Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Bioplastika - analiza bioekonomije u Italiji











U Europskom parlamentu, u Briselu je 6. ožujka 2013. održana konferencija "Bioplastika - analiza bioekonomije u Italiji u svjetlu projekta Horizon 2020" (Horizon 2020 je Europski program za istraživanje i inovacije).

Konferencija je organizirana s namjerom da se predstave talijanski strateški izazovi razvoja nove ekonomije u području "zelene kemije", a koja se zasniva na istraživanju i inovacijama u području bioplastike. Konkretno, snažan potencijal bioekonomije Italije i doprinos mjerama za poticanje i unapređenje proizvodnje i korištenja biorazgradljivih proizvoda iz obnovljivih izvora u područjima tržišta koja su posebno kritična s ekološkog stanovišta, doveli su do značajnih ulaganja u inovativne tehnologije.

Na konferenciji je predstavljena i knjiga "Bioplastics: a case study of Bioeconomy in Italy" - koju, ukoliko ste zainteresirani možete downloadirati na sljedećem LINKU.


U nastavku je kraći video s naglascima iz diskusija pojedinih sudionika:




Nimalo iznenađujuće da je ključni sponzor i nositelj gotovo svih projekata, istraživanja i inovacija talijanska kemijska kompanija Novamont, koja se bavi cijelim nizom aktivnosti na području bioplastike - istraživanje, razvoj tehnoloških procesa proizvodnje plastike iz bio izvora, proizvodnja aditiva za biorazgradnju, itd.

Zašto se u Italiji toliko potiče bioizvorna plastika (što osobno držim pozitivnim, ukoliko neće utjecati na cijenu hrane), ali i biorazgradljiva plastika (što držim da nije povoljno, dapače, držim da je, osim u nekim iznimnim slučajevima, vrlo nepovoljno i može štetiti daljnjem razvoju sustava recikliranja plastike i vrlo negativno utjecati na okoliš) - jasno je kada se zna veličina, značaj i utjecaj kompanije Novamont.

Nedavno sam bio na radionici o plastici koja dolazi u kontakt s hranom (prilagodba EU regulativi) na kojoj je sudjelovao i visoki dužnosnik udruženja European Plastics Converters Association - EuPC (Europskog udruženje prerađivača plastike), inače Talijan i koji mi je na pitanje što misli o utjecaju biorazgradljive plastike na sustav recikliranja u Italiji odgovorio vrlo jednostavno: "Italija je zemlja Novamonta".


Sapienti sat!



Izvori:
Novamont.com
Horizon 2020
YouTube
Animated Flags




Post je objavljen 25.06.2013. u 17:47 sati.