Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Poslijepodnevne haljine

Tea dress, kako se izvorno zove, ili poslijepodnevna haljina nošena je za informalnu zabavu na poslijepodnevnim čajankama u viktorijanskom dobu i kasnije.

Poslijepodnevna haljina 1880.



Prava poslijepodnevna haljina u ovom smislu javila se u 1870.ima kada je moda bila najrestriktivnija u cijelom stoljeću. Izum šivaće mašine donio je mogućnost da haljine budu raskošno obrubljene i prepune detalja i to samo zato da iskoriste tu mogućnost, a ne zbog potrebe. I dok su jutarnje i balske haljine bile upečatljivih uzoraka s mnoštvo detalja, poslijepodnevne su se haljine okrenule jednostavnijim nadasve udobnijim stilovima.

Poslijepodnevna haljina 1878.



Poslijepodnevna Tea haljina usko je povezana sa pokretom Bratstva Prerafaelita koji su zastupali artističku haljinu i oslobođenje od ropstva korzeta. Artistička haljina, koja je jako utjecala na poslijepodnevnu, bila je slobodnog pada i nošena je bez korzeta. Često su je krasili romantistički srednjovjekovni ili renesansni detaljima. Poslijepodnevne haljine vrlo su slične; umjerene i bez puno dekoracije, najčešće pastelnih boja.

Poslijepodnevna haljina 1900.



No, kako svemu dođe kraj tako je i slobodi poslijepodnevnih haljina koje su s godinama evoluirale u raskošnije dizajne. Iako su zadržale ležernu, fluidnu formu tkanine i dekoracije postale su neumjerene kao i u svakidašnjoj modi. Bijele pamučne ili muslinske haljine sa detaljima od čipke više nisu bile dovoljne a u dizajn haljina uvukli su se nepotrebni detalji koje su suviše podsjećali na komplicirane svakodnevne haljine.

Poslijepodnevna haljina 1910.



Jedina razlika između poslijepodnevnih i artističkih haljina leži u tome da je prve društvo prihvatilo a druge ne. Jednostavne poslijepodnevne haljine nosile su bogate aristokratkinje posve normalno; bile su dopuštene i zauzimale su svoje mjesto u ormaru ravnopravno kao i balska haljina. S druge strane artistička haljina nošena je u avangardnim krugovima umjetnika i pisaca te je kao takva instantno odbačena kao što su odbačeni i kontroverzni avangardni umjetnici.

Poslijepodnevna haljina 1910.



Sada možete vidjeti što bi žene i odjenule za viktorijansku čajanku.


Post je objavljen 16.07.2013. u 16:00 sati.