Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Po anketi Ipsos pulsa, Ivan Pernar u Europskom parlamentu!?

NOVA TV danas je u Dnevniku objavila rezultate ankete, koju je provela agencija IPSOS PULS, o raspoloženju birača pred izbore za Europski parlament.

EKSKLUZIVNO Hrvati žele glasovati za osobe, a ne samo stranke - vodi Kukuriku lista

U anketama, uvijek više ljudi kaže da će izaći na izbore nego što to na kraju stvarno bude. Sad je 64,7% anketiranih reklo da će sigurno ili vjerojatno izaći na izbore ("slučaj veće izlaznosti"). Ako stvarna izlaznost bude 50% (od STVARNOG broja birača - ali sad su, koliko sam skužio, birački popisi prilično sređeni - govorimo o nekih 3,5 milijuna birača u zemlji), bit će odlično.

Po postocima glasova među ovima, na prva tri mjesta su očekivane liste, a na 4., s dosta zaostatka, lista koju predvodi moj bivši stranački drug Ivan Pernar (bili smo zajedno u Zelenoj listi 2009.-2010.; njegova današnja idejna pozicija je daleko od zelenih). Ona je jedina blizu praga od 5%, koliko je potrebno da lista uđe u izračun raspodjele mandata.

Koalicija SDP - HNS - HSU - 26,3 %
Koalicija HDZ - HSP-AS - BUZ - 18,4 %
Hrvatski Laburisti - Stranka rada - 10 %
Koalicija ASH - DSŽ - Savez za promjene - SUH-BUZ - 4,7 %
sve ostale liste - 29,5%
Neodlučni 11,1%


Navode, da se prema tim postocima mandati raspodjeljuju ovako:

SDP idr. = 6 mandata
HDZ idr. = 4 mandata
laburisti = 2 mandata


Međutim, jedna devetina su "neodlučni" - računajući postotke glasova, naravno ne možemo njih uračunavati. Ako to eliminiramo, odnosno pretpostavimo, da će se ti glasovi raspodijeliti na sve liste, proporcionalno izboru onih, koji su se već odlučili (uobičajena pretpostavka kad se analiziraju rezultati anketa), dobivamo slijedeće postotke:

Koalicija SDP - HNS - HSU - 29,6 %
Koalicija HDZ - HSP-AS - BUZ - 20,7 %
Hrvatski Laburisti - Stranka rada - 11,2 %
Koalicija ASH - DSŽ - Savez za promjene - SUH-BUZ - 5,3 %

Po ovome, lista ASH itd. prelazi izborni prag od 5% i ulazi u izračun za podjelu mandata. Ovo očito nisu uzeli u obzir ljudi, koji su kalkulirali proračun postotaka u mandate.

Među onima koji su prešli prag, mandati se dijele po D'Hondtovom sustavu. Matematički, ovako: brojevi glasova (ili postoci, svejedno) dijele se s brojemvima od 1 do ukupnog broja mandata koji se dijeli, tj. 12. Gleda se 12 najvećih količnika i za svaki od tih, lista dobiva jedan mandat.

Ako vam se ne da samima računati, ovdje je kalkulator za preračunavanje glasova u mandate. Prema datim postocima ispada:

Koalicija SDP - HNS - HSU - 5 mandata
Koalicija HDZ - HSP-AS - BUZ - 4 mandata
Hrvatski Laburisti - Stranka rada - 2 mandata
Koalicija ASH - DSŽ - Savez za promjene - SUH-BUZ - 1 mandat


S obzirom na veliki rasap na liste koje ne prelaze prag (trećina glasova!), pet posto glasova moglo bi biti dovoljno da se osvoji mandat.


Post je objavljen 31.03.2013. u 22:18 sati.