Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Ćirilica u Hrvata - onako malo usput izokola...


Da je moj otac živ, siguran sam da mu ne bi bilo drago što se njegovo ime koristi u političke svrhe. Siniša Glavašević bio je čovjek širokih nazora koji je cijenio multikulturalnost i bogatstvo svih 26 nacionalnih manjina u našem gradu i siguran sam da ne bi ustao protiv ćirilice.


Tisuće branitelja došlo u Zagreb zahvaliti HDZ-u i HSP-u na dvojezičnosti u Vukovaru

Podsjetimo, ćirilica je uvedena Statutom grada Vukovara, od 16. srpnja 2009. godine. Za uvođenje ćirilice glasovali su vijećnici HDZ (11), dvojica vijećnika – članova današnjeg HSP dr. Ante Starčević i trojica vijećnika SDSS –a. Trinaest SDP-ovih vijećnika bilo je protiv.

U doba, kad je ministar policije bio izvjesni Tomislav Karamarko...

Na žalost, ovaj skup je održan sa zakašnjenjem od 3 godine, prvenstveno zbog kašnjenja HŽ-ovih vlakova. Sudionici su najavili kako će nakon skupa posjetiti Picassovu izložbu na Gornjem gradu.

Marko Perković: Je, porez plaćamo državi koju volimo, ali ne treba pretjerivat! Mislim, muškarac voli svoju ženu, naravno, ali neće joj sav svoj novac dat, mora si nešto ostavit za kavu i cigarete...





Nedjelja, 7. travnja 2013, 22:00, emsija BBC-a "Newshour, šest minuta o ćirilici u Vukovaru



Matica Hrvatska – VIJENAC, br. 488, 15. studenoga 2012. – MATEO ŽAGAR, PALEOSLAVIST I SVEUČILIŠNI PROFESOR :Hrvatska ćirilica dio je bogatstva hrvatske povijesne raznolikosti


Povaljska listina, hrvatski dokument iz 13. stoljeća pisan ćirilicom



Hrvati nam otimaju Ćirilicu

Na naučnom skupu „Hrvatska ćirilična baština“ u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti srpska ćirilica je dovedena u vezu s hrvatskim književnim jezikom.

Ovo je istakao srpski lingvista Miloš Kovačević za agenciju Srna i napomenuo da je čitava logika u vezi s književnim jezikom Hrvata „okrenuta naglavačke“, ali da se zna da je prvi spomenik na narodnom jeziku Povelja Kulina bana pisana ćirilicom.

- Hrvati smatraju da sve počinje od njih, pa tako izvrću i da je ćirilica njihova, a da su je tek kasnije preuzeli Srbi – rekao je Kovačević i dodao da je sramotno što do sada u srpskoj naučnoj javnosti nije bilo reakcija na ovaj skup, ali da ne veruje da ih neće biti.




Post je objavljen 08.04.2013. u 13:30 sati.