Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Meeting with Boss, Cork, Ireland, July 18th 2013



Svojedobno je Boss najavio koncert u Zagrebu ali se predomislio. Pa je umjesto Zagreba pohodio Irsku. Irska je zeleni otok na sjeverozapadu Europe gdje irci ljubomorno obitavaju svoj tradicionalni mentalitet veseljaka i šaljivđija. Irkinje, onako malene i zdepastih guza u ljetnim haljinicama su neka druga priča jer ... Osim šale morate biti spremni za akciju koja ne smije svršiti prebrzo.

Bio kako bilo, ljeto u Irskoj je osim tradicionalnih festivala ispijanja piva u i oko pabova, sezona vrlo dobrih koncerata. Irci toliko vole glazbu da je ovdje pravo čudo naići na bolji pab bez žive muzike. Bilo da se radi o tradicionalnoj irskoj pjesmi ili dobrom rocku. Da ne duljim priču, umjesto tradicionalnih hvalospjeva Bossu i E Street Bandu koji su u punom sastavu prašili te večeri prelazim na fotke s koncerta.

Mjesto radnje je Cork, grad na jugu Irske koji do proljeća iduće godine postaje neka vrsta mog drugog doma. Cork je izuzetno simpatičan grad. Ljepši i gostoljubljiviji od Dublina koji je u tri godine koliko me dijeli od zadnjeg drugovanja s Irskom postao prljava rupčaga. Cork je naprotiv sačuvao i još više razvio lice urednog grada po mjeri čovjeka. Lice je to bez naličja. Gostoljubivost i prisnost vrline su koje uz muziku predstavljaju stimulans za ispijanje dobrog lokalnog piva po mnogobrojnim ovdašnjim pabovima. Ovog ljeta Irska je vrlo vrlo topla. U zraku je 30ak stupnjeva a irkinje su u lakim ljetnim haljinama.





Pedesetak tisuća duša na Bossovom koncertu u Corku, među kojima je puno vatrenih irkinja Bocacciu su uz nadasve štovanje Bossovog opusa bili više nego dovoljni razlozi da se pridruži Bruceu na njegovom koncertu u Corku. Okupljanje je počelo u popodnevnim satima. I dok su neki već na stadionu, drugi uživaju na ljetnom suncu uz čips, kobasice, dobro pivo i poneku fotogeničnu irkinju. Početak je to koji obećava dobar provod.





Bossovi koncerti počinju rano, oko sedam uveče jer traju dugo. I uvijek okupljaju mnoštvo (čitaj: desetke tisuća) kojem treba dati šansu da poslije koncerta dograbi prijevoz do kuće. Publika je što bi se reklo od 7 do 77 godina a na koncert dolaze čitave obitelji: od baka i djedova do unuka. Tog dana Cork je zbog koncerta bio praktično zatvoren grad pa se je na koncert moglo ili orgaiziranim javnim prijevozom ili pješice. Bez obzira na vrstu prijevoza do stadiona je ipak trebalo pješačiti dva to tri kilomera.

Iako je na Bossovom webu pisalo "soled out" vaš je omiljeni pisac uspio nabaviti kartu u utorak, dva dana prije koncerta, prekot ticketmaster.ie što je u klijenta za kog radi izazvalo oduševljenje pa mu je startu podiglo rejting. Karte su ga čekale na ulazu gdje mu je irac s druge strane na riječ "Croatia" uz veliki osmijeh dao kuvertu s kartom i računom od 100 EUR plus 6,12% VAT (prethodno plaćenim Amexom preko weba). Bilo je to još jedno piščevo iskustvo da je ovdje riječ "Croatia" vrlo vrlo simpatična i izaziva veliki prijateljski smiješak.




Počelo je sa tzv. predigrom. Nešto iza sedam uveče, dok je na nebu sunce bilo još visoko i jako, izlazi Boss i kompletan E Street Band. Publika na stadionu je na nogama na kojima im neće biti teško ostati slijedeća tri i po sata koliko u pravilu traje vrhunski šou program jednog od "najvećih" i najboljih rock autora svih vremena.

Nakon svakog bloka pjesama Bruce odlazi do publike i sakuplja kartone na kojima publika ispisuje naziv pjesme po želji. A Boss i E Street Band ih sviraju i pjevaju zajedno sa publikom bez obzira radi li se o njihovma pjesmama ili pjesmama drugih autora. Sve u svemu, pravo pravcato veselje i zabava uz pjesmu i ples po čemu je jedinstven među svim izvođačima rock glazbe.





Da ne budem dalje dosadan, ostavljam vas sa fotografijama koncerta i muzikom Bruce Springsteena i E Street Banda u istoj ili vrlo sličnoj atmosferi kakva bi te večeri na Pairc Ui Chaoimh, stadionu u Corku, gdje je u dobroj muzici, vrhunskoj zabavi, veselju, pjesmi, plesu i stotinama hektolitara pive uživalo preko pedeset tisuća ljubitelja Bossa, njegove glazbe i njegove energije, energije i iskrenosti kakva se rijetko susreće na rock koncertima a što je kod njega posve uobičajeno.















Post je objavljen 20.07.2013. u 03:09 sati.