Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

OGANJ I RAZDJELJENJE Lk 12, 49-53 (Palma, 26.10.2000.)



Isus dolazi da donese jasnoću, razluči pojmove. Da se otkrije tko je tko, i što je što. Da razdijeli jedno od drugoga i tako stvori harmoniju. Već na prvim stranicama Biblije čitamo da Bog iz kaosa stvara kozmos lučeći nebo od zemlje, kopno od mora. Harmonija je tamo gdje je lučenje. Što bi se zbilo kad ne bi bilo jasne razlike između plusa i minusa kod struje, sjevera i juga kod magneta, vina i vode, muška i ženska… I filozofija ima pravilo: oštro lučiti, znači ispravno misliti. Bengalci kažu da krokodili i ribe ne mogu zajedno u isti bazen. Biblija da se kraljevstvo u sebi podijeljeno raspada. Ne može se služiti dvojici gospodara. Treba znati što je pšenica, a što kukolj. Naše riječi neka budu: da, da – ne, ne. Sve ostalo je od zloga.
Zato Isus za svoju riječ kaže da je oganj – jer ona raspršuje nejasnoću. Od sad se tama ne može predstavljati kao svjetlo, hladnoća kao toplina, mrtvilo kao dinamika – jer oganj je svemu tome suprotnost. On čini da to postane evidentno, očigledno.
Oganj:
Raspršuje tminu svojom prisutnošću, a ne konfrontacijom
Proces samouništenja, iz kojeg se rađa toplina i svjetlo
Strastven i rezolutan proces
Nesebičan i bespoštedan
Gabrić: Gori i izgori! A mi dimimo. Što ću ja dimiti, molim vas lijepo?
Vatra je po starim filozofima jedno od počela života.
Samo gdje vatra gori ljudi se dolaze ogrijati.
Srce Isusovo, žarko ognjište ljubavi. Tko se dima ne nadimi, taj se vatre ne ogrije.
--
Mrak ne podnosi tamu; zlo ne podnosi dobrotu. Dobri smo onoliko koliko dobrote možemo podnijeti.
“Strašno je upasti u ruke Boga živoga”
“O Bože žeže tvoja riječ, i tijesno joj je u grlu”
--
Oganj dođoh baciti… Isus podmeće požare.
Oganj obasjava: "Onima koji u mrklini obitavahu svijetlost žarka osvanu."
Oganj grije: Okupljali su se oko njega. "Zagrij grudi ledene."
Oganj pročišćuje, razdjeljuje: "Božja riječ je oštrija od dvosjekla mača, dijeli dušu i duh, zglobove i moždinu." Denuncira laži.
Bog od kaosa stvara kozmos razdjeljivanjem. Dijeli nebo od zemlje, kopno od mora, dan od noći. Krist rezolutno nastavlja i dokraja objavljuje dokle sve podjela seže. Dobro od zla, Bog od bogatstva, pravda od nepravde, čistoća srca od grijeha. Poziva nas prije svega da napravimo razdjeljenje u sebi: "Još se do krvi ne oduprijeste grijehu." Ribe i krokodili ne mogu u isti bazen. Plivaj uzvodno. Krist nije apaurin:"Vodom i ognjem ćete biti kršteni". "Svi ćemo proći kao kroz vatru, što je sazdano od slame izgorjet će." Ljudskost je podnijeti susret s Bogom. Svetost je ono što ostane.
Nije donio mir!? Ne bilo kakav. Nije pacifist. Ne temeljen na nepravdi. Već mir temeljen na razdjeljenju od grijeha.

Post je objavljen 18.08.2013. u 07:05 sati.