Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

E6 YU


E6 YU

Ištvan Išt Huzjan u galeriji SIZ

Galerija SIZ / Mali salon

Korzo 24 / Rijeka

27.lipnja - 7.srpnja 2013.


"Pješke sam putovao za svojih lijepih dana, i to svagda s velikim uživanjem.
Naskoro su me dužnosti, poslovi, prtljaga koju nisam sam mogao nositi,
primorali da se vladam kao gospodin i da uzimam kola; u njih su se sa mnom
popele i muke i brige koje čovjeka izjedaju, i otad sam na putovanjima osjećao
samo potrebu da stignem, a ne kao prije uživanje što putujem." - Jean Jacques
Rausseau "Ispovjesti", Nakladni zavod Matice hrvatske, Zagreb, 1982.

--------

NOVA UTOPIJA FIZIČKO PREISIPITIVANJE POLITIČKIH VEZA

Od Ljubljane do Rijeke – pješice



RIJEKA » U sklopu Trijenala suvremene slovenske umjetnosti U3 i samostalne izložbe u Malom salonu u Rijeci, na pješački put od Ljubljane do Rijeke otisnuo se slovenski umjetnik Ištvan Išt Huzjan. Put koji će trajati četiri dana dio je nekadašnje E6 YU staze(Europski pješački put broj 6 – Jugoslavija), koja je u 1990-tima uspostavom granice između Slovenije i Hrvatske bila preusmjerena prema slovenskoj obali te danas, umjesto u Rijeci, završava u Strunjanu.
Na put je Ištvan Huzjan pozvao skupinu od pet međunarodnih profesionalaca s područja kulture (Tevža Logara, direktora Galerije Škuc, Thibauta Espiaua, francuskog landart umjetnika, Fokus Grupu – hrvatski umjetnički tandem koji vodi program u Malom Salonu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Janija Pirnata,neovisnog kustosa).
– Obnavljanje starog pješačkog puta između dvije države neposredno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju (1. srpnja 2013.) vidim u perspektivi fizičkog preispitivanja političkih veza, drugarstva i nove utopije ponovnog pada granica među dvjema državama, napominje Išt Huzjan, koji će sa svog pješačkog puta izvještavati kratkim tekstovima u riječkom »Novom listu« i ljubljanskom »Delu«.


Prvi dan


»Kod zaseoka Mačkovec, gdje smo pečatirali skenirane vodiče po Ciglarovom putu od Drave do Jadrana iz 1977. godine, susreću se dva europska pješačka puta: E7, koji povezuje Atlantik sa Crnim morem, i E6, koji će nas odvesti sve do Jadrana. S ciljem obilježavanja križišta uz put je postavljena tabela sa slovenskim republičkim grbom i markacijama četiriju mora koja se susreću ovdje, deset kilometara južno od Ljubljane. Opazili smo da je tabela bila izdubljena na leđnoj strani oznake koja je u vrijeme bivše Federacije nosila grb Republike Slovenije u Socijalističkoj federativnoj republici Jugoslaviji.
U blizini križišta kao dio puta stoji i omanja šumarska kuća sa četiri skromna ležaja kojom se mogu koristiti putnicima pješačkog puta E6. U kućici smo se upisali u knjigu utisaka koja se tamo čuva od 1979. godine. Pod godinom 1984. probao sam pronaći potpis svog oca koji je isto tako putovao kroz te krajeve sa svojim prijateljima prije 29 godina.
Put je miran, vrijeme ugodno, a ekipa skladna. Između Mačkovaca i Nove vasi pridružio nam se manji pas mješanac. Vrlo je plašljiv, ali svejedno utire put stupajući više desetaka koraka pred skupinom. Dali smo mu ime Lux. Do prenoćišta u Markovcima blizu Starog trga kod Loža potrebno je preći još 10 kilometara. Hodamo umjerenim tempom, a u sutjesci Iške iznenadili su nas krpelji. Osobno sam ih odstranio više od tuceta. Nismo susreli druge životinje, ali je strahopoštovanje prema dlakavcima u društvu sveprisutno. Sa svakim smo korakom bliže moru.« (Ištvan Išt HUZJAN)




Preuzeto iz Novog Lista http://www.novilist.hr/

Lp, Boro
http://budan.blog.hr/



Post je objavljen 02.07.2013. u 08:24 sati.