Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

DJELOMIČNI PREOKRET NAKON KAZNI ZA MARATON LAĐA - NEMA KAZNENIH MINUTA ZA IDUĆU GODINU

Nakon što je 16. Maraton lađa na Neretvi izazvao veliku buru, ne samo u lađarskoj, već i široj javnosti, te nakon što je Žalbeno vijeće Udruge lađara Neretve po pristiglim žalbama donijelo Odluke kojima su diskvalificirane ekipe Stabline i Baćine, ali i kažnjeno nekolicina ekipa dodavanjem po minute za razne prekršaje, te kažnjeno nekoliko ekipa dodavanjem po 1 minute čak i za idući Maraton lađa, Nadzorni odbor Udruge lađara Neretve kao tijelo koje nadzire zakonitost rada Udruge, održao je dan nakon objave Odluka Žalbenog viječa žurnu sjednicu na kojoj je poništen dio Odluke Žalbenog vijeća kojim je nadodana po minuta ekipama i za iduću godinu.

Zanimljivost je da se Nadzorni odbor očitovao i na formu i sadržaj ostatka Odluke Žalbenog vijeća (kojima su diskvalificirane ekipe Stabline i Baćine te kažnjeno nekoliko ekipa dodavanjem po 1 minute na ovogodišnje vrijeme), upućujući Žalbeno vijeće u stajalište Nadzornog odbora da je uputno da bi Odluka trebala biti obrazloženija, ali kako nema propisa o formi i sadržaju odluka Žalbenog vijeća, Nadzorni odbor nije našao zakonski (ili drugi) temelj da bi ostatak Odluke bio nepropisan.


Tekst Odluke Nadzornog odbora donosimo u cijelosti:

Temeljem čl. 25. st.1. Statuta Udruge lađara Neretve, Nadzorni odbor Udruge na sjednici održanoj 28. kolovoza 2013. godine, nakon razmatranja zakonitosti Odluke Žalbenog vijeća objavljene 27. kolovoza 2013. godine donio je sljedeću


O D L U K U

1. Dio Odluke Žalbenog vijeća objavljena 27. kolovoza 2013. godine koja glasi: „Kako primjena Pravilnika na ovako velik broj posada ne može postići željeni stegovni učinak, usvojen je zaključak da se ekipama kažnjenima u točkama zaključka 2., 3. i 4. dodaje minuta na vrijeme postignuto i na 17. Maratonu lađa ili na prvom sljedećem Maratonu na kojem ekipa nastupi. Kako ne bi došlo do izigravanja ove stegovne mjere, ekipa koja bude imala najmanje 4 veslača iz ovogodišnje službene prijave veslača, a koji su sudjelovali u kažnjenim ekipama, kaznit će se dodavanjem minute na vrijeme postignuto i na 17. Maratonu lađa, čak i ukoliko nastupi pod drugim imenom.“ Nadzorni odbor smatra nepropisnom.

2. Dio Odluke Žalbenog vijeća, koji je Nadzorni odbor prethodno naveo, nemože se provoditi na 17. Maratonu lađa te se ekipama: Stablina, Crni Put, Jerkovac, Baćina, Župa Dusina, Gospa Karmelska, Troja Gabela, Domagojevi Gusari, Bjelovar Expres, Rogotin, Južnjak Ploče i Primorsko-goranska, po tom dijelu Odluke Žalbenog vijeća nemože se nadodati po 1 minuta na postignuto vrijeme na budućem 17. Maratonu lađa.

3. Upućuje se Žalbeno vijeće da Pravilnik 17. Maratona lađa nije ni donesen, pa se stoga ne može sankcionirati ekipe ni veslače dodavanjem jedne minute na 17. Maratonu lađa koji se ima održati 2014. godine.

Obrazloženje

Odlučujući povodom žalbi i primjedbi na 16. Maraton lađa 2013. godine, Žalbeno vijeće je donijelo Odluku koja sadrži pored 4 točke i konačnog poretka, i zaključak iz izreke ovog rješenja.

Nakon objave Odluke Žalbenog vijeća 27. kolovoza 2013. godine Nadzorni odbor je u punom peteročlanom sastavu održao hitnu sjednicu te većinom glasova donio izreku ove odluke vodeći se svojim ovlastima iz čl. 25.st.1. Statuta Udruge lađara Neretve, kao i odredbama Pravilnika 16. Maratona lađa te Sudačkim pravilima koje sadrže sankcije koje se primjenjuju isključivo za 16. Maraton lađa.

Naime nakon što je Nadzorni odbora izvršio nadzor zakonitosti Odluke Žalbenog vijeća objavljene 27. kolovoza 2013. godine, utvrdio je da Žalbeno vijeće nije ovlašteno za donošenja stegovnih odluka ili mjera koje bi uključivale kažnjavanje ekipa ili veslača za iduću godinu u smislu kako je to Žalbeno vijeće odlučilo, pa je stoga valjalo odlučiti kao u točkama 1-3 ove Odluke.

Za napomenuti je dakle da Pravilnik Maratona lađa za 2014. godinu nije ni donesen, pa stoga Žalbeno vijeće ne može prejudicirati pravila koja bi se primjenjivala za 2014. godinu.

Zbog svega navedenog odlučeno je kao u izreci.

