Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Split- 23. i 24. veljače, Velika Izložba Relikvija

Photobucket


Službeno priopćenje organizatora:

POŠTOVANI POSJETIOCI IZLOŽBE

Putujuća izložba relikvija kao dio svjetske duhovne stečevine započela je u ožujku 2001., i prošla do sada svim kontinentima. Prenošenje ovih relikvija je inspirativno za ljude svih duhovnih tradicija i pravaca te potiče na ujedinjenje u zajedničkom iskustvu mira, ljubavi i tolerancije. Time se unapređuje nastojanje oko uspostave svjetskog mira, nenasilnog suživota u zajednicama i kreira ozračje iskrenosti i povjerenja u društvu temeljenog na pozitivnim kvalitetama ljudskog bića. Relikvije su do sada obišle 65 zemalja i doživjele više od 650 javnih postavki, a u svakom gradu gdje su bile izložene nadahnule su lokalnu zajednicu i potakle svjesnost o međuzavisnosti svih čimbenika u društvu. Svjesnost o kojoj je ovdje riječ izrasta iz iskustva međuvjerskog slavlja usmjerenog prvenstveno na razmjenu ljudskih kvaliteta ljubavi, suosjećanja i dobrog srca. Zbog ovakve namjere i uz ovaj cilj izložba relikvija nije obojena nikakvim vjerskim htijenjima već je poruka nesektaške prirode o osnovnim vrijednostima ljudskog društva.
Radujemo se što smo u mogućnosti većim dijelom predočiti katalog u slici o ovoj izuzetnoj kolekciji relikvija nastalih na neuobičajeni način, uz opis i njihovo porijeklo.
U ovoj jedinstvenoj i dragocjenoj kolekciji relikvija nalaze se stotine eksponata velikih budističkih duhovnih majstora i svetaca stare Indije, Burme, Indonezije, Tajlanda, Koreje, Tajvana, Tibeta, Francuske i drugih zemalja, uključujući i iznimnu zbirku relikvija povijesnog Bude Sakyamunija i njegovih bliskih učenika.
Ove relikvije pronađene su u pepelu koji je ostao nakon kremiranja fizičkih ostataka majstora kao pojavne supstance u obliku raznobojnih perli, čistih kristala, kose i sl. Ovi oblici koji su nastali na neuobičajeni način rezultat su najviših duhovnih kvaliteta majstorovih moći realizacije neograničene ljubavi i široke spoznajne mudrosti koje su razvili tijekom života te ostavili utisnuto u supstancu kao svoj blagoslov u naslijeđe budućim pokoljenjima. Ovo bi trebalo podsjetiti sve nas na našu vlastitu suštinsku prirodu čistoće kao i na naš unutarnji potencijal u manifestaciji istog. Relikvije su pohranjene u pozlaćenim konusnim stošcima (stupama) koje svojim oblikom označavaju čistoću prosvijetljene prirode izvora koji sadrže. Perle, kristali i slično posjeduju i danas moć spontanog povremenog umnožavanja.
Javnosti se izlažu relikvije u stupama koje su smještene u središtu dvorane između veličanstvenog spektakla svjetlosti, bijelih svilenih šalova, cvijeća i graciozne statue Bude budućnosti Maitreje, utjelovljenosti same dobročiniteljske ljubavi i uzvišene mudrosti. Po završetku izgradnje velike statue Maitreje u Kushalnagaru-Indija, većina ovih relikvija bit će pohranjena u tijelu statue kao svjetioniku mira, evolucije svijesti i prosperiteta novog tisućljeća.
Relikvije svetaca i realiziranih velikih duhovnih majstora posjeduju iscjeljiteljske moći što svjedoče slučajevi čudesnih izlječenja koja su se dogodila do sada među posjetiteljima diljem svijeta.
Najveće dragocjenosti dolaze iz čistog srca i emitiraju se u prostor u obliku suosjećanja i mudrosti koje iscjeljuju. To nadmašuje sva materijalna dobra.
Relikvije odašilju zračeću energiju koja može otvoriti srca ljudi u trenutku posebnog iskustva i pridonijeti iskrenom odnosu na putu zbližavanja, međusobnog razumijevanja i doživljavanja drugih po jednakosti i sličnosti. Misleći i kontemplirajući o svrsi ljubaznosti i dobronamjernosti ljubavi, mir nastaje prirodno i nenametljivo u našim srcima i širi se svijetom koji nas okružuje. Budući da se vanjski mir postiže kroz unutarnji mir, relikvije imaju važnu ulogu u kreiranju mira kod pojedinaca i u svijetu.
Svi mi smo poput kapi istog oceana života, stoga o čistoći tih kapi ovisi i čistoća cijelog oceana.
Ovom prilikom svim posjetiocima izložbe želimo da u kontaktu s relikvijama dožive predivno iskustvo susreta sa sobom otkrivajući osobni unutarnji mir, radost i nadahnuće bez obzira na duhovnu tradiciju kojoj pripadaju i da to prenesu i nesebično dijele s drugima.
Želja nam je da i ovaj katalog bude trajan podsjetnik na vaš osobni doživljaj u kontaktu s relikvijama.

