Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dobrisavjeti

Marketing

Dobri savjeti - zeleni recepti


Namaz od tofua i sjemenki bundeve
Sastojci: 250 g svježeg tofua, 70 g zelenih maslina, 70 g sjemenki bundeve, 1 žlica limunovog soka, 1 luk, 1/4 žličice korijandra, malo svježeg peršina, vode po potrebi
Priprema: Sjemenke popržiti na suhoj tavi. Tofu kratko prokuhati u malo vode. Masline očistiti od koštica, luk naribati. Izmiksati sve sastojke i ukrasiti peršinom.
Varivo od prokulica i krumpira
Sastojci: 250 g prokulica, 8 manjih krumpira, 2 manje glavice luka, 2 češnja češnjaka, 3 dl juhe od povrća, 3 dl zobenog ili sojinog vrhnja, sol, papar, crvena mljevena paprika, ulje
Priprema: Krumpir oguliti i narezati na kockice. Na ulju pirjati luk dok ne omekša. Dodati krumpir, očišćene prokulice, nasjeckani češnjak i crvenu papriku. Kratko uz miješanje prepeći, dodati juhu od povrća i ostale začine. Kuhati 20 minuta. Dodati vrhnje 5 minuta prije kraja kuhanja. Po želji, može se zgusnuti s 2 žlice škrobnog brašna umućenog s malo vode.

Proso s povrćem
Sastojci: 1 šalica prosa, 5 komada sušene rajčice, 3 žlice maslinovog ulja, na vrh noža curryja, 1 veći luk narezan na polumjesece, pola manje glavice svježega mladog kupusa, narezanog na trakice, 2 šalice graška, pola vezice sjeckanog peršina, 2 žlice umaka od soje, sol
Priprema: Kuhati proso u dvostrukoj količini posoljene vode (ako ispari, dodati još) oko 25 minuta. Rajčice (ako su u ulju, onda ne treba) potopiti u vruću vodu na par minuta, izrezati na komadiće. Na ulju popržiti luk, zatim dodati kupus, grašak i na kraju rajčicu. Posoliti i dodati curry i umak od soje. Kada povrće omekša, umiješati kuhani proso, dodati još malo vode i pustiti da se okusi prožmu. Na kraju dodati peršin.
Sirove energetske pločice
Sastojci: 2 male banane, 2 žlice sjemenki suncokreta, 2 žlice kokosovog ulja, 1 žličica limunovog soka
Priprema: U posudi vilicom izgnječiti komade oguljene banane i dodati ostale sastojke. Kada se svi sastojci dobro povežu, smjesu prebaciti u kalup obložen prozirnom folijom. Nakon što se smjesa ohladila pola sata u hladnjaku, narezati je na željenu veličinu.

Savijača s mladim lukom
Sastojci: 500 g kora za savijače, 1 kg mladog luka, 100-150 g crnih maslina, 100 g integralne riže, sol, papar, maslinovo ulje
Priprema: Skuhati rižu. Mladom luku odstraniti vrhove zelenih pera, očistiti ga i oprati. U posudi zagrijati malo maslinovog ulja, dodati sitno narezan mladi luk i prstohvat soli. Propržiti luk dok ne omekša, uz povremeno miješanje. Dodati skuhanu i ocijeđenu rižu i sitno narezane masline, očišćene od koštica. Posoliti i popapriti. Raširiti jednu koru i premazati je tanko uljem. Na nju staviti drugu koru, pa i nju premazati uljem. Preko treće kore staviti punjenje na 10-15 cm od kraćeg ruba. Saviti sve tri kore zajedno i staviti u pleh prekriven papirom za pečenje. Postupak ponavljati dok ima kora i punjenja. Premazati savijače uljem, pa ih peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ÚC 40-45 minuta. Kada se ispeče, prekriti sve čistom krpom.

Recept za Sirove energetske pločice je s portala sirovahrana.hr, a za Savijaču s mladim lukom je s portala kuhinjazaposlenezene.blogspot.com..

Post je objavljen 28.04.2013. u 07:10 sati.