Glede nadzora zakonitosti preostalog dijela Odluke Žalbenog vijeća (točke 1 do 4) većinski stav Nadzornog odbora je da Nadzorni odbor nije tijelo koje je predviđeno da utvrđuje činjenično stanje, već je to upravo Žalbeno vijeće, koje je očito provodilo postupak utvrđivanja činjeničnog stanja.

Uputno bi bilo da je obrazloženje tih točaka bilo jasnije, ali kako forma odluka tijela Udruge nije propisana niti jednim aktom niti propisom, to Nadzorni odbor ne cijeni da bi se time prekršio koji propis pa da bi Nadzorni odbor mogao utjecati na takvu Odluku.

Stoga Nadzorni odbor nije ulazio u pravilnosti Odluke Žalbenog vijeća u točkama 1 do 4. glede utvrđenog činjeničnog stanja.


Nakon sjednice Nadzornog odbora koja je bila najavljena Žalbenom vijeću, Žalbeno vijeće je također održalo sjednicu na kojoj su prihvaćene Odluke Nadzornog odbora, ali i sugestije iz obrazloženja Nadzornog odbora

Donosimo zapisnik Žalbenog vijeća sa sjednice održane nakon sjednice Nadzornog odbora


UDRUGA LAĐARA NERETVE
Žalbeno vijeće 2/2013

ZAPISNIK sa sjednice od 28. kolovoza 2013. godine
Započeto: 21.00
Prisutni članovi: Predsjednik Upravnog odbora Joško Jerković, Glavni sudac Ivan Šprlje, Predsjednik Udruge Marko Marušić, Predsjednik Stegovnog suda Ivan Ivanković, predstavnik Nadzornog odbora Jakov Marević.

Jednoglasno se usvaja sljedeći dnevni red:
1.Rasprava o Odluci Nadzornog odbora o zakonitosti Odluke Žalbenog vijeća od 27. kolovoza 2013.
Čita se Odluka Nadzornog odbora od 28. 08.2013. godine.
Joško Jerković navodi da on je već upozoravao da minuta za iduću godinu ne može biti dodana, a koji stav je imao i Ivan Šprlje Glavni sudac. Vodi se rasprava o tome te i Jakov Marević navodi da nije bio za takvu vrstu odluke što je iznio i na Nadzornom odboru koji je poništio dio Odluke Žalbenog vijeća.
Joško Jerković navodi da niti jedna njegova izjava nije donijela diskvalifikciju niti jednoj ekipi iako ga se proziva za to. Također navodi da je suglasan s stavom Nadzornog odbora da se odluka Žalbenog vijeća trebala detaljnije obrazložiti jer su dokazi izneseni pred Žalbenim vijećem bili čvrsti, a ispada da se Odluka donosila napamet iako nije.

Svi prisutni su suglasni da se ipak trebalo detaljno obrazložiti i navesti dokaze da se lađarskoj javnosti jasno daju razlozi za kazne jer se odluka temelji na svjedočenjima, fotografijama iz Slobodne Dalmacije, drugih medija, kao i svjedočenjima aktera na licu mjesta i medijskog voditelja u trenutku događaja. To npr. su izjave Jere Srzentića u Slobodnoj Dalmaciji, veslača ekipe Jerkovca, voditelja Vukojevića. Fotografije pokazuju da su osobe u sukobu ujedno osobe s popisa veslača. Također su tu dokazi i izjave veslača prvih 5 ekipa na hitnom sastanku tih ekipa na ulazu u Pastoralni centar u Pločama sa Upravnim odborom.

Pregledavaju se ponovno fotografije Slobodne Dalmacije, te uspoređuju s fotografijama i imenima prijavljenih veslača u prijavama za 16. Maraton lađa koje će se po potrebi predočiti i Skupštini Udruge lađara Neretve.

Žalbeno vijeće donosi
ODLUKU

1. Žalbeno vijeće prihvaća Odluku Nadzornog odbora od 28. kolovoza 2013. godine kojom je poništena Odluka Žalbenog vijeća o dodavanju jedne minute za idući 17. Maraton lađa 2014. godine za tamo navedene ekipe.

2. Pozivaju se sve temeljne Udruge da sve svoje prijedloge ili primjedbe na odluke tijela Udruge dostave Skupštini Udruge lađara Neretve u pisanom obliku na adresu Udruge lađara Neretve poštom ili mailom, obzirom da Skupština ima pravo donijeti konačne odluke o svakom pitanju.


Skupština uvijek ima zadnju riječ, pa će možda imati i u ovom slučaju, međutim već sada je jasno da su veslači uglavnom suglasni da se nasilje na Maratonu lađa više neće tolerirati.
Također je sve jasnije da Udrugu lađara Neretve očekuje naporan rad na reorganizaciji Maratona lađa, njenih pravila i procedura organiziranja Maratona lađa. U Udruzi je već dano nekoliko ostavki, nekoliko osoba je najavilo svoj kraj u radu Udruge, a kvalitetnih kadrova za složenu organizaciju koja zahtijeva izniman organizacijski i intelektualni angažman nema na vidiku. Očito je da će i matične ekipe trebati proraditi na diciplini unutar svojih ekipa, kao i kadroviranju s odgovornijim vođama svojih ekipa.

Post je objavljen 28.08.2013. u 23:14 sati.