Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Solarna energije posve će promijeniti elektroenergetski sustav

Na blogu Ekološka ekonomijameđusobno poveazna članka o razvoju solarnih elektrana u svijetu, razvoju baterija i upravljanja elektroenergetskim sustavom. Prenosim po nekoliko pasusa iz oba članka.



Izranjajuća harmonija velikog i malog u elektroenergetici

Nedavno objavljeni izvještaj predviđa eksplozivni rast distribuirane proizvodnje solarne energije, iz fotonaponskih sustava snage do 1 MW, u slijedećih pet godina. (...) Proizvodnja električne energije disperzira se na milijune malih proizvođača, kao što je danas slučaj s potrošnjom. Znatan postotak proizvodnje koristit će u blizini, bez potrebe za transformacijom na visoki napon, čime će se smanjivati gubici u mreži. (...)

Bitan činmbenik bit će i napredak u učinkovitosti i ekonomičnosti stacionarnih baterija (različitih tehničkih svojstava od onih u električnim vozilima), različitih kapaciteta, koje će se postavljati na raznim nivoima mreže (pojedinačne zgrade, mjesni, lokalni, nacionalni, međunarodni) (...)

Ako se pak poveže sustav na nivou jednog sela ili četvrti, smanjuje se neravnoteža. ponude i potražnje. Tu su potrošači nekoliko desetina ili stotina kuća, škola, trgovine, kafići, obrtničke radionice idr.. A istovremeno u tom krugu može biti nekoliko desetaka fotonaponskih sustava, nekoliko manjih vjetroelektrana (ne onih od nekoliko megawata, nego desetaka kilowata), mala hidroelektrana na potoku, mali pogoni na drvne brikete ili bioplin… (...)

Iznad toga, treći nivo bi bila šira područja, otprilike kao današnja elektrodistributivna područja u Hrvatskoj, svako sa više desetaka tisuća domaćinstava plus ostalo. Sva ta područja postaju distributivno-proizvodna (...).

Iznad toga je nacionalno područje, i konačno podružje “supermreže” (European Supergrid ili EUMENA Supergrid), od Atlantika do Urala, od Laponije do Sahare, koje zajedno sa svim nižim nivoima osiguravaju stabilnost mreže. (...)


Koncentracijske solarne elektrane: vijesti iz Kalifornije, Saudijske Arabije, Indije i Australije

Intenzivni rast solarnih elektrana u posljednjih nekoliko godina zasniva se gotovo isključivo na fotonaponskim sustavima. Dok se kod njih radi o zreloj tehnologiji, koncentracijske solarne elektranehttp://www.blog.hr/img/hr/system/blogeditor-button-pogledaj.gif (CSP) zasad su na nivou razvoja, s manjim brojem postrojenja u raznim zemljama. Postoje različita predviđanja o kretanjima slijedećih godina. (...) Snažan impuls za brže uvođenje CPS mogu biti potrebe cjeline izranjajućeg elektroenergetskog sustava s dominacijom obnovljivih. O tome govore novije vijesti iz Kalifornije, Saudijske Arabije i Indije. Velika prednost CPS je mogućnost da se energija, proizvedena u doba najveće sunčanosti, spremi u toplinskom spremniku (Thermal energy storage, TES) za kasnije pokretanje parne turbine.


Post je objavljen 09.05.2013. u 17:16 sati.