Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sumi

Marketing

Škakljiva diskografija

Ponukan od strane "katolika", vrlo obrazovanog, 40g starog i to crkvenog pjevača, koji negira postojanje mračne strane glazbene umjetnosti, uzimam primjer koji mi prvi pada na pamet:

Mislim da je Pips čips i video klips:


PLAČI

Koliko si puta plakao
Glavu u zemlju zabijao
Koliko je puta molio
Njoj je bilo svejedno

Navodi na beznadežnost, jer si "molio" nju (koga? Možda Gospu?) pa te "nije uslišala"...

Pa dobro došao na čistinu
Apostolu u blizinu
Pa kad te njegova ruka pomiluje
Možda se i gazda smiluje

Na čistinu? Kao bez nade i pomoći, nema se gdje pobjeći? Apostol te pomiluje, insinuirano pedofilski? Gazda predstavlja Boga kojem si "draži" kad te apostol-svećenik žrtvuje. U najboljem slučaju ovo je čisto omalovažavanje Božje milosti koja je u katoličanstvu definirana kao beskrajna.

I dok joj nosiš darove
Kroz sva mora planine
Dobro gledaj tko li je
Mladoj dami prijestolje

Pomalo i upozoravajuće, jer izgleda Bog dopušta Sotoni djelovanje, ali upozorenja su dana ljudima. Darove joj donosiš, žrtvuješ joj druge osobe hodajući Zemljom (mora planine). Mladoj dami prijestolje? Podsjeća me na dio Biblije, u Knjizi otkrivenja, na bludnicu kojoj se klanjaju zavedeni narodi.

Moj je zadatak stvarno lak
Iz potoka joj radim slap
Ja sam vitez u crnom zamku
Muziku vam dajem k'o slamku

Njegov zadatak je da joj od potoka-idile napravi slap-pad bez povratka. On je vitez u crnom zamku, on je Sotona, a svojom muzikom joj daje slamku-lažnu nadu spasa očajniku.

Pa doviđenja u njenom krilu
S crnim đavlom u tajnom dilu
S poljupcem od tamnog vrača
Imam štap al' nemam gaća

Doviđenja u njenom krilu znači da je on, Sotona svoj posao obavio i vidimo se kao u Paklu, na Sudnji dan kod bludnice iz knjige otkrivenja. S poljupcem od tamnog vrača znači sa Sotonskim biljegom jer se u Bibliji spominju biljezi takvih vrsta. Ima štap kao Isusov kontrapastir ali nema gaća jer nema više ništa dok Isus ima sve.

Svi smo mi
Glasnici
Promukloga glasa
Čini se da sam umoran
Izgubljena vojska
spava

Mi-legija, glasnici-anđeli pali (demoni), promukloga glasa jer tako i zvuče kroz opsjednute osobe. Umorna vojska, legija, se povlači u tišinu.

Plači





Ovakvih pjesama ima na svim mogućim jezicima, hrpe! Treba li sad svaku analizirati, Rundekovu Apokalipso sa njegovim crnim i znojnim anđelima, treba li analizirati stilski drugačije ali jednako duhovno polarizirane Severinine spuštaljke, Rozgine gaćice i šuplje riječi, turbo folk narodnjačke samosažaljevajuće patničke riječi za bijednike i ostalo... Isto vrijedi i za stranu muziku...

Poanta je da se za konstruktivno korištenje glazbe mora birati na osnovu konstruktivnih kriterija. Nije riješenje nemati kriterije. Niti je riješenje imati kriterij stereotipa. Nisam siguran da je sav "Rock" loš, niti je sva klasika dobra. Niti je dobro 80% umjetničkog smeća sa nekih sterilnih radio postaja. Kao i su svemu ima svega, a vrhunske stvari su u manjini.



Post je objavljen 11.08.2013. u 14:54 sati.