Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modnizamorac

Marketing

Modne karikature

Razdoblje mode prije i poslije Francuske revolucije je doba velikih i naglih promjena u silueti ženske haljine. Raskoš koja je karakterizirala dvorsku modu osamnaestog stoljeća odjedanput je splasnula i ustupila mjesto jednostavnim bijelim haljinama neoklasicističkih detalja i lepršavim siluetama.



Naravno, ova je nagla promjena izazvala puno šala i kritika na račun nove moda koja je bila prejednostavna i previše slobodna za doba u kojem je nastala. Nakon stoljeća nošenja krute, bogate dvorske mode koja svoje korijene vuče u Španjolskoj cijela je Europa najednom odahnula jer novi su stilovi bili manje restriktivni i otkrivali su antičku božicu u svakoj ženi. Važno je napomenuti da iako je moda regencije brzo i nepovratno potisnula francuske stilove haljina koji su obilježili cijelo stoljeće, neke zemlje poput Španjolske vrlo su teško prihvatile novu mode i često su se žene odijevale u odjeću maja iz južne Amerike protestirajući time protiv francuske mode.



Nije ni čudo da je ova moda bila ismijavana jer teško je bilo prihvatiti potpuno novi stil koji je u roku od nekoliko godina potisnuo sve što je do tada bilo vrhunac mode i postavilo antički svijet kao temelj mode, arhitekture i umjetnosti. Ovo je bila jedna vrlo nagla promjena koja je modu a i svjetovni život pojedinca odvela u potpuno drugom pravcu. Nerado biram strane u svijetu povijesne mode pa ću vama ostaviti da riješite ovu tešku dilemu, ali zapamtite odabirom mode birate i društvene prilike svijeta u to doba a ne samo siluetu ženske haljine.

Post je objavljen 26.05.2013. u 19:57 sati.