Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/svijetbiljaka

Marketing

"Hej, maslačku uz poljski put"

MASLAČAK
- Hej, maslačku uz poljski put,
a gdje ti je dukat žut?
- Pravio sam trampu:
dao ga za lampu.
- A kome ćeš sjati,
može li se znati?
- Djeci, kad me pušu,
obasjat ću dušu.
Grigor Vitez


 photo dandelion.jpg

Na livadama i oranicama, uz ceste i puteljke, kud god da krenemo nabasat ćemo na njega i
možda upravo zbog te njegove sveprisutnosti zaboravljamo na veliku vrijednost ove male biljke imena taraxacum officinale iz porodice glavočika nama znane kao maslačak, radič, regrat, mliječnjak, žutinica i da ne nabrajam dalje.
Rod taraxacum obuhvaća preko dvije tisuća vrsta od kojih je maslačak najslavniji i to s punim pravom jer je cijela biljaka od korijena do cvijeta jestiva i ljekovita a njezina ljepota opjevana.

Zeljasta je to trajnica s nazubljenim listovima u prizemnoj rozeti iz koje se diže šuplja stabljika s jednom žutom cvjetnom glavicom na vrhu koja se sastoji od mnogo jezičastih dvospolnih cvjetova. Korijen je vretenast i u gornjem dijelu razrastao. Svi dijelovi biljke sadrže mliječni bijeli sok gorka okusa. Cvate od travnja do listopada. Nakon cvjetanja pojavljuje se plod roška koji na vrhu nosi čuperak dlačica koje mu služe kao padobran pa ga i najslabiji vjetar raznosi na sve strane.


Kako je kod maslačka baš sve jestivo i ljekovito, pojedini dijelovi biljke beru se u različito doba godine. Za čuvenu salatu i varivo listovi se beru u proljeće prije cvatnje a za sušenje za čitavo vrijeme vegetacije. Odličan su izvor C-vitamina i željeza. Prilikom sušenja treba listove odvojiti od rozete kako ne bi postali pljesnivi.
U proljeće i jesen vadi se korijen koji se opere i suši na suncu ili nekom toplom mjestu. Osušeni korijen je smežuran, na prijelomu sivo-bijele boje a u sredini preloma žut i uglavnom ga koristimo za pripremu čaja a svjež se dodaje salati. Čaj od korijena pospješuje probavu te djeluje okrepljujuće,čisti organizam od toksina a kažu da je dobar protiv debljine i celulita.
Recept za pripremu čaja:
1 punu čajnu žlicu suhog korijena ostavimo preko noći u 2,5 deci hladne vode. Slijedeći dan zagrijemo do vrenja , procijedimo i čaj je gotov.
Od cvjetova i šećera se priprema maslačkov sirup ili kako neki kažu med a stabljike se beru za vrijeme cvatnje i jedu sirove te pomažu kod šećerne bolesti te podstiču rad jetre i žuči.
Kako je upravo sada vrijeme cvatnje maslačka, evo recepta za sirup:
Četri pune šake cvjetnih glavica preliti sa 2 litre vode i zagrijavamo dok ne zakipi. Zatim ostavimo da odstoji preko noći te slijedeći dan procijedimo i dobro iscjedimo cvjetove. U tako dobiveni sok dodamo 1,5 kg šećera te sok od dva limuna ili ako imamo nešpricani limun, narežemo cijeli sa korom te kuhamo dok ne dobijemo pravi gusti sirup koji ulijemo u staklenke i dobro zatvorimo.
Uzima se jedna žlica prije svakog obroka.
I nakon svega , tko još smije reći da je maslačak korov!?!

Post je objavljen 12.05.2013. u 18:41 sati.