A'e ono ku'iš pitaj Šipca da ti da salvetu!'' na što se mladić vratio u radnju i gazdu ljubazno priupitao:''Šinjor Tofil?''

------------------------------------------------------

BONUS TRACK
SATURDAY NIGHT FEVER

Kad sam već spomenuo diskoteke red bi bio i prispomenuti se jedne nedavne crtice kad smo moji el mariachi i ja nakon svirke zalutali na otvaranje jednog poznatog šibenskog night cluba.
Iako kolega Marcus dobro zna da je meni najveća zabava kad sam okružen apsolutnim mirom i tišinom jednostavno nije mogao odoljeti i odlučio me počastiti odlaskom u hram šibenskog noćnog života.
Kako je bila riječ o otvaranju, potpuno je razumljivo da će gužva biti veća no inače,ali Marcus je čvrsto obećao da ćemo uživati samo sat vremena i odmah idemo doma.
Kakav deja vu!
Upad jeftin,piće OK,party solidan.
Gužva u kakvoj nisam bio bar dobrih deset-petnaest godina.
Moćni basevi onemogućavaju iole normalnu konverzaciju,tisuću uzavrelih tijela okreće se u divljem techno ritmu,DJ pumpa atmosferu do ludila....Ma,pravi,pravcati disco fever....Vjerujem da i dan danas postoji omladina koja u bunkeru vozi kantu sa 20 litara vina i svako toliko izlazi van na okrepu jer sam uočio uistinu mnogo mladića u alkoholiziranom stanju.
Marcus i ja stajali smo u samom grotlu,zarazni ritam nas je trebao ponijeti,ali nažalost nije.
Problem?
Too old.....
Stajali smo pazeći da nam netko cigaretom ne progori košulju,a časa sa štok kolom se praznila sama od sebe jer bi nas svaki čas masa tjelesa gurnula i zaljuljala čašu iz koje bi se malo prelilo po odjeći.
Nakon cca 15 minuta ne mogu sa sigurnošću tvrditi kako sam ja izgledao,ali mislim da sam bio potpuno isti kao Marcus.Neću puno lagati kad kažem da smo izgledali kao da nam se na glave netom posrala grlica.
Marcus mi je u jednom trenu zaurlao na uho:''OĆEMO ĆAAAAAA?'',na šta sam mu ja kulturno i uljudno
odgovorio:''Ma,stari,samo ti uživaj!'' na što je on krepao od smijeha te smo se uputili prema izlazu.

Što bi se reklo sve u svoje vrijeme......

-------------------------------------------------------------------------

Upravo provjeravam da li je ovo količinski sasma dovolja količina teksta i mišljenja sam da jest.
Pozabavio bih se još jedino aspektima umjetničkog izričaja u kojima se burek pojavljuje kao svojevrsni subjekt,a onda bih,ako mi dozvoljavate,otišao na počinak.

BUREK U UMJETNOSTI

Kraj 70-ih
Pjesma Đorđa Balaševića 'Al se nekad dobro jelo' završava spoken štorijom o 'masti koja se sva cijedila niz bradu'.Inače,jedna od meni glupljih Balaševićevih pjesama zbog toga što nije imala apsolutno nikakvih skrivenih konotacija.
Za one koji žele znati više napomenuo bih da se u njegovoj pjesmi 'U razdeljak te ljubim' aludira na oralni seks.
Kuiš ono razdeljak...AHAHAHAHAHAHAA.....

Sredina 80-ih
Top Lista Nadrealista
Kao kroz maglu se sjećam da su u prvoj sezoni legendarne Top liste nadrealista imali neku svoju verziju Muppetovskih 'Prasaca u svemiru' pod nazivom 'Burek u svemiru' i znam da mi je to onda bilo jako,jako smiješno.

TBF-OBRAČUN KOD HAKIKIJA
Najbolja glazbena posveta bureku ikad.
I ne samo bureku.
Ima tu svega i svačega!
Od animacija u stilu Terrya Gilliama do Muldera i Sculy te teorija zavjere i špice iz 'Otpisanih'....
Inače pjesma je posveta splitskom pekaru Hakikiju koji je zid uništen grafitima prebojao.Sutradan,dok se boja još nije ni osušila na zidu je osvanuo grafit 'OPROSTI HAKIKI'
Remek djelo bez konkurencije!

Zapravo mogli bi za kraj staviti i taj spot jer ga nisam vidio sto godina i eto ti još jednog solidnog 'SPIG'-ovskog izdanja.

Meni laka noć,a Vama ugodan dan!









Post je objavljen 29.09.2013. u 03:25 sati.