Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

BOGATAŠ I LAZAR Lk 16,19-31 (Palma, 2001)



Riječ je o paklu. I ako nas zanima kako se tamo prispijeva opisano nam je u evanđelju.
Možda smo u situaciji ove petero braće? Mislimo da bi smo ozbiljno shvatili istinitost mogućnosti da završimo u pakao, samo kad bi imali nepobitan dokaz, kad bi možda netko od mrtvih uskrsnuo i to nam posvjedočio. Ali ne, ne bi nam ni to pomoglo. Ako glas savjesti ne slušamo, ni poticaje evanđelja – ništa nam koristilo ne bi.
--
Ovaj bogataš iz evanđelja nije kriv zbog svoga bogatstva. Ta mi i molimo “Kruh naš svagdašnji daj nam danas.” Kriv je jer je zaboravio da mu to od Boga dolazi, da nije gospodar tih dobara nego upravitelj, da materijalne stvari služe da Boga proslavljamo. Te da sve što mu pretječe ne pripada njemu.
Bogataš:
- Odijevao se u grimiz i tanani lan: da bude zapažen, pobudi divljenje, ostavi dojam da je uspio. Želi prikriti svoju egzistencijalnu golotinju da se gol rodio i da gol mora umrijeti.
- Danomice se sjajno gostio: okreće svrhu jela. “Čovjek ne živi da jede, nego jede da živi.” I onda kad mislimo da smo gladni kruh, i žedni vode, i u bolesti ... Nedostaje nam samo blizina Boga.
- Podao je svoje srce svijetu, ono je otežalo i okorjelo. Zato ne vidi siromaha. Bogatstvo ga zaslijepilo, postao je gori od životinje (psa koji je imao samilosti).
Siromah:
- U čirevima (bolestan, opterećen, grešnik...)
- Ležao (nemoćan, diskvalificiran...)
- Pred vratima (na rubu, na granici dvaju svjetova...)
- Priželjkivao (razumijevanja, vremena...)
- Što je padalo (mrvicama bi bio zadovoljan...)
Bogataš je kriv jer:
- Nije vidio Lazara pred vratima (... tebi pred nosom)
Koji je u čirevima (bolestan, ograničen, opterećen, psovač, ovisnik...)
- Nije vidio da je ovaj priželjkivao (razumijevanja, vremena ...)
- Čak su psi imali više samilosti (biti gori od životinja...)
Bogataš = bezimen, besmislen; Lazar =“Bog je pomogao”
Onaj čije je srce otežalo dobrima i užicima svijeta - gluh je na upozorenja. Za nj, sve da i mrtvi ustane, ništa neće značiti.
Onima koji su u sadašnjem svijetu bogati, zapovijedaj neka ne budu bahati i neka se ne uzdaju u nesigurno bogatstvo nego u Boga koji nam sve bogato daje na uživanje; neka dobro čine, neka se bogate dobrim djelima, neka budu darežljivi, zajedničari - prikupljajući sebi lijepu glavnicu za budućnost da osvoje onaj pravi život. (1 Tim 6,17-19)
Lukin sud nad onima koji se oglušuju na čuda: “Jao tebi, Korozaine! Jao tebi Betsaido! Da su se u Tiru i Sidonu zbila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi već, sjede u kostrijeti i pepelu, činili pokoru.” (Lk 10, 13)

Post je objavljen 29.09.2013. u 07:30 sati.