Više o izložbi može se pronaći na www.padmasana.hr pod 'Izložba relikvija u Splitu 2013'.

Uz štovanje,
Dragutin Šmalcelj
Predsjednik H.B.D. Padmasana,


Moj dodatak:
Unaprijed obavještavam štovano čitateljstvo o ovom važnom događaju, vikenda 23. i 24. ovog mjeseca kako bi eventualni interesenti iz drugih krajeva zemlje stigli na vrijeme osigurati slobodno vrijeme i organizirati putovanje do Splita. Osobito se to tiče onih koji 2011. g. nisu uspjeli posjetiti izložbu Relikvija u Zagrebu. Tijekom sljedećeg tjedna kako se bude bližio datum još ću jednom podsjetiti na početak izložbe.

Na izložbi može se vidjeti relikvije velikih majstora i povijesnih osoba o kojima često pišem na blogu, od povijesnog Buddhe Šakyamunija i Plemenitog Anande pa preko Arye Nagarjune do Jetsuna Milarepa, Arye Atiše, Je Rinpoche-a Tsongkhape, Prvog Gyalwang Karmapa Dusum Khyenpe i mnogih drugih. Susret s dragocjenim relikvijama je osobit doživljaj koji predstavlja ogromnu korist svakome. Istina da su svi ti majstori prošlih vremena čije relikvije su danas dio izložbe bili osobe čvrsto integrirane u povijest i filozofiju buddhizma, no to nipošto ne znači da je izložba relikvija nešto namijenjeno samo „budistima“. Baš naprotiv nastanak tih čudotvornih relikvija koje su pronađene u pepelu nakon kremacije tijela dotičnih visokih bodhisattvi dokazuje njihovu univerzalnu i transcendentnu prirodu, njihovu ostavštinu čiste ljubavi za sva osjetilna bića. Ostavština je to trajna u ljubavi, nenasilju i suosjećanju koje djeluje sa instance puno više od ovih naših svakodnevnih i konceptualnih nazora u sklopu kojih se onda pojavljuju razne žalosne podjele i antagonizmi među ljudima i njihovim religijskim nazorima.
Eto Hrvatska je jedna mala zemlja koja je zahvaljujući trudu i radu naših organizatora Hrvatskog Budističkog Društva Padmasana iz Zagreba (ovog puta u suradnji sa splitskom udrugom Svitlo), već drugi put blagoslovljena posjetom ove putujuće izložbe koja nakon Splita nastavlja u Budimpeštu. U pratnji izložbe je i draga talijanska redovnica, koja već godinama putuje svijetom i skrbi za relikvije. Ako bude u programu ne propustite priliku primiti blagoslov od nje, a i kakvim simboličnim dobrovoljnim prilogom možete pripomoći čitavi Maitreya projekt čiji integralni dio je i sama ova putujuća izložba dragocjenih relikvija.

A kako je to izgledalo u kolovozu 2011. u Zagrebu, možete se podsjetiti preko mojih fotoreportaža:
http://vajrapani.blog.hr/2011/08/1629463887/velika-izlozba-relikvija-u-zagrebu-i-dio-svecanost-otvorenja.html

http://vajrapani.blog.hr/2011/08/1629471227/fotoreportaza-velika-izlozba-relikvija-u-zagrebu-ii-dio.html

Kako ja najvjerojatnije neću doći u Split toga vikenda, odgovornost za blogersku fotoreportažu ovaj put prepuštam nekome od vas!

Svjetski mir mora se razviti iz unutarnjeg mira. Mir nije tek puko odsustvo nasilja. Mir je manifestacija ljudskog suosjećanja.
- HH 14. Dalaj Lama Tenzing Gyatso


Post je objavljen 13.02.2013. u 17:39 sati.