Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

Josip Boljkovac optužen za likvidacije 1945. godine



Optužnica tereti Boljkovca za uhićenja i likvidaciju civila s područja Duge Rese nakon Drugog svjetskog rata.

Josip Boljkovac proveo je u pritvoru skoro mjesec dana krajem 2011. godine.

Josip Boljkovac, prvi ministar unutarnjih poslova Hrvatske i jedan od osnivača HDZ-a, optužen je da je kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) odgovoran za uhićenja civila s područja Duge Rese i okolice te likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. godine.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti 93-godišnjeg Boljkovca da je od 7. svibnja do sredine lipnja 1945. protivno propisima međunarodnog ratnog prava, zapovjedio uhićenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima.

Uhićenici, šest poznatih i 14 zasad nepoznatih osoba, ispitivani su više dana i potom po njegovoj zapovjedi, od podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade KNOJ-a, u više navrata odvođeni, usmrćeni i zakopani na predjelu Vidanka Curak.

Jedan muškarac koji se usprotivio odvođenju, usmrćen je hicima iz vatrenog oružja kod željezničke pruge u Dugoj Resi, objavilo je odvjetništvo na svojim internetskim stranicama.

Boljkovac je zbog tih optužbi uhićen 2. studenoga 2011. godine, odbacio je sve optužbe, no određen mu je pritvor nakon čega je uslijedila žalba obrane, no odluku o pritvoru i pokretanje istrage potvrdilo je i izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu.

Ustavni sud je krajem studenog 2011. ipak ukinuo odluku zagrebačkog Županijskog suda o pokretanju istrage i određivanju pritvora protiv Boljkovca zbog sumnje da je počinio ratni zločin 1945.

Zbog poodmakle dobi i zdravstvenog stanja Boljkovac je većinu vremena umjesto u Remetincu proveo u zatvorskoj bolnici.

Boljkovčev branitelj Anto Nobilo rekao je Hini da će svoj stav u odnosu na optužbe moći zauzeti tek kad dobije optužnicu.

„Nisam vidio optužnicu, pa ne znam na temelju kojih dokaza ga se tereti“, kazao je Nobilo te dodao kako u dokaznom postupku nije vidio nijedan dokaz koji bi teretio njegova branjenika.

No, ostavio je mogućnost da je u međuvremenu pronađen neki dokaz koji još nije vidio, ali i ponovio kako će „zauzeti stav kad dobije optužnicu“.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu smatra Josipa Boljkovca odgovornim jer je postupao protivno propisima međunarodnog ratnog prava i načelima međunarodnog prava koja proizlaze iz običaja ustanovljenih među civiliziranim narodima, iz zakona čovječnosti i zahtjeva javne savjesti koje propisuje Haška konvencija o zakonima i običajima rata iz 1907. i protivno članku 46. Pravilnika o zakonima i običajima rata na kopnu koji je sastavni dio Konvencije.

----------------------------------------------
HRVATSKI POKRET “ŠTIT”
BRANKO STOJKOVIĆ
————————————–
Adresa: Đurđevačka cesta 159
Bjelovar / 17.09.2013. (Utorak)

HRVATSKA / CROATIA
Kućni telefon: 00 385 433 520
Mobitel: 00 385 (0)95 814 82 90,

Žiro-račun: 2340009-1100203086
Privredna banka Zagreb

http://crostojkovic1958.blog.hr
brankostojkovic152@yahoo.com

URED: Masarykova 8
http://istinazanarod.blog.hr
www.crostojkovic1958.blog.ru

Članaka; 1673


Post je objavljen 17.09.2013. u 17:36 sati.