Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Šetnja po šumi Lužini, Kastavština



Šetnja po šumi Lužini, Kastavština

Šetnice u Lozi i Lužini

Šetnice u šumama Lozi i Lužini otvorene su 15. listopada 2005. godine, na Svjetski dan pješačenja, uz prisustvo mnogobrojnih šetača. Udruga Umirovljenika i starijih osoba Kastav izradila je projekt i dobila donaciju AED/CroNGO-a, a u uz pomoć Grada Kastva - partnera u projektu i Turističke zajednice Grada Kastva projekt je uspješno realiziran.



Šume Loza i Lužina prostiru se u zaleđu Kastva, na nadmorskoj visini od cca. 320 do 504 m i obuhvaćaju površinu od cca. 33 km2. Šetnice počinju i završavaju u Kastvu, različite su po dužini i vremenu obilaska, zanimljive su i lako dostupne svim ljubiteljima prirode, te omogućavaju uživanje u ljepotama šumskog drveća, bilja i cvijeća, stijenama kraških oblika, dolcima i vrtačama. Mogući su usponi na stjenovite vrhove: Majevi vrh (411m), Stanić (465m) i Mačkov vrh (504m), sa kojih se pružaju lijepi pogledi na šumsko prostranstvo u zaleđu Kastva, na sela Kastavštine kao i na planine i vrhove susjednog Gorskog kotara, Lisine i Učke.



Posebnosti staza (dužina i vrijeme obilaska) simboliziraju životinje koje žive u Lozi i Lužini i one prate šetače na postavljenom znakovlju duž staza i omogućavaju lakše kretanje po odabranoj stazi. Za najkraću je izabran puž, kao metafora za polagano i ograničeno kretanje, za srednju zec, životinja sve rjeđe prisutna u našim šumama koja se kreće brže i više, te za najdužu srna, elegantna životinja brzog i dugog kretanja koju se često, zbog brojnosti, sreće šetajući šumama. Životinje su označene su na karti i znakovlju različitim bojama: puž — žutom, zec — plavom i srna - crvenom bojom.



Na mjestima prirodnih i povjesnih zanimljivosti (Eko staza «Loza», japnenice, Šparožna jama, Rapalska granica, napušteno selo Cari) postavljene su edukativne ploče s kratkim opisom, a na nekim dijelovima staza postavljena su odmorišta: masivni stol i dvije klupe, na kojima umorni šetači mogu predahnuti i odmoriti se uživajuću u miru i tišini šuma.



Prospekt šetnica može se dobiti u uredu Turističke zajednice Grada Kastva, Trg Matka Laginje 5.



----------

www.kastav.hr
webmaster@kastav.hr

Grad Kastav
Zakona kastafskega 3
HR - 51215 Kastav

Tajništvo
051/691-452

Fax
051/691-454

-------------

Borivoj Bukva se nalazi na 5 fotografija u albumu Šetnja Kastafskom šumom s Labudom (Putovi REFolucije idu dalje :) od Vedrana Spadoni Štefanić. — je u ŠETNJA KASTAVSKOM ŠUMOM.

-------------

Zahvaljujem se gđa. Vedrani Spadoni Štefančić na prekranim fotografijama,

našem susretljivom vodiću Labudu, i ekipi koja je hrabro kročila i prošla taj

izuzetno zanimljiv i opasan put na prostoru gdje obitava Malik / Patuljak, te

čuva svoje skriveno blago po jamama i špiljama Kastavštine... Malik zna biti

i opasan ukoliko se nađete na tragu blaga, tad vas zavede krivim putem, tako

da satima lutate i vrtite se u krug do beznađa... Srećom bili smo izuzetno dobri

i oprezni pod vodstvom našeg Labuda... Mnoštvo Malika po svuda oko nas,

nismo ih uspjeli sresti a ni vidjeti, možda uskoro kojom drugom prigodom...



lp, borivoj

http://budan.blog.hr/



Post je objavljen 27.08.2013. u 16:25 sati.